''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Έλληνας αρσιβαρίστας σηκώνοντας την μπάρα φώναξε «Λευτεριά στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνας αρσιβαρίστας σηκώνοντας την μπάρα φώναξε «Λευτεριά στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)
Στην κατηγορία 85 κιλών, ο Έλληνας πρωταθλητής Θοδωρής Ιακωβίδης μετά την πετυχημένη προσπάθειά του στα 190 κιλά στο ζετέ φώναξε δυνατά «Λευτεριά στην Κύπρο» γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους στο κλειστό.

Μία συνάντηση με τον Γέροντα Παΐσιο και τα αίσχη της Ουνίας.


Μη φοβάσαι, παιδί μου, ό Θεός σας αγαπά καί είναι μαζί σας. Θα σας βοηθήσει καί ή Εκκλησία σας θα πάει καλά. Να κάνουμε κι εμείς καμία προσευχούλα καί θα δεις.

Η αντίσταση των Βυζαντινών στον καθολικισμό

<< ημείς μεν έφασαν άλλου γεγονότες γένους και άλλον αρχιερέα έχοντες…>>
Ανήκουμε σε άλλο γένος και άλλον αρχιερέα έχουμε.

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ «ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι το λιγότερο εντυπωσιακά τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται από όλους,
επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στην Τουρκία και η αναμενόμενη συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως τα περισσότερα δημοσιεύματα προαναγγέλλουν ότι με την συνάντηση αυτή θα αρχίσει η τελική πορεία ένωσης των «εκκλησιών» μετά από χίλια σχεδόν χρόνια διαχωρισμού. Για παράδειγμα παραθέτουμε το πολύ χαρακτηριστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Star, που έχει μεγάλο αφιέρωμα στην επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο, «Bin yıl sonra İstanbulda barışacaklar», δηλαδή, «Χίλια χρόνια μετά θα ομονοήσουν στην Κωνσταντινούπολη». Όπως αναφέρεται στο κοινό μήνυμα που αναμένεται να εκδοθεί στην συνάντηση του Πάπα της Ρώμης και του Πατριάρχη, θα γίνεται σαφή αναφορά για την κοινή θέληση να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να επιτευχτεί μετά από 960 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι αμφότεροι αφορισμοί, η ποθούμενη ένωση των «εκκλησιών».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές, εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη με σαφή ενωτικό περιεχόμενο, θα επισκεφτεί και το παπικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή Beşiktas, όπου και θα τελέσει λειτουργία καλώντας το παπικό ποίμνιο να παραμείνει πιστό στον Πάπα και στην παπική εκκλησία. Για τον λόγο αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι προετοιμασίες της υποδοχής του Πάπα στην παπική εκκλησία. Οι αρμόδιοι έχουν προμηθευτεί πανάκριβα ανατολίτικα χαλιά πάνω από τα οποία θα βαδίσει ο Ποντίφικας, ενώ όλοι οι γύρω τοίχοι έχουν φρεσκαριστεί και ξαναβαφεί. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, ο Πάπας σε μήνυμα του στο Τουΐτερ για την επίσκεψη του στην παπική εκκλησία, τονίζει πως θα ενθαρρύνει και θα εμψυχώσει το παπικό ποίμνιο της Κωνσταντινούπολης να τον ακολουθήσει  στην πορεία του. Τον Πάπα θα συνοδεύουν περίπου 900 δημοσιογράφοι από πολλές χώρες καθώς είναι πολύ μεγάλο το  ενδιαφέρων, όπως αναφέρεται, για την συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη όπου και θα γίνουν οι κοινές δηλώσει υπέρ της ένωσης των «εκκλησιών». Το μήνυμα αυτό θα μεταδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα καθώς, όπως τονίζεται, είναι τεραστίου παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Όπως είναι φυσικό τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή και ίσως για πρώτη φορά στην Πόλη θα δουν τόσο μεγάλη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. Σε κάθε διασταύρωση θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας και θα γίνεται  αυστηρός έλεγχος όλων των διερχομένων, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα με αντλίες καταστολής θα  στρατοπεδευόσουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα πάνοπλα ελικόπτερα της ασφάλειας θα πετούν στον εναέριο χώρο εποπτεύοντας τα πάντα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων θα έχουν εγκατασταθεί σε ταράτσες από όπου θα περάσει η πομπή του Πάπα για κάθε ενεχόμενο.
Σε όλα αυτά το εντυπωσιακό είναι πως οι Τούρκοι βλέπουν με «καλό μάτι» όλη αυτή την υπόθεση με την επίσκεψη του Πάπα και τα οικουμενιστικά μηνύματα που αναμένονται να γίνουν με τον Πατριάρχη. Όπως αναφέρει σε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο του ο γνωστός παλαίμαχος Τουρκοεβραίος αρθογράφος της εφημερίδας Milliyet, Σαμί Κοέν, με τον τίτλο, «Papa nın ziyareti Türkiye için fırsat», δηλαδή, «Μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία από την επίσκεψη του Πάπα», τονίζεται πως η Τουρκία μόνο κέρδη θα έχει από  αυτή την επίσκεψη καθώς θα διαφημιστεί παγκοσμίως ότι πρωτοστατεί σε ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός, όπως η ένωση των «εκκλησιών». Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα επιφέρει τα μέγιστα κέρδη για το παγκόσμιο ίματζ της Τουρκίας και θα προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα μείνει στην ιστορία σαν η Πόλη όπου έγινε το ιστορικό βήμα της ένωσης των «εκκλησιών».  
Μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό κλίμα που προηγείται της συνάντησης Πάπα- Πατριάρχη, όπως το περιγράφουν και οι Τούρκοι, υπάρχει όμως και μια δυσάρεστη, αλλά πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» (;;;). Αυτή είναι η τραγική απουσία του Ορθοδόξου ποιμνίου, το οποίο δεν θα έχει κανένα λόγο για τα τεκταινόμενα. Για τους παπικούς βέβαια δεν υπάρχει θέμα αφού ο Πάπας τους είναι… «αλάθητος».  Όλες οι προτροπές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα από κάποιους  ιεράρχες, όπως φαίνεται έχουν πέσει στο κενό, ή καλύτερα στο… βάραθρο του Οικουμενισμού, της χειρότερης αίρεσης όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς Αγίους της Ορθοδοξίας οι οποίοι, «τους βερείς ήλασαν και λοιμώδεις λύκους», (Όρθρος Αγ. Πατέρων, Δ΄ και Ζ΄ Οικουμενικών Συνόδων). Κάποιοι βέβαια θα πουν και τι μας ενδιαφέρει εμάς, εμείς θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Αλήθεια, είναι δυνατόν ένα τέτοιο γεγονός να μας αφήνει αδιάφορους ;; Είτε το θέλουμε, είτε όχι, από εδώ και πέρα θα αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί η κρίση θα είναι για όλους και για όλων τα έργα.
«Εάν ένα μαντρόσκυλο, που σκοπός της ύπαρξης του είναι η διαφύλαξης του κοπαδιού παραμένει “ενεό” εμπρός εις τον κίνδυνο όταν δεν υλακτεί βλέποντας τους λύκους να έρχονται και όταν δεν τους τρέπει εις φυγήν, τότε ποιος ο λόγος της υπάρξεως του εις το μαντρί ; Απλώς δια να τρώγει και να κοιμάται ; Μα τότε γίνεται όχι μόνο άχρηστος ο φύλαξ “κύων”, αλλά και άκρως επικίνδυνος, διότι συναγελάζεται με τους λύκους και τους προσκαλεί μέσα εις το μαντρί».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το παρόν εγράφη την 28η Νοέμβριου 2014, ημέρα Παρασκευή, και όταν ο Πάπας της Ρώμης ήταν καθ οδόν προς την Βασιλεύουσα των Πόλεων.