''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

58 χρόνια από το «Μολών Λαβέ» του Γ.Αυξεντίου στους Άγγλους αποικιοκράτες της Κύπρου

58 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου στα Βουνά του Μαχαιρά. Ο Σταυραετός του Μαχαιρά, έδωσε μαζί με τους συναγωνιστές του, τη μάχη των μαχών ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες και υπήρξε ηγετική μορφή του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.
Ο Αυξεντίου μετέβη στην Ελλάδα το 1949 για να γίνει στρατιωτικός. Μετά από αποτυχία στις εξετάσεις της Σχολής Ευελπίδων εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος αξιωματικός.
 
Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 613 Τάγμα Πεζικού, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Απολύθηκε το 1952 και επέστρεψε στην Κύπρο.
 
Η 3η Μαρτίου 1957 έχει καταγραφεί ως μία από τις ηρωικότερες στιγμές του σύγχρονου ελληνισμού και ο «Σταυραετός του Μαχαιρά» πέρασε στην αθανασία ως παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους.
 
«Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν», είχε πει ο υπαρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 διατρανώνοντας τη θέλησή του για την ελευθερία.
 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου επικηρύχθηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες με το ποσό των 5000 λιρών. Για την τελική καταδίωξη του στήθηκε η επιχείρηση «Ουίσκι Μακ».
 
Μετά από πολύωρη μάχη στο κρησφύγετο του, οι Βρετανοί αφού ξέμειναν από λύσεις, τον έκαψαν ζωντανό.
 
Το καμένο του σώμα τάφηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.
 
Από: defencenet.gr  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου