''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

"Αντισημιτικές βιαιότητες" στο Παρίσι λόγω Γάζας

"Αντισημιτικές βιαιότητες" στο Παρίσι λόγω Γάζας
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη τη Δευτέρα από Σαρσέλ, προάστιο βορείως του Παρισιού στο οποίο σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και λεηλασίες στο περιθώριο διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων, για να καταγγείλει "σοβαρά αδικήματα" και "αντισημιτικές βιαιότητες".

"Όταν στρέφεται κανείς εναντίον μιας συναγωγής, όταν καίει ένα παντοπωλείο γιατί ανήκει σε Εβραίο, διαπράττει μια αντισημιτική ενέργεια. Τα πράγματα πρέπει να χαρακτηρίζονται", δήλωσε με δυσαρέσκεια στους δημοσιογράφους.
Πολλά καταστήματα της πόλης λεηλατήθηκαν χθες, κυρίως ένα παντοπωλείο με εβραϊκά προϊόντα διατροφής, το οποίο είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης με χειροβομβίδα, το Σεπτέμβριο του 2012, του πυρήνα τρομοκρατών Cannes-Torcy που εξαρθρώθηκε λίγο αργότερα.
Τα βίαια επεισόδια στο Σαρσέλ, τα καμένα αυτοκίνητα, οι λεηλασίες σε δημοτικές εγκαταστάσεις σημειώθηκαν έπειτα από μια συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας, η οποία δεν είχε λάβει άδεια να πραγματοποιηθεί. Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν, από τους οποίους 11 παραμένουν υπό κράτηση, μεταξύ τους τέσσερις ανήλικοι.
Το Σάββατο, μια άλλη διαδήλωση, που ούτε αυτή είχε επιτραπεί να γίνει στο Παρίσι, είχε προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών διαδηλωτών.
"Δεν είναι η απαγόρευση της διαδήλωσης που προκαλεί τη βία, είναι η βία που προκαλεί την απαγόρευση της διαδήλωσης", υπογράμμισε ο Καζνέβ έξω από τη συναγωγή του Σαρσέλ, επαναλαμβάνοντας ότι "αναλαμβάνει" την ευθύνη της επιλογής για απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι "νόμιμο" να μπορεί να εκφράζεται μια θέση για τις σημερινές εξελίξεις στη Γάζα, όπου 502 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Αντίθετα, έκρινε "απαράδεκτο να εκδηλώνονται επιθέσεις εναντίον συναγωγών ή καταστημάτων γιατί ανήκουν σε Εβραίους.
Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες ενέργειες". Ο υπουργός συνάντησε στη συναγωγή μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Σαρσέλ. "Όταν υπάρχουν εντάσεις, αυτές πρέπει να αμβλύνονται", δήλωσε.
Ρεπορτάζ της Le Monde

 Από  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου