Άλλη μια αποφράδα μέρα η σημερινή. Η 14η Αυγούστου 1974, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού από τον βάρβαρο «Αττίλα 2». Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από την δεύτερη φάσης της εισβολής με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.
Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε και μέχρι σήμερα, περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες τους, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία, με αφορμή το προδοτικό το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου, βρήκε την ευκαιρία  να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου, μετά.
Στις 20 Ιουλίου του 1974, ισχυριζόμενες ότι ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή εναντίον της Κύπρου, καταλαμβάνοντας το 36% των εδαφών της Δημοκρατίας και εκδιώκοντας, με τη δύναμη των όπλων και δια της βίας, τους Ελληνοκυπρίους από τις κατοικίες και τις περιουσίες τους.

Πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το 70% του οικονομικού δυναμικού περιήλθε υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν, με σειρά ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτήσει σεβασμό για την ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις κατοικίες τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί κατάφωρα και περιφρονητικά από την Τουρκία.
Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, περιγράφεται με παραστατικότητα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο που δημοσιοποιήθηκε το 2008 σε συνέχεια της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2007: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν- τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Η φύση κατέχει επίσης τα Βαρώσια. Δέντρα και θάμνοι έχουν βλαστήσει μέσα από τα σπασίματα των φθαρμένων οδικών αρτηριών, όπου το έδαφος έχει βυθιστεί και έχει γεμίσει το υπόγειο αποχετευτικό σύστημα. Γάτες και τρωκτικά περιφέρονται στα στενά. Οι εκκλησίες έχουν υποστεί την ίδια μοίρα όπως τα άλλα κτήρια: βεβηλώθηκαν και αφέθηκαν να αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της κάποτε επικρατούσας Χριστιανικής κοινότητας. Σχολεία και παιδικά πάρκα παραμένουν επίσης εγκαταλελειμμένα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα στην πορεία των χρόνων ζήτησε σεβασμό των ψηφισμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ υπέβαλε και προτάσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού, πλην όμως όλες οι προσπάθειες συνάντησαν την άρνηση της τουρκικής πλευράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε και πάλι το θέμα της Αμμοχώστου στην πρόσφατη, 9/8/2019, άτυπη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει και των παράνομων μεθοδεύσεων Όζερσάι-Τατάρ για την πόλη της Αμμοχώστου οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»

Ο εισβολέας λίγες μόλις ώρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη στις οποίες αξίωνε από τους Ελληνοκύπριους την εκκένωση 34% του κυπριακού εδάφους από το βόρειο τμήμα του νησιού ενεργοποιεί το σχέδιο Β΄. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ μεταβιβάζοντας του το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Ήταν το συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα Τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο ανατολικά και προς τη Μόρφου δυτικά.

«Η Κύπρος κείται μακράν»

Χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου. Ο Πρόεδρος Μακάριος καταδικάζει την Τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από την Γενεύη πίσω στην Κύπρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην περίφημη δήλωση «Η Κύπρος κείται μακράν» καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ελλάδος να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Κατάληψη του 36% του εδάφους της Κύπρου

Μέχρι της 16 Αυγούστου ο «Αττίλας 2» κατορθώνει να καταλάβει την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα ο Τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και παρά τις παραινέσεις συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλέον, η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια των βαρβάρων σκορπώντας θάνατο, αγνοούμενους, αιχμαλώτους και πρόσφυγες. Η Κύπρος πια δεν θα είναι η ίδια.

https://www.pentapostagma.gr