''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η «κρίση» στο Καστελόριζο παγιώνει την παρουσία της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο



.
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και θα επιχειρήσεις στην περιοχή για τρεις εβδομάδες, όπως αναφέρουν σήμερα κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα δημοσίευμα της τουρκικής φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, η οποία τονίζει ότι η «Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο».
Το δημοσίευμα συμπίπτει με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στα Κατεχόμενα και εκτιμά ότι η νέα γεώτρηση από το «Γιαβούζ πραγματοποιείται για να στείλει μήνυμα της Άγκυρας σε όλον τον κόσμο.Ταυτόχρονα, το γεωτρύπανο «Πορθητής» προχώρησε αρκετά στις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητας για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς έχει πλέον φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη Sabah, το ερευνητικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το γνωστό σε όλους Μπαρμπαρός στις σεισμικές του έρευνες.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο , η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο και τους εταίρους, θα έπρεπε να εκθέσουν διεθνώς την Τουρκία για την παραβατικότητα της. Όμως η «κρίση» που δημιουργεί η Τουρκία στο Καστελόριζο με επιτυχία (χάρτες, δηλώσεις) έχει κρατήσει το ενδιαφέρον στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού άμυνας και του υπουργού εξωτερικών, δηλώνουν ότι έχουν έτοιμα τα ξίφη σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο, την ίδια στιγμή που Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Αν συνεχιστεί αυτή η «κρίση» για τους επόμενους έξι μήνες, η Τουρκία με την γεωτρητική της δραστηριότητα θα έχει παγιώσει τον νέο «Αττίλα» και θα έχει πάρει αυτό που ζητά, την συμμετοχή της στα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Τότε είναι που η «κρίση» στο Καστελόριζο θα μετατραπεί σε κρίση στο Καστελόριζο.
Πηγή: Via Diplomacy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου