''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η Τουρκία ζητά άδεια από τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων



.
Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) έχει ζητήσει άδεια από τη Λιβύη για έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
Η έναρξη των σεισμικών ερευνών θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης άδειας, σε εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez.
Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά με το πρόγραμμά της, παρά τις προσπάθειες πολλών παικτών της περιοχής να την εμποδίσουν.
Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020 και το πλωτό γεωτρύπανο Fatih θα τρυπήσει για πρώτη φορά στον Εύξεινο Πόντο.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει τετελεσμένα, μετά την Κυπριακή ΑΟΖ και στην δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδας. Προσπαθεί με κάθε τρόπο, είτε de facto να υφαρπάξει τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδος και της Κύπρου, είτε μέσω των προκλητικών ενεργειών της να αναγκάσει την Ελλάδα να αντιδράσει δυναμικά, δημιουργώντας περιορισμένη σύρραξη, η οποία θα αναγκάσει τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση διαπραγματεύσεων, θα τεθούν όλα τα θέματα προς επίλυση. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα βγει κερδισμένη επειδή διεκδικεί. Η Ελλάδα θα βγει χαμένη επειδή δεν διεκδικεί τίποτα και διαρκώς αμύνεται.
Στη διεθνή πραγματικότητα, δεν παίζει κανένα ρόλο το ποιος έχει δίκιο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει το Δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού. Υπάρχει το παζάρι των διεκδικήσεων, που η Άγκυρα ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον. Φυσικά, η Αθήνα διαχρονικά κοιμάται τον ύπνο του αδικημένου και δεν κάνει τίποτα για να προετοιμαστεί κατάλληλα, δηλαδή στρατιωτικά.
Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο.
Βιργίλιος.
Με πληροφορίες από Anadolu και Reuters
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου