''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η βυζαντινή μουσική κατακτά το Χόλιγουντ

Η βυζαντινή μουσική κατακτά το Χόλιγουντ
Εκδήλωση για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής διοργανώθηκε πρόσφατα στο μουσείο Γκετί στο Μαλιμπού, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» (Παράδεισος και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές) που πραγματοποιείται έως τις 25 Αυγούστου. Με εκθέματά τους συμμετέχουν 34 μουσεία από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον μουσικολογιώτατο Μάριο Λαζαρίδη, ο οποίος διαμένει στο Χόλιγουντ και είναι ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ντάουνι της Καλιφόρνιας, ενώ ο π. Διονύσιος Λαζαρίδης, αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως επιμελήθηκε την ερμηνευτική προσέγγιση των κειμένων που αποδόθηκαν στη μουσική εκδήλωση στα αγγλικά, παρέχοντας τη δυνατότητα στο φιλόμουσο διεθνές κοινό να ανακαλύψει την αξία της βυζαντινής μουσικής τέχνης και να προσευχηθεί.

Ο π. Διονύσιος Λαζαρίδης (αριστερά) ταξίδεψε από την Αθήνα στο Λος Άντζελες για να συμμετάσχει στην ομάδα των ιεροψαλτών και (δεξιά) ο μουσικολογιώτατος Μάριος Λαζαρίδης ο οποίος διοργάνωσε το βυζαντινό μουσικό αφιέρωμα στο Μουσείο Getty Villa στο Μαλιμπού.
Παράλληλα απάντησε σε ερωτήσεις ως προς την προέλευση της συγκεκριμένης μουσικής τέχνης, τη δυνατότητα εκμάθησής της και τα «μυστικά» της, καθώς και για το ρόλο που διαδραματίζει στη λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Την έκθεση διοργάνωσε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, το Μουσείο J. Paul Getty και την National Gallery of Art στην Ουάσινγκτον.
Η έκθεση υποστηρίζεται από την αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή Federal Council on the Arts and the Humanities και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον ΟΠΑΠ Α.Ε. και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Από  pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου