''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δείτε τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη: Βρέθηκαν μαρμάρινη θύρα και υπόγειο βάθους 2 μέτρων! Τι δήλωσε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη για την ανασκαφή

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου. Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει “στροφέας” (μεντεσές).

Το Εξαμίλιον τείχος στον Ισθμό

  Το Εξαμίλιον τείχος (γνωστό και ως Ιουστινιάνειο τείχος,αν και πρωτοχτίστηκε από το Θεοδόσιο B'), ήταν οχυρό τείχος μήκους έξι μιλίων. Ήταν χτισμένο  κατά μήκος του Ισθμού από τις ακτές του Σαρωνικού ως τον κορινθιακό κόλπο, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα για την προστασία και άμυνα της Πελοποννήσου από βαρβαρικές επιδρομές.

Αν δεν είχε γίνει το προπατορικό αμάρτημα, θα ερχόταν ο Χριστός;

Σαν σήμερα: αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας (Video)

Σαν σήμερα: αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας (Video)
829.... Ο Θεόφιλος γίνεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1187.... Ο σουλτάνος της Συρίας, Σαλαντίν καταλαμβάνει, την Ιερουσαλήμ μετά από 88 χρόνια κυριαρχίας των σταυροφόρων.

1535.... Ο γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ανακαλύπτει το Μόντρεαλ στο Κεμπέκ.

Η Ευρώπη αναγνώρισε ως "μακεδονική" τη σλαβική των Σκοπίων

Η Ευρώπη αναγνώρισε ως "μακεδονική" τη σλαβική των Σκοπίων
Από τον οδηγό που εξυπηρετεί τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών διεγράφη η διευκρίνιση «γλώσσα δεν ορίζεται», ένας καθορισμός που τέθηκε το 2009 μετά από πίεση των Ελλήνων διπλωματών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει: