''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Ο τουρκικός στόλος αναμένει εντολές για να ανοίξει πυρ κατά των πλοίων του ΠΝ»!

«Ο τουρκικός στόλος αναμένει εντολές για να ανοίξει πυρ κατά των πλοίων του ΠΝ»!
Υπό στενή παρακολούθηση από το τουρκικό Ναυτικό βρίσκονται τα δύο σκάφη του ΠΝ τα οποία πλέουν στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», επικαλούμενη πηγές από το τουρκικό υπέργειο Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η εφημερίδα «το τουρκικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τα δύο ελληνικά πλοία μια φρεγάτα (σ.σ. πρόκειται για ΤΠΚ) και ένα υποβρύχιο» διευκρινίζοντας πως η παρακολούθηση αυτή αφορά απόπειρα παρενόχλησης από τα ελληνικά πλοία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.
Όπως αν αναφέρεται οι κανόνες εμπλοκής που έχουν δοθεί στα τουρκικά πλοία δεν είναι «αυτοματοποιημένοι» και τα τουρκικά σκάφη δεν έχουν οδηγίες να ανοίξουν πυρ όταν διαπιστώσουν «παρενόχληση» του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους Barbaros αλλά όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις θα αναμένουν εντολές από την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Όπως σημειώνεται πάντως πως οι κανόνες εμπλοκές, δεν αφορούν μόνο τα ελληνικά πλοία αλλά κάθε «”εχθρικό” σκάφος» που θα βρίσκεται στην περιοχή».
Το θέμα είναι βέβαια πως αυτόματα οι Τούρκοι βαφτίζουν ως «εχθρικό» κάθε πλοίο το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΠΝ θεωρώντας πρακτικά ότι η περιοχή τους ανήκει ως μέρος της εθνικής τους επικράτειας!
Ουσιαστικά αυτό που αφήνουν να διαρρεύσει οι Τούρκοι μέσω των δημοσιευμάτων τους είναι ότι παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολεμικά σκάφη ως «εχθρικά» και σε περίπτωση «παρενόχλησης» του Barbaros για να ανοίξουν πυρ θα πρέπει να δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Όπως είχε πει στις 9 Νοεμβρίου ο Τούρκος αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Bülent Bostanoğlu «Το πρωθυπουργικό γραφείο παρέδωσε τους κανόνες εμπλοκής στο γενικό επιτελείο και αυτό με τη σειρά του τους παρέδωσε στη διοίκηση ναυτικών δυνάμεων. Θα δράσουμε με βάσει αυτούς του κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που δημιουργηθεί κατάσταση γύρω από το θέμα».
Το θέμα είναι η αυξημένη ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και των παρακείμενων κρατών δηλαδή των ελληνοκυπρίων, της Αιγύπτου και του Ισραήλ σε ότι αφορά προγράμματα γεωτρήσεων όπως αναφέρει η εφημερίδα χουριέτ.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαϊδης, σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει «και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας».
Σε ερώτηση πως σχολιάζει τη δήλωση του Τούρκου Ναύαρχου περί εφαρμογής κανόνων εμπλοκής σε περίπτωση που πλοία του τουρκικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με ισραηλινά ή ελληνικά πλοία, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι «είναι προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας έντασης».
«Εμείς με κάθε σοβαρότητα παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας».

Από  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου