''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Tσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος» – Προς πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ολοταχώς προς πολεμική εμπλοκή Ελλάδας- Τουρκίας: Μετά τον Ρ.Τ.Ερντογάν που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με πολεμική ρητορική δίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιβεβαιώνεται έτσι το άρθρο μας Ήρθε η ώρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στήνει σκηνικό Ιμίων στην περιοχή Οινουσσών-Παναγιάς! όπου έγκαιρα αναφέραμε τι επιδιώκει η Άγκυρα και πότε.
Είκοσι χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια το 1996 που η Ελλάδα και η Τουρκία σχεδόν βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση, ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».
Με άρθρο του στη Milliyet υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Με τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», ο Mevlut Cavusoglu, σημειώνει στο άρθρο του ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.


 
Από:pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου