''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η Κίνα στέλνει τους Ουιγούρους (που πέρασαν από πρόγραμμα εκπαίδευσης) να εργαστούν σε εργοστάσια

.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια η Κίνα δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης / αναμόρφωσης Ουιγούρων Τούρκων (μουσουλμάνων) της επαρχίας Xinjiang, με σκοπό την εξάλειψη του εξτρεμισμού των ακραίων μουσουλμάνων και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Έχοντας ολοκληρώσει το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Κινεζικής γλώσσας (Mandarin), έχοντας υποχρεωτικά αποκτήσει επαγγελματικές δεξιότητες σε διάφορους τομείς, έχοντας μάθει τους Κινεζικούς νόμους και έχοντας υποχρεωτικά αποβάλει τον εξτρεμισμό του ριζοσπαστικού Ισλάμ, οι Ουιγούροι Κινέζοι πολίτες θα σταλούν να εργαστούν σε εργοστάσια διαφόρων περιοχών της χώρας. Έτσι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Κίνας για εξάλειψη της φτώχιας λόγω ανεργίας των Ουιγούρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, η μετακίνηση των Ουιγούρων καθυστέρησε εξαιτίας του covid-19.
Οι επικριτές του προγράμματος αναμόρφωσης των Ουιγούρων υποστηρίζουν πως η Κίνα προσπάθησε να εξαλείψει εθνικά και πολιτιστικά τους Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες. Η αλήθεια είναι όμως πως όλα έγιναν μετά την έξαρση βίας από Ουιγούρους φανατικούς ισλαμιστές. Η Κίνα φοβήθηκε την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτειά της και έλαβε δραστικά μέτρα. Όταν χώρες όπως η Τουρκία και η Βρετανία έθεσαν το θέμα και ζήτησαν την προστασία των Ουιγούρων, η Κίνα απάντησε αυστηρά: μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Όσοι αποφοίτησαν επιτυχώς από το πρόγραμμα, θα εργαστούν σε 19 διαφορετικές επαρχίες και Δήμους της Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της Κίνας ελπίζει πως θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει εδώ και χρόνια της επαρχία Xinjiang που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ουιγούροι μουσουλμάνοι.
Στην επαρχία Xinjiang, όπου διαβιούν περί τα 10 εκατομμύρια Ουιγούροι, δημιουργήθηκαν 60.000 νέες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια, αποκλειστικά για νέους Ουιγούρους απόφοιτους των προγραμμάτων. Η πλειοψηφία των Ουιγούρων θα εργαστεί σε εργοστάσια παιχνιδιών και ρούχων.
Στην πόλη Shenzhen της νότιας Κίνας, που θεωρείται η τεχνολογική πρωτεύουσα της χώρας, θα μετεγκατασταθούν  50.000 Ουιγούροι. Αρχικά θα εγκατασταθούν 15 με 20 χιλιάδες και οι υπόλοιποι σταδιακά.
Στην πόλη Shaoguan θα εγκατασταθούν περίπου 30 με 50 χιλιάδες Ουιγούροι εργάτες. Στην επαρχία Fujian θα εγκατασταθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες επίσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι Ουιγούροι θα εγκατασταθούν σε άλλες Κινεζικές επαρχίες.
Ο μισθός των Ουιγούρων εργατών θα κυμαίνεται από 170 ως 565 δολάρια το μήνα, ενώ θα τους παρέχεται δωρεάν σπίτι και φαγητό από τις τοπικές Αρχές. Όμως, δεν θα τους επιτρέπεται να φύγουν από την περιοχή χωρίς άδεια. Το μέσο εισόδημα στην επαρχία Xinjiang είναι στα 250 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η μετακίνηση των Ουιγούρων στις νέες τους θέσεις εργασίας θα γίνει προσεκτικά. Αξιωματούχοι θα τους πάρουν από τα σπίτια τους και με ειδικές πτήσεις θα μεταβούν στον προορισμό τους, όπου θα τους αναλάβουν οι τοπικές Αρχές. Εκείνες θα τους μεταφέρουν στο νέο τόπο κατοικίας και εργασίας τους.
Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε από τις Κινεζικές Αρχές και με τους Han στο παρελθόν.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως μέχρι 1 εκατομμύριο Ουιγούροι μουσουλμάνοι πέρασαν την υποχρεωτική εκπαίδευση που επέβαλε η Κινεζική κυβέρνηση. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως επρόκειτο για αναγκαίο μέτρο καταπολέμησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ και της τρομοκρατίας.
Πριν την εφαρμογή του προγράμματος από την Κινεζική κυβέρνηση ήταν σχεδόν αδύνατο για τους Ουιγούρους να βρουν δουλειά εκτός της επαρχίας Xinjiang.
Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ανακοίνωσε πως ήδη 80.000 Ουιγούροι έχουν μεταφερθεί σε άλλες επαρχίες και εργάζονται σε 27 εργοστάσια που παράγουν για λογαριασμό 83 εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Google, η Apple, η Microsoft, η Mitsubishi, η Siemens, η Sony, η Huawei, η Samsung, η Nike, η Adidas και η Lacoste. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει πως πρόκειται για υποχρεωτική εργασία που στοχεύει μειονότητες, ενώ οι Ουιγούροι βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση και μετά το πέρας του ωραρίου τους λαμβάνουν ιδεολογική εκπαίδευση, ενώ τους απαγορεύεται να παρακολουθούν θρησκευτικές εορτές.
Η Κινεζική Κυβέρνηση φυσικά απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Για τα στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» των Ουιγούρων της Κίνας το cosmostatus είχε ενημερώσει ήδη από 2018. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Από το 2015 το cosmostatus ενημέρωσε και για την επιδείνωση των σχέσεων Κίνας και Τουρκίας εξαιτίας των Ουιγούρων, που αποτελούν το πατρώο γένος των Τούρκων. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου