''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Οι Κούρδοι ζητούν να γίνει επίσημη η κουρδική γλώσσα στην Τουρκία.

Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, με θέμα το Ισλάμ και οι Κούρδοι,   κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρδική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη επίσημη γλώσσα του τουρκικού κράτους.
Πολιτικοί, φιλόλογοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμμετείχαν στην Ημερίδα που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της  πόλης, όπου τα συμπεράσματα καταγράφηκαν από τον Κούρδο  Μαχμούντ Κίλιτς και τον Τούρκο Γιουνούς Μεμίς.
Ο Γιουνούς Μεμίς αναφερόμενος  στις σχέσεις των Κούρδων και των Τούρκων,  δήλωσε ότι οι δύο λαοί συνδέονται με τη μουσουλμανική πίστη και επεσήμανε ότι  εάν από τους δύο λαούς αφαιρεθεί το Ισλάμ, τότε θα προκύψει κίνδυνος μετατροπής της υπάρχουσας σχέσης σε σύγκρουση.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο κουρδικό ζήτημα για την επίτευξη μια δίκαιης λύσης, πρέπει να συζητηθούν όλες οι παράμετροι των δύο πλευρών.
Επεσήμανε ακόμη, ότι στην κουρδική λύση πρέπει να δοθεί έμφαση η αφαίρεση των εμποδίων στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, η ισότητα στην ιθαγένεια,  μέσα από ένα νέο σύνταγμα που να κατοχυρώνονται όλα τα κουρδικά δικαιώματα.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωροςhttp://www.echedoros-a.gr/2015/03/blog-post_52.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου