''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι Κούρδοι προσπαθούν να κόψουν το Ισλαμικό Κράτος στα δύο!

Οι Κούρδοι προσπαθούν να κόψουν το Ισλαμικό Κράτος στα δύο!
Οι Κουρδικές δυνάμεις των αριστερών ανταρτών του YPG/YPJ στη Συρία συνεχίζουν την προέλασή τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, μετά τη λύση της πολιορκίας της Κομπάνι.

Σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που εξαπέλυσαν την Κυριακή οι αριστεροί Κούρδοι αντάρτες στα βορειοανατολικά της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, υποστηριζόμενοι και από αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα, προωθήθηκαν 5 χιλιόμετρα προς την Τελ Χαμίς, μια πόλη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.
Κατά την κουρδική προέλαση, στην πρώτη επίθεση, απελευθερώθηκαν 23 χωριά.
Η επαρχία της Χασάκα, στο βορειοανατολικά της Συρίας, είναι στρατηγικής σημασίας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή συνορεύει με τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Στόχος είναι να αποκοπούν οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ από τους συμμαχητές τους στη Συρία και έτσι το «χαλιφάτο» να κοπεί σε δύο κομμάτια.
Η επιτυχής επίθεση των Κούρδων είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της εξαιρετικής συνεργασίας του YPG με τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Το YPG αποφάσισε να εξαπολύσει τις δύο επιθέσεις μετά από πληροφορίες που είχε ότι το Ισλαμικό Κράτος έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή από ξένους εθελοντές τζιχαντιστές.
Κατά την προέλαση σκοτώθηκαν 20 τζιχαντιστές.
Στη δεύτερη επίθεση στα βορειοανατολικά της Συρίας, Κούρδοι αντάρτες απελευθέρωσαν δύο χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, κοντά στα ιρακινά σύνορα, βοηθούμενοι από δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράκ, οι οποίοι χτυπούσαν τους τζιχαντιστές από το ιρακινό έδαφος.
Οι Κούρδοι σε άλλα μέτωπα της Συρίας πιέζουν το Ισλαμικό Κράτος να οπισθοχωρήσει προς την πόλη Ράκα, που την έχει ανακηρύξει «πρωτεύουσά» του.

Από  tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου