''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Υπόμνημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων προς τον Υπουργό Παιδείας

Υπόμνημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων προς τον Υπουργό Παιδείας
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το υπόμνημα που απέστειλε η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, προς τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, εκφράζοντας τα πάγια αιτήματά της για τη διδιασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και τις θέσεις της για μία σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τους Θεολόγους καθηγητές.
Το υπόμνημα

Το "Τιτάνια" δωρεά στο "Χαμόγελου του παιδιού"

Το "Τιτάνια" δωρεά στο "Χαμόγελου του παιδιού"
Κληρονομιά-μαμούθ άφησε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Τιτάνια» Κωνσταντίνος Μαλάμος, ο οποίος πριν από περίπου δύο μήνες έφυγε από τη ζωή.

Η Αγία Τσαρική οικογένεια (μοναδικό βίντεο)

Η Αγία Τσαρική οικογένεια (μοναδικό βίντεο)
Ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης τον Ιανουάριο του 1901 είδε ένα τρομαχτικό όραμα, στο οποίο ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ του έδειξε μια σειρά από φρικαλέες καταστροφές, που κορυφώθηκαν με τη θέα του Αντιχρίστου, της ανόδου και της πτώσης του. Κατά τη διάρκεια του οράματος, ο άγιος είδε και τα βάσανα της πατρίδας του υπό το ζυγό των μπολσεβίκων. Και μέσα στα άλλα:

Οι κοινότητες των Ρωμιών και των Αραμαίων διαδηλώνουν στο Ισραήλ

Την περασμένη Κυριακή, μέλη της Ελληνορθόξοδης και της Αραμαίικης κοινότητας πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στη Χάιφα προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη δίωξη των αδελφών τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. 

Απαραίτητη η διαφύλαξη και η ενδυνάμωση των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Νίκος Σταματάκης
Νέα Υόρκη

Καθώς κορυφώνεται η αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία είναι η καταλληλότερη στιγμή...
να ειπωθούν μερικές αλήθειες για τις ελληνορωσικές σχέσεις.  Τα εναύσματα πολλά: tις ώρες που γράφονταν οι γραμμές αυτές η Γερμανία διαπραγματεύονταν μυστικά με την Ρωσία μια συμφωνία για το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία...

σύν-τρομο down.

Του Χαράλαμπου Χαραλάμπους
                                                           (χαγπχ)


Κυρία μου, ο γιος σας πάσχει
από το γνωστό σύνδρομο down.
Τι μπορώ να κάνω για το παιδί μου,
ρώτησαν τα δάκρυά της το γιατρό.
Να το αγαπήσεις...

Τηγανιτές πατάτες; Πώς να τηγανίζετε για να μην είναι καρκινογόνες.

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε...
να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων – Μια συγκλονιστική ιστορική μαρτυρία.

assyrian_monument_853432983.jpg
Ημέρα μνήμης η 7η Αυγούστου των Μαρτύρων και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.
Οι Ασσύριοι, χριστιανοί ορθόδοξοι από το Κουρδιστάν της Τουρκίας...
του χωριού Ρεμπάτ-ταλ της περιφέρειας Τχούμα, διοίκησης Τζολαμεργκέ, του νομού Μοσούλης (αρχ. Νινευί) είχαμε ανεξαρτησία – δεν υπαγόμασταν στρατιωτικά στον σουλτάνο.

Τα ξαδέλφια μας οι Κούρδοι.

...δεν μπορούν να κρατήσουν (οι τούρκοι). Θα τους συμβεί ό,τι συνέβη στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Τυνησία. Πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα και να αναγνωρίσουν συνταγματικά τα δικαιώματα των Κούρδων.

Ερντογάν, Νταβούτογλου, Φιντάν-Το "διαβολικό" τρίγωνο του νεοθωμανισμού

Ερντογάν, Νταβούτογλου, Φιντάν-Το "διαβολικό" τρίγωνο του νεοθωμανισμού
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Η αναμενόμενη θριαμβευτική νίκη του Ταΐπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 10 Αυγούστου, θα σημάνει την έναρξη μιας νέας και πολύ «επικίνδυνης» εποχής για την Τουρκία και κατά συνέπεια και για την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στην γειτονική χώρα, είναι το άρθρο του βασικού αρθρογράφου της κατ’ εξοχήν φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, της Yeni Şafak, (4/8), του İbrahim Karagül, με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο:

ΣΟΚ: Το 10% των τζιχαντιστών της ISIS είναι Τούρκοι.

ΣΟΚ: Το 10% των τζιχαντιστών της ISIS είναι Τούρκοι
Ο Ερντογάν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα γιατί η ISIS βοηθά τα γεωστρατηγικά παιχνίδια της Τουρκίας...
αφού πολεμά τους Κούρδους του Ιράκ αλλά ο προβληματισμός είναι έντονος και στην Τουρκία στους κύκλους που πιστεύουν στο κοσμικό κράτος.

Άγιον Όρος. Θησαυροφυλάκιο Αρχαιοελληνικής Γραμματείας

Άγιον Όρος. Θησαυροφυλάκιο Αρχαιοελληνικής Γραμματείας
Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
Ο μοναχός Αθανάσιος ο επικληθείς αργότερα Αθωνίτης, ιδρυτής του αγιορείτικου κοινοβιακού μοναχισμού, προσωπικός φίλος του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, ήταν διακεκριμένος καλλιγράφος και ταχυγράφος. Στην νεοσύστατη τότε μονή της Μεγίστης Λαύρας ίδρυσε εργαστήριο αντιγραφής χειρογράφων (Scriptorium) και μία οργανωμένη βιβλιοθήκη.

Σαν σήμερα: Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου (Video)

Σαν σήμερα: Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου (Video)
Το 1693 ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

το 1789 καταργείται στη Γαλλία το φεουδαρχικό σύστημα.

το 1865 ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

«Εκκλησία» έκανε μήνυση σε άστεγο

Εκκλησία έκανε μήνυση σε άστεγο
Δείχνοντας το πιο σκληρό τους πρόσωπο, οι υπεύθυνοι μιας εκκλησίας στο Λος Άντζελες αποφάσισαν να προχωρήσουν και να υποβάλουν μήνυση εναντίον αστέγο, τον οποίο κατηγορούν πως έκλεψε μπισκότα, τα οποία μάλιστα είχαν αξία 2,25 δολάρια!

Σταύρωση για τους χριστιανούς της Ανατολής

Σταύρωση για τους χριστιανούς της Ανατολής
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη δεκαετία 1910-1920 εξυφάνθηκε η γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής. Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της εποχής άλλοτε υποστήριξαν ενεργά και άλλοτε διευκόλυναν τα σχέδια των Τούρκων για τη δημιουργία της «καθαρής» Τουρκίας, με θύματα περισσότερους από 3.500.000 χριστιανούς, Ελληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους.

Τα Ρωσικά όνειρα για την Κωνσταντινούπολη.

«Πώς ήταν δυνατό να αποφευχθεί μια καταστροφή;» Τα όνειρα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας αναψηλαφίζει ο ιστορικός Στάνισλαβ Κατούντσεφ σε ένα άρθρο του για την ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια»: Τα ρωσικά όνειρα για την Κωνσταντινούπολη.

Ο ρόλος της θρησκείας στην εξωτερική πολιτική του Βυζαντίου / της Μαρίνας Μαραγκού

Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ιστορία» (τ. 507, Σεπτέμβριος 2010, όπου συμπεριλαμβάνεται πλούσια βιβλιογραφία και πλήθος διευκρινιστικών υποσημειώσεων)

 Ο Βούλγαρος ηγεμών Βόγορις βαπτίζεται και παίρνει το χριστιανικό όνομα Μιχαήλ, το όνομα δηλαδή του αναδόχου του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ'
          H χρονολογία της ίδρυσης της Κωνσταντινούπολης, της «Νέας Ρώμης», από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο σηματοδοτεί την αρχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ένα νέο αμάλγαμα προκύπτει, με ελληνική αυτοσυνείδηση στην παιδεία και στον πολιτισμό, συμβιβασμένο με τη διείσδυση του ρωμαϊκού στοιχείου.

Ο τόπος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων.

 
Ἐδῶ έγινε τό θαῦμα τοῦ χορτασμοῦ τῶν πεντακισχιλίων. Στά μέσα τοῦ 4ου αἰ. χτίστηκε ἐδῶ μονόκλιτη μικρή ἐκκλησία πού ἀντικαταστάθηκε τόν 5ο αἰ. ἀπό μεγάλη τρίκλιτη βασιλική στρωμένη μέ πολύχρωμα μωσαϊκά δάπεδα. Στό κέντρο τῆς κόγχης τοῦ ἱεροῦ καί πίσω ἀπό τήν Ἁγία Τράπεζα βρέθηκε ψηφιδωτό μέ ἀπεικόνιση τοῦ καλαθιοῦ μέ τούς ἄρτου καί τά δύο ψάρια.