''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Όταν οι στρατιώτες άφηναν τα όπλα και έπιαναν την μπάλα στον Α' ΠΠ [εικόνες]


Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει πλέον την απίστευτη ιστορία της  Χριστουγεννιάτικης Ανακωχής, που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 1914. Εκείνη την ημέρα, Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες «περπατούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον, κερνώντας τσιγάρα και τραγουδώντας», όπως αναφέρει η επιστολή του Βρετανού στρατηγού Γουόλτερ Κόνγκριβ, που βρέθηκε πρόσφατα. Και πάνω από όλα οι στρατιώτες, έγιναν αντίπαλοι όχι στη μάχη ζωής και θανάτου που ήταν έως τότε, αλλά σε έναν διασκεδαστικό, αναίμακτο μεταξύ τους αγώνα ποδοσφαίρου.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που μία μπάλα εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από εκείνη τη Χριστουγεννιάτικη Ανακωχή, το The Open University δημοσίευσε μία συλλογή φωτογραφιών από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με στρατιώτες να παίζουν φιλικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.
Βρετανός στρατηγός είναι έτοιμος να δώσει το σύνθημα για την έναρξη φιλικής αναμέτρησης ανάμεσα σε Βρετανούς και Ιταλούς στρατιώτες, στο ιταλικό μέτωπο.

Τα παιχνίδια ήταν ένας τρόπος για να χαλαρώσουν οι στρατιώτες από τον πολυετή πόλεμο.


Οι αγώνες ξεκινούσαν αμέσως, όποτε οι στρατιώτες είχαν ελεύθερο χρόνο και δεν είχε καμία σημασία τι φορούσαν, όπως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση την ημέρα των Χριστουγέννων, στην Ελλάδα το 1915

Με δεδομένη την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού, οι στρατιώτες έπαιζαν ποδόσφαιρο με ό,τι έβρισκαν. Η φωτογραφία είναι από αναμέτρηση την ημέρα των Χριστουγέννων του 1916, στο βαλκανικό μέτωπο.

Το ποδόσφαιρο ήταν ένας καλός τρόπος για να τονωθεί το ηθικό των στρατιωτών. Σε αυτή τη φωτογραφία, ένας στρατηγός απονέμει το κύπελλο στην ομάδα που κέρδισε τουρνουά το 1918.

Μέλη του βρετανικού ναυτικού παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Σταυρό, στην Ελλάδα, το 1916.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου