''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η μεγάλη αγωνίστρια Λέλα Καραγιάννη

Η μεγάλη αγωνίστρια Λέλα Καραγιάννη
70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της μεγάλης αντιστασιακής αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη.
Μια ηρωίδα, που πίστευε βαθιά στο Θεό και παράλληλα στα δύσκολα χρόνια του Πολέμου έδωσε τα πάντα για να δει ελεύθερη την Ελλάδα.

Την ιστορία της Λέλα Καραγιάννη περιγράφει ο γιος της, Βύρων Καραγιάννης, σε έκθεση που έγραψε για αυτήν και εκεί καταγράφονται μερικά θαυμαστά περιστατικά. Κυρίως δες το όνειρο που είδε ο γιος της όταν την εκτέλεσαν οι Γερμανοί.
Σε ένα σχετικό κομμάτι της έκθεσης, γράφει για τη μητέρα του, περιγράφοντας τις τελευταίες της στιγμές: «Και ενώ πια ροδοχάραζε η ελευθερία πάνω απ' την τυραννισμένη χώρα, η Λέλα Καραγιάννη, ύστερα από προδοσία, συλλαμβάνεται μαζί με τα 5 μεγαλύτερα παιδιά της.
Στα χέρια τών Ες-Ες μαρτύρησε, αλλά δεν πτοήθηκε. Δεν απεκάλυψε κανένα συναγωνιστή ούτε όταν βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Αντίθετα, βρήκε τον θάνατο ψέλνοντας τον Εθνικό μας Ύμνο. Τον ύμνο προς την Ελευθερία για την οποία θυσιάστηκε.
Δεν θα σας κουράσω άλλο. Θα ήθελα μόνο να ξέρετε πως αυτή η Ελευθερία, που όλοι σήμερα χαιρόμαστε, έχει ποτισθεί με αίμα, αίμα ανθρώπων ηρωικών, γενναίων, αδάμαστων, που έβαλαν την Ελλάδα πιο ψηλά και απ'την ζωή τους, και απ' την οικογένειά τους, και από τα αγαθά τους.
Η θυσία τους ας φωτίζει τον δρόμο μας προς την πρόοδο και την ευημερία.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει το υπέρτατο αγαθό: η Ελευθερία!


Από agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου