''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Δώστε πίσω τα κλεμμένα: Συγκινητικό «ταξίδι» στο Ελληνικό Νιχώρι του Βοσπόρου

Ξενάγηση στο Νεοχωρι (Νιχωρι) του Βοσπορου Κωνσταντινουπολη - Ξεναγος Κωνσταντινουπολη
Σημερα θα σας ταξιδεψω στη γειτονια μου, στο Νιχωρι του βοσπορου. Το Νιχώρι είναι ένα παραδοσιακό ρωμαίικο χωριο στην Ευρωπαικη ακτη του βοσπορου στην Κωνσταντινούπολη. Σημερα στο Νιχωρι κατοικουν 15 ελληνικες οικογενειες ρωμιών μια από αυτές είναι και η δικη μου οικογενεια :) Υπαρχουν 3 Ελληνορθοδοξες εκκλησίες η Παναγια Κουμαριωτισσα, ο Άγιος Νικόλαος και ο Αγιος Γεωργιος, 1 Αγιασμα, 2 Ελληνικα σχολεια(δεν λειτουργούν) και 1 κοιμητηριο. Ανέγερσή της Παναγια Κουμαριωτισσας είναι ταυτισμένη με την προσφορά του Στεφάνου Καραθεοδωρή στο Γένος και στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας συνιστά ένα σημαντικό υγειονομικό και ιατρικό κεφάλαιο.

Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Στεφάνου Καραθεοδωρή, αλλά εκεί έχουν ταφεί και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Ο μεγαλος ποιητής Κ. Π. Καβάφη, ο οποίος είχε Πολίτικη καταγωγή, έζησε για ένα διάστημα της νεότητός του (1882-1885) στό Νιχωρι της Κωνσταντινούπολης και έγραψε κι ένα ποίημα για το Νιχώρι.

Το Νιχώρι
Ξένε, σαν δεις ένα χωριό όπου γελάει η φύσις, κι εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο — εκεί να σταματήσεις· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.
5 Κι όταν το βράδυ έλθει, αν βγεις έξω να περπατήσεις και βρεις εμπρός σου καρυδιές, στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια. Αλλού ποιόν τόπο θα ζητήσεις καλύτερον απ’ το Νιχώρι.
Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις, 10 των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη· και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσεις, ολίγο αν μείνεις στο Νιχώρι.
Την πρασινάδα που θα δεις εκεί να μην ελπίσεις που σ’ άλλο μέρος θα την βρεις. Απ’ το βουνό θεώρει 15 τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσεις αυτό μας το μικρό Νιχώρι.
Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσεις. Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι. Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσεις, 20 καρποί και άνθη στο Νιχώρι.
Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσεις την εκκλησία να μπεις μ’ εμέ, φανατικός συγχώρει αν είμ’ εκεί. Άλλην, θαρρώ, χάριν οι παρακλήσεις έχουνε στο πιστό Νιχώρι.
25 Αν δε να μείνεις δεν μπορείς, πριν, ξένε, αναχωρήσεις πρέπει να πας μια Κυριακή στην σκάλα στου Γρηγόρη· ειρήνη, νιάτα, και χαρά θα δεις, και θα εννοήσεις τί είναι αυτό μας το Νιχώρι.
[1885]
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου