''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Σύμπλοκο Ρωσίας-Τουρκίας και ελληνορωσική κρίση: Ερχονται εξελίξεις ίσως ανάλογες του 1922...


«Οταν στον βάλτο τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια». Στην θέση των «ελεφάντων» αν κάποιος βάλει τις ΗΠΑ και την Ρωσία και στην θέση του «βατράχου» την Ελλάδα, έχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει την παρούσα χρονική στιγμή στην περιοχή.
Αν βάλουμε στην εξίσωση και τη Τουρκία, έχουμε και μια «ύαινα» που, καιροσκοπικά δρώντας, δεν θα την πείραζε καθόλου να καταβροχθίσει ένα «βατράχι», το οποίο κρώζει συνέχεια και άνευ εμφανούς λόγου και αιτίας έναν από τους «ελέφαντες» για «επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του "βάλτου"».
Λες και οι «ελέφαντες» χρειάζονταν ποτέ την άδεια των «βατράχων» για το «πώς» και «πού» θα κινηθούν μέσα στον βάλτο και ειδικά σε αυτόν τον βάλτο που εδώ και δεκαετίας ακόμα και «χώρες - κουνούπια», όπως τα Σκόπια ή η Αλβανία, κινούνται ανενόχλητες.
Τα πράγματα όμως πλέον είναι πολύ σοβαρά. Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι «στα άκρα». Και η εξέλιξη έχει αιφνιδιάσει την Μόσχα σε μεγάλο βαθμό. Αρα η μέχρι στιγμής αντίδρασή της θα πρέπει να θεωρείται ως «μίνιμουμ».
Το απίστευτο μπλοκ Ρωσίας-Τουρκίας και η μετωπική Ελλάδας-Ρωσίας δημιουργούν ένα μείγμα το οποίο μόνο μπελάδες προοιωνίζεται για την Αθήνα και αυτό θα φανεί σύντομα.
Το αν η άλλη σύγκρουση, αυτή ΗΠΑ και Τουρκίας (εδώ η σύγκρουση έχει βαθιές αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα «ανέκδοτα» της Αθήνας για επέμβαση της Ρωσίας στα ελληνικά εσωτερικά πολιτικά πράγματα) μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που να κρίνει ακόμα και την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και ίσως ισορροπεί εν μέρει την ελληνορωσική κρίση, μένει να αποδειχθεί.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ πέρα από ευχές και καλούς λόγους στην Ελλάδα δεν έχουν δώσει ούτε μεταχειρισμένη βίδα δωρεάν.
Ακόμα και τα πέντε μεταχειρισμένα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα CΗ-47D Chinook (τα ήθελε ο ΕΣ ως συμπλήρωμα στην αγορά των πρώτων δέκα μεταχειρισμένων και τα οποία από «δωρεάν», τελικά κόστισαν 125.000.000 δολ.), δεν προχώρησαν ως προμήθεια γιατί οι Αμερικανοί απελευθέρωσαν ελικόπτερα μόνο από τα αποθέματα της Εθνοφρουράς τους, τα οποία ήταν «σαπάκια».
Το σύμπλοκο Ρωσίας-Τουρκίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η προηγούμενη φορά που είχε σχηματιστεί ήταν το 1921-1922, με τα γνωστά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η διεθνής συγκυρία: Ελάχιστοι αντιλήφθηκαν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ απείλησε με πόλεμο τις ΗΠΑ αν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη χώρα του.
Η φράση του ακριβώς είχε ως εξής: «Δεν ήθελα να σχολιάσω όσα λέγονται για μελλοντικές κυρώσεις, αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα: εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου. Και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση με οικονομικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, με άλλα μέσα. Οι Αμερικανοί εταίροι μας οφείλουν να το συνειδητοποιούν αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τα «άλλα μέσα», πέραν των οικονομικών και πολιτικών, είναι τα στρατιωτικά. Τέταρτη κατηγορία «απάντησης», δεν υπάρχει.
Το πού θα απαντήσει η Ρωσία - αν βέβαια επιβληθούν οι πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις - είναι εύκολο να το φανταστεί κάποιος: Στην Συρία και στην Ουκρανία και πιθανόν στις χώρες της ρωσικής περιφέρειας, όπως τα βαλτικά κρατίδια, η Γεωργία κλπ.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι αφελείς κυβερνώντες, παρότι πρώην ρωσόφιλοι κομμουνιστές, δείχνουν να αγνοούν ότι ο ρωσικός τρόπος απάντησης σε τέτοιου είδους συγκρούσεις, είναι όπως και ο ρωσικός χειμώνας: «Παγωμένος» - άρα όχι απαντήσεις εν θερμώ - και καταστροφικός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου