''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται το νέο τσιπ μέσω Κάρτας και... Eurogroup;

Έρχεται το νέο τσιπ μέσω Κάρτας και... Eurogroup;
Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ορθόδοξους εκκλησιαστικούς κύκλους μετά την πληροφορία πως η συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup περιλαμβάνει και την Κάρτα του Πολίτη με το ηλεκτρονικό τσιπ ...


Σύμφωνα με το “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”, η εν λόγω δέσμευση εμπεριέχεται μέσα στο αυθεντικό, στα αγγλικά, κείμενο που απέστειλε η Κυβέρνηση  δια του Υπουργού Οικονομικών, στον Πρόεδρο του Eurogroup! Πρόκειται για το περίφημο κείμενο μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ενώπιον των Εταίρων και για το οποίο θα Αξιολογηθεί Απρίλιο - Μάιο, προκειμένου να λάβει την περίφημη δόση των 7,2 δισ. ευρώ!

Στο εξασέλιδο αυτό κείμενο και συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο περί Ανθρωπιστικής Κρίσης, αναφέρεται η Έκδοση Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη, η οποία περιέχει ηλεκτρονικό τσιπ και θα χρησιμοποιείται ως Ταυτότητα και για το Σύστημα Υγείας (περίθαλψη) και για τη διανομή κουπονιών τροφίμων! Στα ασθενέστερα δηλαδή καταρχήν στρώματα του πληθυσμού, που δεν θα μπορούν λόγω ανάγκης να αντιδράσουν σε αυτό.
Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι κατά πόσο θα πρόκειται για κάποιου είδους Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα μας!


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το ελληνικό κείμενο όπως το μετέφρασε το “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”:
IV. Ανθρωπιστική κρίση - Η Ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιό της για:
• Αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και της παροχής βασικής ενέργειας) μέσα από ιδιαίτερα στοχευμένα μη χρηματικά μέτρα (π.χ. κουπόνια τροφίμων ).
• Να το πράξει (η Κυβέρνηση) με τρόπο που να είναι χρήσιμο για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας / διαφθοράς (π.χ. έκδοση Έξυπνης Κάρτα του Πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Ταυτότητα, στο Σύστημα Υγείας, καθώς και για την απόκτηση πρόσβασης στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων κ.λπ.).


ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
IV. Humanitarian Crisis – The Greek government affirms its plan to:
• Address needs arising from the recent rise in absolute poverty (inadequate access to nourishment, shelter, health services and basic energy provision) by means of highly targeted non-pecuniary measures (e.g. food stamps).
• Do so in a manner that is helpful to the reforming of public administration and the fight against bureaucracy/corruption (e.g. the issuance of a Citizen Smart Card that can be used as an ID card, in the Health System, as well as for gaining access to the food stamp program etc.).
Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» και θυμίζει μεταξύ άλλων μια ερώτηση του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί θεσπίσεως της Ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη. Στα εύλογα ερωτήματα που έθετε τότε καλείται πλέον να απαντήσει...
Αναλυτικά η ανακοίνωση και η ερώτηση:
Δημοσιοποιήθηκε (βλ. μεταξύ άλλων εδώ ) στο τριήμερο που μας πέρασε η επιστολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ζώνης του Ευρώ (Eurogroup), στην οποία γνωστοποιούνται οι νομοθετικές και πολιτικές της δεσμεύσεις προκειμένου να δοθή παράταση στο ισχύον πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της επιστολής, που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως, αναγράφεται ρητά η επιβεβαίωση της Ελληνικής Κυβερνήσεως ότι σχεδιάζει να το πράξη με τρόπο που να είναι επιβοηθητικός στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον αγώνα εναντίον της γραφειοκρατίας /διαφθοράς, θέτοντας ως παράδειγμα την έκδοση μιάς Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθή ως ταυτότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και για να μπορή να αποκτήση κανείς πρόσβαση στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων κ.λ.π.
Γιά όσους γνωρίζουν αγγλικά, το πρωτότυπο έχει ως εξής: (… Do so in a manner that is helpful to the reforming of public administration and the fight against bureaucracy / corruption (e.g. the issuance of aCitizen Smart Card that can be used as an ID card, in the Health System, as well as for gaining access to the food stamp program etc.).
Γιά άλλη μια φορά, λοιπόν, μια Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόση την Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελευθερία μας. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως στη χώρα που διάλεξε για Εθνικό της Ύμνο τον Ύμνον εις την Ελευθερία, το πρώτο – πρώτο που κάθε φορά εξαγγέλλει η κάθε Κυβέρνηση ως δέσμευσή της προς τους Δανειστές της στα χρόνια της κρίσεως είναι η θυσία της ελευθερίας των πολιτών της. Καί όλα αυτά τη στιγμή που κύριος Δανειστής της είναι η χώρα που αντίστοιχα για εθνικό ύμνο έχει το ποίημα “Γερμανία – Γερμανία πάνω από όλα, πάνω από οτιδήποτε στον κόσμο”. Ωραίο εταίρο διαλέξαμε να δανειστούμε και να συνεταιριστούμε!
Γιά το πως η ηλεκτρονική κάρτα του Πολίτη προσβάλλει την ελευθερία μας, την Πίστη μας και διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας μας έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» και όλοι μας ξέρουμε την κατηγορηματική θέση της Ιεράς Συνόδου, του Αγίου Όρους και βέβαια των Αγίων μας.
Εδώ και καιρό το έχουμε επισημάνει πως βρισκόμαστε σε πνευματικό πόλεμο. Γιά άλλη μια φορά λοιπόν καλούμαστε όλοι σε επαγρύπνηση, σε ενημέρωση των χλιαρών αδελφών μας, σε όχληση των πολιτικών μας και κυρίως σε ομολογία της Πίστεώς μας. Η ελευθερία του Γένους μας είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα των προγόνων μας και το αίμα των Μαρτύρων της Πίστεώς μας. Όπως έχει πολύ σωστά ειπωθεί, λαός που αποφασίζει να θυσιάση την ελευθερία του για την ασφάλειά του και για ένα πιάτο φαγητό, δεν αξίζει ούτε την ελευθερία του ούτε την ασφάλειά του και τα παιδιά του μια ζωή θα ζητιανεύουν…
Υ.Γ. Γιά το αστείον και το ιστορικόν του πράγματος παραθέτουμε επερώτηση του Πρωθυπουργού μας, την οποία είχε καταθέσει ως βουλευτής το 2010. Να επισημάνωμε μόνο ότι στην ανωτέρω επιστολή προς το Eurogroup η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κάρτα του πολίτη δεν θα έχη δημοσιονομικό κόστος, ενώ από την επερώτηση βλέπουμε ότι θα στοιχίση αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αλλά μάλλον λεφτά υπάρχουν…
26/11/2010
ΣΥΡΙΖΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Η Ηλεκτρονική Κάρτα Πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει θέσει σε διαβούλευση δεν υποκαθιστά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αποτελεί, σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, «κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για την ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση και θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση η ιδιωτικούς φορείς».
Όμως, η ευρωπαική εμπειρία δείχνει ότι:
• Στη Γερμανία, η προετοιμασία της κάρτας, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, κράτησε δέκα χρόνια με συμβόλαιο που έκανε η κυβέρνηση με εξειδικευμένη εταιρεία. Παρά την υψηλή τεχνική προετοιμασία, ομάδα χάκερς κατάφερε με την έναρξη λειτουργίας της κάρτας να τροποποιήσει στοιχεία της και να την καταστήσει ευάλωτη, με λογισμικό που βρίσκεται δωρεάν στο διαδίκτυο.
• Στην Μεγάλη Βρετανία, το κόστος παραγωγής της κάρτας εκτιμήθηκε αρχικά περί τα 10 και 20 εκατομμύρια λίρες (εκτίμηση του London School of Economics το 2009), ποσό που θα προσέθετε πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος στην χώρα. Επιπλέον στην Μ. Βρετανία υπάρχουν δύο είδη κάρτας, μια για τους πολίτες της χώρας και μια για τους πολίτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ.
Στην Ελλάδα δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το κόστος, αν και στη διαβούλευση φαίνεται ότι τα χρήματα για την κάρτα σκοπεύει να τα πάρει η κυβέρνηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», ενώ έως σήμερα δεν έχει χρηματοδοτήσει ακόμα ούτε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές για τους πολίτες.
Δεδομένου ότι:
Εξαγγέλλεται ένα έργο χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς υπολογισμό- του κόστους προετοιμασίας, κατασκευής και συντήρησης και, το κυριότερο, χωρίς υπολογισμό του οφέλους που θα προκύψει, αν προκύπτει όφελος για τους πολίτες και τους θεσμούς του κράτους.
Στο διαδίκτυο η διαβούλευση- του σχετικού κειμένου έχει δεχθεί εκατοντάδες αρνητικά σχόλια μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιούς πολίτες θα αφορά η κάρτα;
2. Θα είναι υποχρεωτική η απόκτησή της;
3. Με τι κόστος θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης για την προμήθειά της;
4. Ποιός θα αναλάβει το οικονομικό βάρος λειτουργίας της τεράστιας υπηρεσίας που θα απαιτηθεί να συγκροτηθεί, προκειμένου να συντηρηθεί τεχνικά και να λειτουργήσει με σοβαρότητα και ασφάλεια;
5. Ποιός θα αναλάβει το έργο προετοιμασίας και κατασκευής της κάρτας;
6. Ποιό θα είναι το κόστος κατασκευής της κάρτας και της συντήρησης αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας;
7. Εν τέλει, τι εξυπηρετεί η τρέχουσα διαβούλευση, όταν στο ίδιο το περιεχόμενο του τρέχοντος κειμένου διαβούλευσης (Β. Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολίτη) το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι «οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της […] μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη»;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Τσίπρας Αλέξης
Διώτη Ηρώ

Από agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου