''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η Κρήτη «οχυρώνεται» για τα χημικά της Συρίας - Aποφασίστηκε ο αποκλεισμός της ναυτικής βάσης της Σούδας

Μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κρήτης, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα νερά της Μεσογείου ανοιχτά του νησιού, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον  αποκλεισμό της ναυτικής βάσης της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης ώστε να μην αποπλεύσουν τα πλοία που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα.

Παράλληλα, προετοιμάζεται διαμαρτυρία εν πλω από ψαράδες των Χανίων που θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία όταν αυτή ξεκινήσει.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, μεταφέρθηκε από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα, δηλαδή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με τη μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά, όπως προαναφέρθηκε, οργανώνει συνέλευση την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Στην ανακοίνωσή του που έστειλε στα ΜΜΕ, τονίζει:

«Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που λαμβάνουμε, καθώς όλοι οι επίσημοι φορείς και η κυβέρνηση παίζουν κρυφτό με τους πολίτες, το πείραμα της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Συρία μπαίνει στην τελευταία φάση του, με την άμεση φόρτωσή τους στο Cape Ray από την Ιταλία και τον απόπλου του από το λιμάνι της Καλαβρίας σε λίγες ημέρες. Στη διαδικασία αυτή, που θα συμμετέχει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και ένα ελληνικό υποβρύχιο, ενεργό ρόλο θα παίξει και η ΝΑΤΟϊκήβάση της Σούδας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην οριστική υποβάθμιση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και στη μελλοντική νομιμοποίηση τέτοιου είδους πειραμάτων. Προτείνουμε άμεση κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την προσεχή εβδομάδα. Η φύση της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη συμμετοχή και τη διάθεση του κόσμου. Γι αυτό, καλούμε την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων να προσέλθουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με αντικειμενο τη συνδιοργάνωση και συντονισμό της κινητοποίησης αυτής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.

Η κινητοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει άμεσα μετά τη συνέλευση. Το συντονιστικό Χανίων προτείνει τον αποκλεισμό της στρατιωτικής βάσης εώς ότου το πείραμα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας όλης της Μεσσογείου σταματήσει.

Καλούμε όλους τους φορείς, συντονιστικά και κινήματα της Κρήτης είτε να παραβρεθούν είτε να διοργανώσουν σχετική συζήτηση στην πόλη τους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση.

Καλούμε επίσης σε πανελλαδική συστράτευση και ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τονίζουμε θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη συνάντηση της Τρίτης».

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι «ο αγώνας αυτός θα πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση, και συνεπώς το κέντρο του αγώνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το κέντρο των επιχειρήσεων». Γι” αυτό προτείνει «τον αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον απόπλου του Cape Ray και να σταματήσουμε το πείραμα της υδρόλυσης».

Τέλος το Συντονιστικό αναφέρει ότι θα στηρίξει «την εν πλω διαμαρτυρία που σχεδιάζεται από συναγωνιστές μας όταν αυτή πραγματοποιηθεί».

DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου