''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ιατρικοί αφορισμοί για το Καλοκαίρι

Ιατρικοί αφορισμοί για το Καλοκαίρι
Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
- Αποφεύγουμε το πολύ φαγητό. Τρώμε λίγο και πολλές φορές. Το βράδυ ελάχιστα.
- Είναι λάθος το γνωστό: Θα φάω αρκετά αλλά μετά θα περπατήσω.
1ο λάθος: Με το περπάτημα δεν καταναλίσκεται εύκολα η τροφή. Οι θερμίδες του φαγητού είναι πολλές ... και ατελείωτες. Να σκεφθούμε το εξής: Ο αγρότης παλαιά έσκαβε επί 8-10 ώρες με φαγητό του 1 φασολάδα, ψωμί, 1 κρεμμύδι και λίγες ελιές. Αυτά τα «καύσιμα» (θερμίδες) αρκούσαν για όλη αυτή την εργασία. Εμείς πως θα τα καταναλώσουμε με ένα απλό βάδισμα;

2ο λάθος: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταπόνηση του οργανισμού και της καρδιακής λειτουργίας από το να βαδίζεις φαγωμένος. Στην ουσία πρόκειται περί αστείου: Τρώγω περισσότερο για μια ολιγόλεπτη απόλαυση και μετά βασανίζομαι με υπερβολική κόπωση, για να το αποβάλω.
- Λάθος το να φάω εκτός από το φαγητό μου και πολλές σαλάτες ή φρούτα. Δεν σημαίνει ότι και αυτά δεν παχαίνουν. Έχουν και αυτά θερμίδες, αν και λιγότερες. Καί η αγελάδα μόνο χόρτα τρώει!
- Τα αναψυκτικά έχουν πολύ ζάχαρη και είναι λίαν παχυντικά. Το ότι είναι υγρά ξεγελούν.
- Τα γλυκά είναι πιο δύσπεπτα και από αυτά τα λίπη. Όταν έχει πολύ ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία (πούμπα), είναι ο,τι χειρότερο να φάμε αμέσως μετά το φαγητό και γλυκό. Να το αφήσουμε το απόγευμα με το καφεδάκι.
- Ένα καλό πρόγευμα επιβάλλεται πριν από το μπάνιο.
- Όταν αισθανθώ βάρος στο στομάχι με ρεψίματα ή τάση για έμετο και ταχυκαρδία, βγαίνω αμέσως από τη θάλασσα.
- Εάν πάω νηστικός για μπάνιο και μετά από λίγη ώρα αισθανθώ να χάνω θερμοκρασία, βγαίνω από το νερό, σκουπίζομαι και τρώγω κάτι.
Προσοχή.
Οι αντοχές μας δεν ελαττώνονται εκθετικά (δηλ. σιγά – σιγά). Μπορεί να κολυμπάμε άνετα επί ώρα και αργότερα να μας εγκαταλείψουν απότομα οι δυνάμεις μας. Εάν είμαστε μακριά από την παραλία κινδυνεύουμε να μην έχουμε δυνάμεις να γυρίσουμε. Κολύμπι στα πολύ βαθειά και επί αρκετήν ώρα πάντα με άλλον μαζί ή να μας προσέχουν από την παραλία.


Από  synodoiporia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου