''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία βάζει "φωτιά" στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στέλνει στολίσκο για προστασία του "Barbaros"

Η Τουρκία βάζει "φωτιά" στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στέλνει στολίσκο για προστασία του "Barbaros"
Κλιμακώνει την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία και απειλεί να βάλει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στέλνει δύο επιπλέον πολεμικά πλοία συνοδεία στο σκάφος «Barbaros» που όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός του «οικοπέδου 3» συνοδευόμενο από άλλα δύο βοηθητικά σκάφη.


Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν στο σημείο όπου βρίσκεται το «Barbaros» δύο επιπλέον πλοία του Στόλου δημιουργώντας ένα μικρό στολίσκο-«ασπίδα» στις έρευνες που θέλει να διενεργήσει η Άγκυρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας και κάνοντας βεβαίως «πατσαβούρι» τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τα σκάφη που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή είναι οι φρεγάτες «Gelibolu» και «Giresun» και η κορβέτα «Bafra». Πλοία τα οποία είναι γνωστά στο Πολεμικό Ναυτικό για τις συνεχείς τους διελεύσεις από το στενό του Καφηρέα και τις κρουαζιέρες στις Κυκλάδες.

Aκόμη πάντως στο υπουργείο Εξωτερικών και στην κυβέρνηση σκέφτονται αν θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν ακόμη και μία άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Καστελόριζο που πραγματοποίησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πόσο μάλλον να συνδράμουν την Κύπρο στρατιωτικά στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος (θα πείτε, τι θυμάστε τώρα αφού οι κυβερνήσεις το κατήργησαν) για να απαντηθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να καλλιεργεί ένα «πολεμικό κλίμα» και αυτό φαίνεται από τα τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία πέραν τις αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ γίνεται και μία προσπάθεια οικειοποίησης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, εξηγώντας με τον τρόπο αυτό την «κρίση»…

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της "Χουριέτ" με τίτλο “το Barbaros” στα νερά της κρίσης» στο οποίο αναφέρει ότι «το “Barbaros” ξεκίνησε εργασίες αντίποινα  για την μονομερή γεώτρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με την "Χουριέτ" «η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από την αντίδραση της Τουρκίας και της τουρκοκυπρικής πλευράς παρακολουθεί στενά το “Barbaros” και το στόλο που τον συνοδεύει».

Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση βρίσκεται σε συναγερμό στην Μεσόγειο», ενώ η τουρκική έκδοσης της Ντόιτσε Βέλλε αναφέρει ότι «οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου έφεραν αντιμέτωπους την Τουρκία, την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ρωσία και το Ισραήλ. Ως αντίποινα η Ρωσία και το Ισραήλ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή».

Ήδη, από χθες το ρωσικό Ναυτικό άρχισε και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα αρχίζουν ασκήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο FIR Λευκωσίας και σε χερσαίο έδαφος, ενώ στο νησί σπεύδει και κλιμάκιο των ΗΠΑ ως «παρατηρητές» (προφανώς μέλη των μυστικών υπηρεσιών) για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Φαίνεται πώς το… φιτίλι για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ έχει ανάψει.

Από  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου