''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εργασιών ανακίνησης και αναστύλωσης της ιστορικής μονής της Παναγιάς Σουμελά του Πόντου,

Βίντεο. Στο χιονισμένο μονοπάτι από Διονυσίου προς Αγίου Παύλου. Πρωτοχρονιά 2015.

 Pilgrims and a cat on a Mount Athos path

Ο ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ NORMAN ATLANTIC ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΗΣ


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Ένας μάρτυρας διηγήθηκε πώς ένας γεωργιανός μοναχός συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές πριν ο ίδιος χάσει τη δική του στην τραγωδία του Norman Atlantic.

"Βομβαρδίσαμε το πλοίο γιατί δεν υπάκουσε σε εντολές" λένε οι Λίβυοι - Νεκρός Έλληνας ναυτικός

"Βομβαρδίσαμε το πλοίο γιατί δεν υπάκουσε σε εντολές" λένε οι Λίβυοι - Νεκρός Έλληνας ναυτικός
Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι ο λιβυκός στρατός βομβάρδισε «ύποπτο» πετρελαιοφόρο πλοίο στο λιμάνι της Ντέρνα σκοτώνοντας έναν 29χρονο Έλληνα ναυτικό, έναν Ρουμάνο και τραυματίζοντας άλλα δύο μέλη του πληρώματος.
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα προσωπικό σημειωματάριο του Μωάμεθ του Πορθητή, που βρίσκονταν επί χρόνια στα αρχεία των σουλτανικών ανακτόρων του Τοπκαπί, ανάβει «φωτιές» για το περιεχόμενο του που δείχνει για άλλη μια φορά την προτίμηση του στα χριστιανικά πρότυπα καθώς και στην ελληνική γλώσσα, την οποία μελετούσε επί πολλά χρόνια και του άρεσε να την διαβάζει, κυρίως να την γράφει και να την ομιλεί.

Στο τιμόνι των BRICS η Ρωσία από 1η Ιανουαρίου.

Την εκ περιτροπής προεδρεία των BRICS (οι πέντε μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη:
Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ανέλαβε από 1η Ιανουαρίου του 2015 η ΡωσίαΣτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ινδό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα, από τον οποίο παρέλαβε τη σκυτάλη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη θέση των BRICS στη διεθνή σκηνή, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Οι πέντε αναδυόμενες χώρες του πλανήτη συνθέτουν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ελέγχουν συνδυαστικά μια οικονομία ύψους 13,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, τον Ιούνιο του 2014 στη Φορταλέτσα της Βραζιλίας, οι πέντε χώρες συμφώνησαν στην ίδρυση νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας με κοινό αποθεματικό ταμείο και ενός έπισης νέου Νομισματικού ταμείου, παρακάμπτοντας έτσι την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, με καλύτερους όρους δανεισμού, προς όφελος των χωρών – μελών. Σύμφωνα με το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας, η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη και ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο 50-100 δισ. δολάρια, με ισόρροπη κατανομή διάθεσης από τα ιδρυτικά μέλη. μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία.
Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης» θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας, ενώ το ταμείο θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια».Η Ρωσία σχεδιάζει να συμβάλει με 2 δισ. δολάρια μέσα σε επτά χρόνια. Τις διοικητικές θέσεις – κλειδιά θα μοιραστούν υψηλόβαθμοι τραπεζικοί από κάθε χώρα εκ περιτροπής, ενώ το προσωπικό θα στελεχωθεί με 10 άτομα από κάθε μια από τις Εθνικές και Κεντρικές Τράπεζες των 5 χωρών. Σύμφωνα με τους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό αντίβαρο στην επιρροή της Δύσης στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Επιπλέον η Μόσχα και το Nέο Δελχί έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, υπογράφοντας συμφωνία για την αντικατάσταση του δολαρίου στις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές, οι οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Ινδία στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στη ρωσική πόλη Ούφα (νότια Ρωσία), όπου θα οριστεί και ο πρόεδρος της νέας Τράπεζας. 

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ