''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

"Εξάψαλμος" από την Μητρόπολη Ξάνθης για την προσβλητική τουρκική ταινία για την Παναγία Σουμελά

"Εξάψαλμος" από την Μητρόπολη Ξάνθης για την προσβλητική τουρκική ταινία για την Παναγία Σουμελά
Σφοδρή κριτική για την απαράδεκτη τουρκική ταινία "Κωδικός Σουμελά" εξαπολύει με ανακοινωσή της η Μητρόπολη Ξάνθης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου εξ αφορμής αρθρογραφίας που είδε το φως της δημοσιότητος τόσο στον τοπικό όσο και στον αθηναικό τύπο σχετικά με την τουρκικής παραγωγής ταινία: «Κωδικός Σουμελά», η οποία προσβάλει τα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας, επισημαίνει τα εξής:

1. Η διακωμώδηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας καθώς και του ιερού κλήρου στο όνομα της ελευθερίας της τέχνης είναι απαράδεκτη.
2. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά υπήρξε ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο του Πόντου και διατηρεί μέχρι και σήμερα την αίγλη της. Αποτελεί το πλέον σημαντικό ιερό του Ποντιακού Ελληνισμού και η βεβήλωση των χώρων της που επιχειρείται με την εν λόγω ταινία είναι προσβολή τόσο στην ιστορική μνήμη όσο και στην πολιτιστική ταυτότητα εκατομμυρίων ανά τον κόσμο Ποντίων.
3. Όπως μας ενημερώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα η εν λόγω ταινία εδώ και λίγο καιρό έχει αναπαραχθεί σε DVD με αγγλικούς υπότιτλους το οποίο διανέμεται σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες. Είναι βέβαιο πως προσβάλλοντας τη χριστιανική πίστη η ταινία αυτή δεν συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στον ευρωπαικό χώρο.
Όταν προ ετών στα γυρίσματα ενός επεισοδίου ελληνικής τηλεοπτικής σειράς που γυρίζονταν έξω από ένα τζαμί στην περιοχή της Θράκης οι ηθοποιοί στάθηκαν στο στέγαστρο του τζαμιού, προξενήθηκε σάλος όχι μόνο ανά το πανελλήνιο αλλά και πανευρωπαικά. Τώρα που έχουμε μία κατάφορη προσβολή της θρησκευτικής πίστης, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες αντιδράσεις;
4. Η Ιερά Μητρόπολις σε συνεργασία με την Μουφτεία πριν από μερικά χρόνια εξέδωσε τα «Θρησκευτικά Μνημεία της Ξάνθης» για να καταδείξει ότι σέβεται τους τόπους της λατρείας των αλλων, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα στους γείτονες μας και σε όλο τον κόσμο, ότι μόνο στον αλληλοσεβασμό θεμελιώνεται η ειρηνική συνύπαρξη.
5. Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι αντίστοιχες ενέργειες προσβολής της ορθόδοξης πίστης λαμβάνουν χώρα και στην πατρίδα μας και μάλιστα πρόσφατα από βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι σε καρναβαλική παρέλαση λοιδόρησαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τέτοια φαινόμενα μαρτυρούν πολιτιστική παρακμή και προβληματίζουν. Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη την κιβωτό της Θείας Λατρείας μας και της ορθοδόξου πίστης μας, η οποία διέσωσε το γένος μας κατά το παρελθόν και αποτελεί την μόνη ασφαλή και βεβαία άγκυρα στους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος μας. 

πηγή:ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου