''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία απορρίπτει τις ελληνικές κατηγορίες για παραβιάσεις και συνεχίζει να προκαλεί

Η Τουρκία απορρίπτει τις ελληνικές κατηγορίες για παραβιάσεις και συνεχίζει να προκαλεί
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του δικαίου της θάλασσας με την αποστολή ενός πλοίου για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου», γράφει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
«Η λογική της Ελλάδας είναι λάθος και η Ελλάδα είναι αυτή που υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgiç, την Παρασκευή. Προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ‘παρεξήγηση’ με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το νησί.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων, οι οποίες είχαν ανασταλεί από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, μετά από αναφορές ότι ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε σταλεί για να παρακολουθεί την εξερεύνηση υδρογονανθράκων που γίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει μια κρίση, στέλνοντας το πλοίο σε μια εποχή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρώθηκε στη μάχη με το ‘ισλαμικό κράτος’ και την κρίση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.
Η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι έχουν αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε μονομερή κίνηση από την κυπριακή κυβέρνηση να διερευνήσει τυχόν πόρους υδρογονανθράκων σε όλο το νησί, λέγοντας ότι οι φυσικοί πόροι του θα πρέπει να αξιοποιηθούν με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με μια ενωμένη Κύπρο.
Ο κύριος στόχος των συνομιλιών είναι να καθιερωθούν δύο κράτη στη νησί, με ίσα δικαιώματα», δήλωσε ο Bilgiç. «Αγνοώντας αυτό και νομιμοποιώντας τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς είναι σαφές ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν σε τίποτε», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε, ακόμη, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το διεθνές δίκαιο θα προκαλέσουν μόνο προβλήματα, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Από  echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου