''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ο γύρος του κόσμου σε ένα φλιτζάνι τσάι.

Το τσάι μπορεί να θεωρείται σήμα κατατεθέν της Βρετανικής κουλτούρας, ωστόσο με ορισμένες παραλλαγές, αποτελεί αγαπημένο αφέψημα σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ο Αντριου Μακ Κάρθι ταξίδεψε μέχρι την Ινδία για να βρει το τέλειο τσάι Ντάρτζιλινγκ και περιγράφει την εμπειρία του σε άρθρο στο περιοδικό Traveler, μαζί με τις παραδοσιακές παραλλαγές του τσαγιού που πίνουν σε κάθε χώρα.

Earl Grey - Αγγλία
Το τσάι είχε συστηθεί στην νεαρή τότε Βασίλισσα Βικτορία, από τον τότε Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου (και συνονόματο του τσαγιού) Τσαρλς Γκρέι (1764-1845), αλλά οι ερευνητές της Οξφόρδης αμφισβητούν αυτή την εκδοχή. Στη δεκαετία του 1830, οι εταιρείες άρχισαν να προσθέτουν λάδι περγαμόντου σε χαμηλής ποιότητας φύλλα τσαγιού, προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση.


Πράσινο Τσάι - Μαρόκο
Σύμβολο της Μαροκινής φιλοξενίας, αυτό το αναζωογονητικό ρόφημα είναι αρκετά απλό, γίνεται με την ανάμειξη πράσινου τσαγιού με φρέσκα φύλλα δυόσμου και προσθέτοντας πολλή ζάχαρη. Το χαρακτηριστικό τσάι, γνωστό ως atai, καταλαμβάνει σημαντικό ρόλο στο Maghrebi (της Βόρειας Αφρικής) και συχνά θεωρείται μια μορφή τέχνης.


Ασαμ - Ινδία
Το Νταρτζελινγκ μπορεί να είναι πιο γνωστή ποικιλία τσαγιού της Ινδίας αλλά το Ασαμ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, είναι η μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας τσαγιού στον κόσμο. Σε αντίθεση με το Ντάρτζελινγκ, στο Ασαμ τα φυτά καλλιεργούνται στο επίπεδο της θάλασσας, συμβάλλοντας στην ισχυρή χαρακτηριστική γεύση και το χρώμα του τσαγιού


Ρόιμπος - Νότια Αφρική
Συχνά ονομάζεται «κόκκινο τσάι», λόγω του εντυπωσιακού χρώματος του. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από εκατοντάδες χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής Σέντεμπεργκ της Νότιας Αφρικής. Οταν οι Ολλανδοί ήρθαν στην περιοχή, πολλοί έποικοι ξεκίνησαν να πίνουν Ρόιμπος ως φθηνότερη εναλλακτική λύση από τα ακριβά μαύρα τσάγια που εισάγονταν από την Αγγλία.


Οολόνγκ - Κίνα
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς το Οολόνγκ δημιουργήθηκε, αλλά αυτό το τσάι είναι βέβαιο ότι προέρχεται από την Κίνα. Όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι, το οολόνγκ, η γουολόνγκ (που στα κινέζικα σημαίνει «μαύρος δράκος»), προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Τα φύλλα συλλέγονται, ξεραίνονται και μαυρίζουν δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό τσάι.


Γλυκό Τσάι - ΗΠΑ
Είναι από χρόνια αγαπημένο στον αμερικανικό Νότο και πρόσφατα το Summerville στη Νότια Καρολίνα, αναγνωρίστηκε ως η γενέτειρα του.


Τσάι με βούτυρο - Θιβέτ
Θα βάζατε μία κουταλιά βούτυρο βούβαλου στο τσάι σας; Αυτό ακριβώς κάνουν οι Θιβετιανοί και άλλες κοινότητες στα Ιμαλάια. Σε μεγάλο υψόμετρο αγρότες και νομάδες πίνουν το αφέψημα που αποτελείται από μαύρο τσάι, αλάτι και βούτυρο από γιακ για τη μεγάλη θερμιδική αξία του.
 


 
http://www.iefimerida.gr
http://trelogiannis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου