''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η εκτροφή σαλιγκαριών αντίδοτο στην κρίση

Η εκτροφή σαλιγκαριών αντίδοτο στην κρίση
 
Της Ασημίνας Ρούσσου
Στην Ελλάδα της κρίσης, λίγοι είναι εκείνοι που παίρνουν το ρίσκο να ποντάρουν στην καινοτομία. Ευτυχώς για την Ελλάδα, όμως, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με ανησυχίες, εφευρετικότητα και όρεξη για δουλειά! Μια απ' αυτούς είναι η κυρία Έλενα Χάρη η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail. 

Η κυρία Έλενα Χάρη έχει κάνει σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επικοινωνία την οποία άσκησε ως επάγγελμα με την επιχείρηση της Campaign Manager.

«Επειδή αγαπώ το επιχειρείν με την ίδιο ενδιαφέρον προσεγγίζω και την πολιτική επικοινωνία αλλά και τη νέα μου επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.Προηγουμένως επιμορφώθηκα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ,το οποίο συγχαίρω και για την πολύ καλή δουλειά που κάνει,καθώς μέσα από τα σεμινάρια κατάλαβα το πόσο ρίσκο είναι να επενδύσεις στην εκτροφή σαλιγκαριών χωρίς να έχεις δίπλα σου ένα πολύ καλό τεχνογνώστη που θα σε μυήσει στα «μυστικά» αυτής της εκτροφής» ανέφερε η ίδια στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ(tilegrafima.gr).


Aναλυτικά όλα όσα είπε η ίδια στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ(tilegrafima.gr):
- Τι ακριβώς είναι η Helixir Snail;Υπήρξε κάποια βοήθεια από το κράτος; Για τι τάξη μεγέθους μιλάμε όσον αφορά την επένδυση που κάνατε και μια τάξη μεγέθους όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι της εταιρείας;
Η Helixir Snail Ι.Κ.Ε. είναι ένα εκτροφείο αναπαραγωγής και πάχυνσης σαλιγκαριών Helix Aspersa Maxima σε υπερυψωμένεs ενότητες και ακολουθεί την εντατική βιολογική καλλιέργεια ολοκληρωμένου κύκλου σαλιγκαριών.Το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης ειναι 200.000 ευρώ χωρίς τραπεζικό δάνειο ούτε κάποια επιδότηση.Η ετήσια παραγωγή μας θα φθάνει με τα σημερινά δεδομένα περίπου στους 10-12 τόννους νωπού σαλιγκαριού.
Η κύρια δραστηριότητα μας είναι η εξαγωγή νωπού και μεταποιημένου κατεψυγμένου προϊόντος σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε Αμερική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.
Η Helixir Snail έχει στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στα δικά της κεφάλαια.Ενα επιδοτούμενο πρόγραμμα θα το σκεφτόμουν σε περίπτωση επέκτασης της εν λόγω επένδυσης μας ή να προβάλλω καλύτερα προωθητικά το προϊόν μας στις διεθνείς αγορές και αφού έχω βεβαιωθεί πως αξίζει οικονομικά και επενδυτικά να επιλέξω ένα πρόγραμμα επιδότησης.
Στόχος μας είναι η διάδοση διεθνώς της μεσογειακής διατροφής ως έτοιμου γεύματος κατεψυγμένου με σαλιγκάρια που είναι σε όλον τον κόσμο γνωστά ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας, εύπεπτο,με τη χαμηλότερη ποσότητα λίπους και θερμίδων σε σχέση με τα άλλα κρέατα συμπεριλαμβανομένου και του άπαχου ψαριού.
Η εταιρεία μας η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2014 αποτελεί μέλος της Unione Nazionale Elicicoltori (UNE) με έδρα το Casoli-Chieti Italia.
Το εκτροφείο μας το οποίο έχει τις εγκαταστάσεις του στα Μέγαρα Αττικής (μεταξύ Αθήνας και Κορίνθου) απολαμβάνει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της μοναδικής Αττικής Γης με μέση θερμοκρασία μεταξύ 16-23 βαθμούς Κελσίου όλον τον χρόνο και χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
Η επένδυση σε ένα εκτροφείο με υπερυψωμένες ενότητες,όπως είναι το δικό μας στα Μέγαρα,αλλά και κλειστού τύπου απαιτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης όσο και μετέπειτα διαχείρισης του εκτροφείου αλλά και διανομής του προϊόντος σου τόσο στο εξωτερικό όσο και στην ντόπια αγορά.Απαιτείται στην εκτροφή των σαλιγκαριών να ακολουθείς όλους τους απαραίτητους κανόνες τεχνογνωσίας και τους μικροβιολογικούς ελέγχους ώστε το σαλιγκάρι σου να αποτελεί ένα ασφαλές έδεσμα προς κατανάλωση.


-Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσετε αυτή την εταιρεία και γιατί αποφασίσατε από όλες τις καλλιέργειες να επιλέξετε τα σαλιγκάρια;
Το σαλιγκάρι αποτελεί ένα προϊόν με διεθνείς προδιαγραφές γιατί είναι από τα πλέον αγαπημένα προϊόντα σε κατανάλωση σε Γαλλία,Ιταλία,Ισπανία και Μέση Ανατολή.Αυτό σημαίνει πως αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε όλον τον κόσμο και ειδικά στην Γαλλία και Ιταλία που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη.Ενημερωτικά να σας πω πως η Ελλάδα παραδοσιακά για χρόνια ήταν στην πρώτη θέση ως «τροφοδότης» στην πώληση σαλιγκαριών στη Γαλλία.Για τo 2014 την πρώτη θέση την κατέχει η Τουρκία,η Ελλάδα και μετά η Βουλγαρία.
Οι αριθμοί πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικοί για το μέλλον των εξαγωγών στα σαλιγκάρια καθώς σε 10 αγοραστές αντιστοιχούν μόλις δύο προμηθευτές.Αυτό σημαίνει πως αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν διεθνώς το σαλιγκάρι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που το παράγουν.
Προς επίρρωσιν είναι και η άμεση πώληση μέρους της πρώτης μας συγκομιδής μετά από έναν χρόνο εκτροφής των νωπών σαλιγκαριών της Helixir Snail και η διάθεσή τους στην αγορά του Μιλάνου και στο Βέλγιο σε πρώτη φάση. Αυτή την στιγμή ήδη προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη συγκομιδή μας από τότε που ξεκίνησε το εκτροφείο δηλαδή τον Απρίλιο του 2014.
Το λανσάρισμα ενός προϊόντος στο εξωτερικό είναι σίγουρα αποτέλεσμα καλού management με έντονο προωθητικό χαρακτήρα,μεθοδικής δουλειάς,απαραίτητου budget και βέβαια καλής τύχης.
Ως διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail στην απόφαση μου να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα βάρυνε οπωσδήποτε και η διατροφική αξία του σαλιγκαριού -ταυτόσημη με του άπαχου ψαριού σε πρωτεΐνες- αλλά και η ευρύτερη χρήση του στον χώρο της κοσμετολογίας και της ιατρικής με την βλέννα του σαλιγκαριού. Επίσης, παρατηρούμε ότι η ποσότητα πρωτεΐνης είναι περίπου 14% σε 100 gr. και αποδεικνύει τη σημαντική περιεκτικότητα του σαλιγκαριού σε πρωτεΐνες όπως: λευκίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, βαλίνη, λυσίνη και τρεονίνη.Για τη διατροφική αξία του σαλιγκαριού σε σχέση με άλλα τρόφιμα μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο www.helixirsnail.gr και στην ενότητα Διατροφική Αξία.
Σε όλα τα σύγχρονα Ιατρικά Κέντρα Δερματολογίας παγκοσμίως αλλά και εδώ στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Γεωργίου Γεννηματά γίνεται χρήση της βλέννας σαλιγκαριού για γρηγορότερη αποκατάσταση σε εγκαύματα αλλά και για απλή δερματολογική χρήση στην πλαστική χειρουργική για την πρόληψη και θεραπεία των ρυτίδων.
Ακόμα όμως και σε σύγχρονα κέντρα αισθητικής στην Ελλάδα και όπως πρόσφατα μαθαίνω και στα νότια προάστια της Αττικής οι θεραπείες προσώπου και σώματος με βλέννα σαλιγκαριού είναι πολύ αρεστές από το γυναικείο κοινό λόγω του άμεσου αποτελέσματος σύσφιξης και λάμψης του δέρματος.
Αυτοί οι παραπάνω παράγοντες με προέτρεψαν να επενδύσω στον πρωτογενή τομέα.

-Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από όλες εταιρείες του είδους σας; Θεωρείτε ότι μια τέτοια παραγωγή είναι καινοτομία ή ρίσκο;
 Η καινοτομία μας έγκειται στα έτοιμα γεύματα σε κατεψυγμένη μορφή που πραγματικά έχουμε πάρει θετικά σχόλια για την ποιότητα και τη γεύση τους από επαγγελματίες σεφ στο Παρίσι που ειδικά εκεί έχουμε ρίξει το ενδιαφέρον μας ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά.
Για τη νοικοκυρά, που δεν έχει πλέον χρόνο να μαγειρεύει, αλλά και για τους επαγγελματίες της εστίασης, έχουμε όλη την ποικιλία των πιάτων μεσογειακής διατροφής με σαλιγκάρια ως κατεψυγμένο προϊόν (σε συσκευασίες των 150gr και 250gr που διατηρούνται στην κατάψυξη για ένα χρόνο) και αρκεί μόνο ένα απλό ζέσταμα 2' στο microwave χωρίς να χάνει το φαγητό την θρεπτική του αξία, την μυρωδιά του και την ποιοτητά του καθώς δεν υπόκειται σε αλλαγές θερμοκρασίας.Το menu μας μπορείτε να το βρείτε στο www.helixirsnail.gr στην ενότητα Εξαγωγές.Πολύ σημαντικό επίσης είναι πως σε κανένα προϊόν μας δεν γίνεται χρήση χρωστικών ουσιών ή χρήση συντηρητικών.
Επαγγελματίες σεφ, που έχουν ετοιμάσει τα έτοιμα γεύματα μεσογειακής διατροφής με τα σαλιγκάρια μας ως κατεψυγμένα προϊόντα, πιστοποιούν πως λόγω του σιτηρεσίου με βιταμίνες που τρέφονται καθημερινά αλλά και του κατάλληλου ποιοτικά ελεγμένου νερού που είναι βασικό συστατικό της πάχυνσης τους, είναι αμέσως κατάλληλα για μαγείρεμα(χωρίς καμία άλλη προετοιμασία ή καθάρισμα και χάσιμο χρόνου για την νοικοκυρά αλλά και για τον επαγγελματία της εστίασης).
Όσον αφορά τις εξαγωγές μας έχουμε επικεντρωθεί για δεύτερη χρονιά λειτουργίας μας στην Κεντρική Ευρώπη.


-Το ''επιχειρείν'' σαφέστατα δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ενέχει επίσης και το επιχειρηματικό ρίσκο. Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει; Ποίοι είναι οι στόχοι σας για το 2016 ;
Η αλήθεια είναι πως πάντα προσπαθώ στην επιχειρηματική μου ζωή να έχω και αυτό που λέμε plan B.Τί θέλω να πω;Η εταιρία μου η Helixir Snail αποτελεί μία από τις επιχειρηματικές μου ενασχολήσεις και επενδύσεις.Αυτό σημαίνει πως μπορώ να μοιράζω αλλά και να μετριάζω το επιχειρηματικό μου ρίσκο. Θέλω να πω πως δεν αποτελεί τη μία και αποκλειστική μου πηγή εσόδων.Άλλωστε η λέξη φόβος δεν ταιριάζει σε έναν επιχειρηματία!Εαν οτιδήποτε φοβάσαι στη ζωή σου πραγματικά σε καθηλώνει.Και ο manager πρέπει ένα προϊόν να το απογειώσει και να αναλάβει υπεύθυνα το ρίσκο της επενδυσής του αφού έχει ενδοσκοπήσει πως μπορεί να αναλάβει αυτήν την αποστολή.Ο στόχος μου για το 2016 είναι να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ενδυναμώσω ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της Helixir Snail στην Ευρώπη.Μου φαίνεται ως στόχος αρκετά προκλητικός και επενδυτικά αποδοτικός για την εταιρία μου.

Από  tilegrafima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου