''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Μνήμες (νέων) Μνημονίων ξυπνάει η Λαγκάρντ ως πρόεδρος της ΕΚΤ



.
Η γνώμη της (μετράει) για το Σχέδιο Ηρακλής και τα 100 δις κόκκινα δάνεια
Mνήμες Μνημονίων ξυπνάει η εμπλοκή της Λαγκάρντ στα ελληνικά πράγματα μέσα από τον νέο της ρόλο ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Από τον Ian Ford
Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η σε βάθος γνώση της ελληνικής οικονομίας, του νοσηρού πελατειαού κράτους αλλά και της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Το γεγονός μάλιστα ότι με την νέα της ιδιότητα έπλεξε το εγκώμιο του Σόιμπλε μάλλον θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν ένα μήνυμα προς την Αθήνα.
Ηδη ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει πως στην άλλη άκρη του ακουστικού δεν θα βρίσκεται ένα πρόσωπο με την κατανόηση που έδειχνε ο Μάριο Ντράγκι στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Το πως η Λαγκάρντ από τη νέα της θέση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικά στην περίπτωση που ο αρχηγός της ΝΔ κάνει το λάθος και δεν πάει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Εάν δεν το κάνει η τύχη της κυβέρνησής του θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο έλεος δύο προσώπων: Toυ Ερντογάν που βομβαρδίζει την Ελλάδα με το μεταναστευτικό και της Λαγκάρντ που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι των ελληνικών τραπεζών.
Ασε που δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της για το διαβόητο Σχέδιο Ηρακλής. Εάν είναι παρόμοια με εκείνη του Στουρνάρα ή ακόμη πιο αυστηρή ο Ηρακλής θα φύγει από το προσκήνιο με τρόπο που δεν ταιριάζει στο μυθικό όνομά του.
Mε τη Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής στην ΕΚΤ και 100 δις κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες ένα νέο-πιο ευρωπαικό μνημόνιο-θα μπορούσε να αποδειχθεί όχι και τόσο μακρινό σενάριο.
Η πρώτη ομιλία της Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν αφορούσε τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, καθώς έγινε προς τιμή του Σόιμπλε στο Βερολίνο.
“Κατάλαβες αμέσως ότι η επανένωση της Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό στη χώρα, αλλά φόβο στο εξωτερικό. Ήξερες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαθειά συνείδηση της ιστορικής ευθύνης της έναντι της Ευρώπης, έχοντας ένα κοινό νόμισμα με τους γείτονές της”, δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στον Σόιμπλε.
“Μας θύμισες ότι το ευρώ ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα”, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι “αν μια λύση είναι καλή για την Ευρώπη είναι καλή για τη Γερμανία και αν κάτι είναι κακό για την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι καλό για τη Γερμανία”.
“Ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι μια “καλή λύση” για την Ευρώπη, όπως, για παράδειγμα, η σωστή ισορροπία μεταξύ της κατανομής του κινδύνου και της μείωσης του κινδύνου μεταξύ των χωρών της Νομισματικής Ένωσης”, σημείωσε η Λαγκάρντ.
“Αλλά πάντα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όταν συμφωνούσες με τους Ευρωπαίους εταίρους τον προτεινόμενο τρόπο δράσης, τον υπερασπιζόσουν με αποφασιστικότητα”, συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επιμονή του Σόιμπλε στην “υλοποίηση” των δεσμεύσεων που το κάθε κράτος αναλαμβάνει: “Κατάλαβες πολύ νωρίς ότι μια νομισματική ένωση που περιλαμβάνει διαφορετικά κράτη μπορεί να είναι βιώσιμη αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Και κατάλαβες ότι η εμπιστοσύνη δεν προκύπτει από δηλώσεις ή συνθήκες: χτίζεται από δράσεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα των κρατών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν”.
Εκπληκτικός διαπραγματευτής
Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για έναν “εκπληκτικό διαπραγματευτή”, ο οποίος πάντα ήταν “δίκαιος και ευθύς”.
“Υπήρξαν στιγμές σε κρίσεις που έπρεπε να πάρεις σκληρές αποφάσεις”, σημείωσε. “Πρόσφατα μίλησες για τη λύπη που νιώθεις για όσους υπέφεραν και δήλωσες ότι συχνά σκέφτεσαι πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή είναι η δήλωση ενός αληθινού πολιτικού άνδρα: η ικανότητα να εξετάζει ενδελεχώς την καλύτερη πορεία δράσης, αποφεύγοντας την εσφαλμένη βεβαιότητα”.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου