''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Γέροντες του Αγίου Ορους εναντίον της ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ

Γέροντες του Αγίου Ορους εναντίον της ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ
Εντονες είναι οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στα σκαριά.

Στο πλευρό όσων αντιδρούν βρίσκονται Μονές και Γέροντες του Αγίου Ορους.
Στην πρόσφατη ημερίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για το θέμα, διαβάστηκαν επιστολές δύο Γερόντων για το θέμα.
Η πρώτη είναι επιστολή του Γέροντος Εφραίμ, Δικαίου Ιεράς Σκήτης Αποστόλου Ανδρέου και Μεγάλου Αντωνίου Αγίου Όρους, απευθυνόμενη προς τους Θεσσαλονικείς Ορθοδόξους Φοιτητές και όλους τους Χριστιανούς!
«Προς τους απανταχού της γης Ορθοδόξους Χριστιανούς και δη προς τους ευλαβεστάτους Θεσσαλονικείς Ορθοδόξους Φοιτητάς!
Ευλαβέστατοι και Τιμιώτατοι Αδελφοί μου εν Χριστώ Ιησού, χαίρετε.
Ο γλυκύς Ιησούς μας, να βασιλεύη αεί εις τας αγαθάς σας καρδίας. Αμήν.
Επειδήπερ μου εζητήθη, να ειπώ την γνώμην μου, διά το θέμα" "Ισλαμικαί σπουδαί, εν Θεσ/νίκη-Θεολογικήν Σχολήν αυτής", ιδού ο αμαρτωλός και έσχατος των Αγιορετιών Μοναχών, σας εξομολογούμαι γραπτώς και λίαν συνοπτικώς.
Ως Ορθόδοξος, εξ Ορθοδόξων γονέων και εν συνεχεία ως Καλόγερος εις το μυροβόλον Περιβόλιον της Παναγίας μας, εδιδάχθην, και επίστευσα ακραδάντως και εβίωσα ουσιωδώς ότι, ΜΟΝΟΝ η Αγία μας Ορθόδοξος Πίστις είναι η εξ Ουρανού αποκαλυφθείσα Αλήθεια, διά του Θεανθρώπου Χριστού μας. Ο Ένας Αληθινός Θεός και Δημιουργός μας, είναι Τριαδικός, είναι Τρισυπόστατος, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα. Θεός μονοπρόσωπος ΔΕΝ υπάρχει!!!
Κάθε ένας θεός μονοπρόσωπος είναι Διάβολος! Καί κυριολεκτώ. Σας ικετεύω, κάνετε τον κόπον πάλιν να ερωτήσετε όποιον Μουσουλμάνον θέλετε: Μήπως ο Αλλάχ τους είναι ο Πατήρ; θα απαντήσουν ΟΧΙ. Διότι ο Αλλάχ, δεν έχει υιό.
Μήπως είναι ο Υιός κάι Λόγος του Πατρός; Θα ειπούν ΟΧΙ. Μήπως, είναι το Πνεύμα το Άγιον; Θα μας ειπούν ότι εμείς οι μουσουλμάνοι ΔΕΝ πιστεύουμε σε... όρνεα!!!
Λοιπόν, ω ελλογιμώτατοι Καθηγηταί των Πανεπιστημίων μας ποίος εστίν ο Αλλάχ; Ποίος; Μήπως εντρέπετε κανείς να ομολογήση την Αλήθεια; Δυσκολεύομαι ο ελεεινός να το πιστέψω.
Μακρυά, παρακαλώ, Αδελφοί μου ατίμητοι από τοιαύτην αντίχριστον και πεπλανημένην "θρησκείαν" του τσαρλατάνου Μωάμεθ. Μακρυά.
Καλόν είναι να ξαναδιαβάσουμε το νέον Μαρτυρολόγιον του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Ω, αγαπητοί μου, αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί, που καταντήσαμε. Διά ποίον θέμα να συζητούμεν... Ίλεως Χριστέ μου, γλυκύτατε Κύριε, ίλεως.
Όλως ειλικρινώς
+π. Εφραίμ αμαρτωλός».
Η δεύτερη είναι του Μοναχού Iωσήφ, της Βίγλας του Aγίου Όρους.
«Καί καταντά το αύριο σαν αύριο να μη μοιάζει» (1) (Κ.Π. Καβάφης)
Έκπληξη προξενεί η απόφαση για ίδρυση τμήματος Ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσ/νίκης. Καθηγητές (αν και μειοψηφία του συνόλου των καθηγητών) και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων διαφημίζουν με πάθος και κάνουν το λάθος να στηρίζουν τη θέση και την άποψη αυτή. Μάλιστα κάποιοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ακόμη και ψεύδη ή τη χλεύη για να στηρίξουν την άποψή τους.
Όσοι συνηγορούν, ή έχουν πλήρη άγνοια για το Ισλάμ, ή έχουν συμφέροντα, ή συμφωνούν με έργα και πράξει στη βία, τον πόλεμο και τους σκοτωμούς των απίστων ή αλλοπίστων, την οικτρή υποτίμηση των γυναικών (ιδιαιτέρως των αιχμαλώτων γυναικών), την ακύρωση του όρκου, την αποκοπή χεριών των κλεπτών, τη νομοθέτηση της αντεκδίκησης και όλα τα άλλα που διδάσκουν:
1ον) Το ιερό τους βιβλίο (το Κοράνιο).
2ον) Οι Χαντίθ (οι παραδόσεις τους), που εκφράζονται στην ισλαμική νομοθεσία, τη Σαρία.
Στο τμήμα αυτό τι θα μάθουν; Ποιοί θα διδάξουν; Πως θα επιλεγούν οι καθηγητές; Στεντορίως υποστηρίζουν πως "δεν υπάρχουν χρήματα", Πως, λοιπόν, ανοίγουν νέα Πανεπιστημιακά τμήματα και μάλιστα σε εποχή που, λόγω σφοδρών πειρκοπών κάποια άλλα υπολειτουργούν; Άλλως τε στη Θεολογική σχολή διδάσκεται θρησκειολογία άρα ΚΑΙ το Ισλάμ. "Αν θέλεις να μάθεις το Ισλάμ, διάβασε στο Κοράνιο" λένε οι ειδικοί. Σας παρακαλώ πολύ να μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο τέσσερα από τα πάρα πολλά που αναφέρονται σ' αυτό:
Στην Σούρα 9 εδάφιο 111 διαβάζομε: "Αυτοί (οι πιστοί Ισλαμιστές) ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ για τη θρησκεία Του (: του Αλλάχ, δηλ. του θεού τους) ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ και θα σκοτωθούν". Κάποιος σχολίασε ότι το "θα σκοτωθούν"(2) είναι χειρότερο από το θα σκοτώσουν γιατί δείχνει τον αδίστακτο πολεμιστή. Καί για να μη νομίσετε ότι μόνο στην Ελληνική μετάφραση αναφέρεται όπως το ακούσατε, το παραθέτωμε και στην αγγλική του έκδοση: "Τhey fight in Allah' s Cause so THEY KILL (others) and are killed". (3) Στη Σούρα 5 εδ. 33 έχωμε ένα κλιμακωτό σχήμα επί τα χείρω (στις τρεις πρώτες επιλογές). Λέει, λοιπόν, το εδάφιο: "Η τιμωρία εκείνων οι οποίοι πολεμούν τον Αλλάχ και τον Απόστολό Του (: τον Μωάμεθ) και διαβιούν στη γη άσχημα είναι ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ή ΝΑ ΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ή ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ τα χέρια και τα πόδια αντίπλευρα..." (4). Στο αγγλικό κείμενο: "The recοmpence of those who wage war against Allah and His Messenger and do mischief in the land is only that they shall be KILLED or CRUCIFIED or their hands and their feet BE CUT OFF from opposite sides..." (5).
Πως πολεμείται ένας Αλλάχ, ένας θεός; Με όπλα; Όχι. Με τα λόγια κάποιου που διαφοροποιείται. Φανταστείτε, λοιπόν, έναν Ισλαμιστή, κάποιον άλλον που δεν συμφωνεί μαζί του, να τον καρφώνει, να τον υψώνει (δηλ. να τον σταυρώνει) και να χαιρεκακεί για κάποιες ώρες μέχρι να πεθάνη ο σταυρωμένος. Επίσης, ο άλλος απάνθρωπος τρόπος, η κοπή χεριών και ποδιών αντίπλευρα (δηλ. δεξί χέρι και αριστερό πόδι ή αριστερό χέρι και δεξί πόδι) δεν του αφήνει την παραμικρή άνεση. Εδώ ο ακρωτηριασθείς δεν μπορεί να φέρει βακτηρία (πατερίτσα δηλ.).
Στη Σούρα 47 εδ. 35 τονίζεται με έμφαση: "Μην είσθε μικρόψυχοι φωνάζοντας για ειρήνη εφόσον είσθε ανώτεροί τους" (6). "So be not weak (: μην είσθε άτολμοι) and ASK NOT FOR PEACE (: και μη ζητάτε ειρήνη) while you are having the upper hand (7) (: εφ' όσον έχετε το πάνω χέρι).Μικρόψυχος, λοιπόν, όποιος φωνάζει για ειρήνη.
Στη Σούρα 4 εδ. 89 τιμωρεί ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ όσους εγκαταλείψουν την πίστι τους:"αν όμως επιστρέψουν στην απιστία, τότε συλλάβετέ τους και ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ, όπου κι αν βρίσκονται" (8). "But if they turn back (from Islam), take (hold of) them and KILL THEM wherever you find them" (9).
Σας παρακαλώ και σας προκαλώ να διαβάσετε το Κοράνιο, το οποίο είναι κατάσπαρτο με τέτοια εδάφια και να διαπιστώσετε ότι όλο αυτό το βιβλίο έχει τέτοιες αναφορές. Έτσι τα γεγονότα τα οποία βλέπωμε να συμβαίνουν στον κόσμο με πράξεις ακραίας βίας και πολέμου δεν διαπράττονται από κάποιους ακραίους φανατικούς επειδή έτσι ερμήνευσαν κάποια τμήματα του κορανίου, αλλά εφαρμόζουν πιστά αυτό που ρητά αναφέρει το κοράνιο.
Πρέπει να τονισθεί, επίσης ακόμη άλλη μία παράμετρος. Το κοράνιο περιέχει εντολές και καθορίζει συμπεριφορές των πιστών του. Οι αναφορές π.χ. στο να μην κάνουν φίλους τους απίστους δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Μήπως αυτές εμφανίσουν, αναδείξουν απρόσμενες εντάσεις από κάποιους Ισλαμιστές; Παραθέτωμε κάποια τέτοια εδάφια: "Οι Πιστοί δεν παίρνουν προστάτες και ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ, αλλά τουναντίον τους πιστούς"(328) (10). "Προάγγειλε στους υποκριτές ότι θα τιμωρηθούν με ανυπόφορα βασανιστήρια και που παίρνουν ως φίλους τους τους απίστους κι όχι τους πιστούς" (4138, 139) (11). "Ω! Σείς που πιστέψατε! ΜΗ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ κι όχι τους πιστούς" (4144) (12). "Ω! Σείς που πιστέψατε ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ τους Εβραίους και τους Χριστιανούς ΦΙΛΟΥΣ και προστάτες σας" (552) (13).
Η ίδρυση αυτού του τμήματος δεν είναι η λύση του προβλήματος. Τα επιχειρήματα που χρησιμοπούνται, δεν είναι ικανά να μας πείσουν για δήθεν αναγκαιότητα των σπουδών αυτών σε ιδιαίτερο προπτυχιακό τμήμα. Αυτοί που περιπλέκουν κατά καιρούς το πρόβλημα της ύπαρξης και της αύξησης των μουσουλμάνων, εδώ και αλλού, είναι δυναντόν να είναι αξιόπιστοι; Γιατί τόση σπουδή για τις Ισλαμικές σπουδές και καμμία για τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε πόλεις ενώ φθάνωμε σε λίγες ημέρες στα Χριστούγεννα; Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα ας βρούν άλλο τρόπο για την επίλυσή του και όχι να το επιβαρύνουν με κατάληξη απρόοπτων συνεπειών. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Δεν επιτρέπει λάθη ούτε σπασμωδικές επιπόλαιες αποφάσεις. Κάποιες όμως είναι ολέθριες για τη χώρα και τον κόσμο.
Ευχόμεθα σε πιο ψύχραιμη επαναθεώρηση από μέρους τους, του σοβαρότατου αυτού θέματος».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
(1) Από το ποίημα "Μονοτονία" της ποιητικής συλλογής "ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1987-1933"
(2) "Το Ιερό Κοράνιο". Μετάφρασις από Άραβες ελληνιστές καθηγητές του Πανεπιστημίου του Καίρου, Ελ-Έζχερ επιμέλεια Τζιχάντι Μπιλάλα Χαλήλ (χρηματοδοτήθηκε από τη Μαριάννα Λάτση). Έκδοση συγκροτήματος Βασιλιά Φάχντ. Εκτύπωση Μεδίνα-Σαουδικής Αραβίας 1998 μ.Χ. σελ 278
(3) "THE NOBLE QUR' AN" Μετάφραση στην αγγλική γλώσσα από Dr. Muhammad Tagi-ud-Din al-Hilali και Dr. Muhammad Έκδοησ 1430 Α.Η. Μuhsin Khan. Έκδοση ΚING FAHD COMPLEX Madinah K.S.A. σελ. 264 (Σθραη 9 Αt-Taubah 111)
(4) ε.α. σελ. 149 (Σούρα ελ-Μάιντε)
(5) ε.α. σελ. 148 (Surah 5 Al-Ma' idah 33)
(6) ε.α. σελ. 788 (Σούρα Μουχάμμεντ)
(7) ε.α. σελ. 695 (Surah 47 Muhammad 35)
(8) ε.α. σελ. 122 (Σούρα ελ-Νισά)
(9) ε.α. σελ. 123 (Surah 4 An-Nisa ' 89)
(10) ε.α. σελ. 69 (Σούρα Αλ Ιμράν)
(11) ε.α. σελ. 133 (Σούρα ελ-Νισά)
(12) ε.α. σελ. 134 (Σούρα ελ-Νισά)
(13) ε.α. σελ. 153 (Σούρα ελ-Μάιντε)
Μοναχού Ιωσήφ Βίγλας Αγίου Όρους


Από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου