''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γενοκτονία στη Γάζα: 502 Παλαιστίνιοι νεκροί

Γενοκτονία στη Γάζα: 502 Παλαιστίνιοι νεκροί
Ανελέητη ισραηλινή σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι - στην πλειοψηφία τους άμαχοι - έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 140 μόνο την Κυριακή, στην αιματηρότερη ημέρα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης.
Περισσότερο από το ήμισυ των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Στις τάξεις του ισραηλινού στρατού, 13 στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, επί 18 ισραηλινών στρατιωτών συνολικά από την αρχή της επίθεσης. Για τον ισραηλινό στρατό, είναι ο βαρύτερος απολογισμός από το 2006. Την ζωή τους έχασαν και δύο άμαχοι Ισραηλινοί από ρουκέτες.
Στη συνοικία Σετζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, που αποτέλεσε την Κυριακή στόχο του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα.
Περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Σετζάγια την Κυριακή και 450 σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος.
Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.
Περί τους 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA.
Ακόμη επτά παιδιά νεκρά σε επιδρομή
Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.
Τα πτώματα 16 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο Χαν Γιούνες ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Από το ίδιο βομβαρδισμένο σπίτι είχαν ανασυρθεί χθες 9 πτώματα.
Παλαιστίνιοι ηγέτες και αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διέπραξε «έγκλημα πολέμου» εξαπολύοντας επίθεση στη συνοικία Σατζάγια, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ετοιμάζεται για μια περιοδεία στη περιοχή προκειμένου να προσπαθήσει να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις.
Σφαγή κατήγγειλε ο Μαχμούντ Αμπάς κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος. Πρόκειται για πρωτοφανή απολογισμό από τον πόλεμο στο Λίβανο του 2006. 
Σφαγή στη Σατζάγια
Η Κυριακή ήταν από τις πλέον αιματηρές ημέρες στην περιοχή, με αποκορύφωμα την επίθεση και τη σφαγή που ακολούθησε στη Σετζάγια, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι.
Πρόκειται για τον πλέον φονικό βομβαρδισμό μετά τη σύρραξη του 2008- 2009 στον παλαιστινιακό θύλακα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι, ενώ 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας κατά τη 13η ημέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων.
Στη Σετζάγια δημοσιογράφοι από διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν σκηνές σφαγής και χάους.  Γονείς κρατούσαν στα χέρια τα νεκρά παιδιά τους, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να σώσουν τις οικογένειες τους αναζητώντας ασφαλές κατάλυμα.
Πολλά σπίτια που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πυρός, απέναντι από τα ισραηλινά άρματα μάχης, καταστράφηκαν ολοσχερώς και στους δρόμους στοιβάζονταν οι σοροί των θυμάτων.
Συμφωνήθηκε ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της.
«Η Σατζάγια είναι μια αστική ζώνη όπου η Χαμάς τοποθέτησε τις ρουκέτες της, τις σήραγγές της και τα κέντρα ελέγχου της», υποστήριξε ο στρατός. «Εμείς είχαμε από ημέρες προειδοποιήσει τους πολίτες της Σατζάγια ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Χαμάς τους διέταξε να παραμείνουν…».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει να καταστρέψει τις σήραγγες που έχει σκάψει η Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί «αρκετά σύντομα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε.
«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπάρχουν απώλειες και εμείς γνωρίζουμε ότι δικό μας καθήκον είναι να ολοκληρώνουμε τις αποστολές μας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντζ.
Διαψεύδει το Ισραήλ αιχμαλωσία από τη Χαμάς
Israeli soldiers near the border with GazaΟ πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας τη Χαμάς που υποστήριξε ότι είχε συλλάβει έναν ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή Σεγιάρι.
«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι έπιασε αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, προκαλώντας πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης της Γάζας, όπου εκατοντάδες πολίτες φώναζαν "Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχει η Χαμάς, ο μασκοφόρος εκπρόσωπος της Αμπού Ομπεϊντά ανέφερε ότι «έχουμε συλλάβει ένα σιωνιστή στρατιώτη και οι κατοχικές δυνάμεις δεν το έχουν παραδεχτεί ».
«Ο ισραηλινός στρατιώτης Σαούλ Ααρόν είναι στα χέρια των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κασάμ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος.
ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα. Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο παλαιστίνιος επιτετραμμένος, σε δηλώσεις του, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν τη σφαγή στη Γάζα.
«Δεν ερχόμαστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσουμε, αλλά για να σταματήσουμε τη σφαγή του λαού μας. Εάν δεν μπορεί το ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσει αυτή τη σφαγή, τότε που πρέπει να αποτανθούμε;».
Ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ «να κάνει πολλά περισσότερα» για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ καταδίκασε «την φρικτή ενέργεια» του στρατού στη Σατζάγια, όπου περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.
«Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες» δήλωσε.
ΗΠΑ
Τις «σοβαρές ανησυχίες» του για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα είναι «πολύ ισχυρή».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο τη Δευτέρα για να συζητήσει με αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες - και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που να αποκαθιστά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη το Νοέμβριο του 2012» συμπλήρωσε.

Από  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου