''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Ιντλίμπ: Ο Τίγρης περνά στην επίθεση

Ο νατοϊκός στρατός δια αντιπροσώπων που απαρτίζεται από τον τουρκικό στρατό, δυτικούς αξιωματικούς καθώς και από πληθώρα τρομοκρατικών ομάδων – την Jaysh al-Ezzah (SLA),
το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (SLA), το Κόμμα του Τουρκμενιστάν (Αλ Κάιντα), τη Χόρρα Αλ Ντιν (Αλ Κάιντα) και την Χαϊάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Αλ Κάιντα)- ο οποίος συγκεντρώνει συνολικά περίπου 100.000 άνθρωπους, πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τη στρατιωτική κατάσταση στη Συρία.
Φιλοδοξεί να απειλήσει τα μέσα επικοινωνίας και εφοδιασμού μεταξύ των Χαλεπίου, Χομς και Λατάκιας και να χρησιμοποιήσει την Ιντλίμ ως προγεφύρωμα για να εισβάλει στην υπόλοιπη Συρία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Είναι αλήθεια ότι το διπλό παιχνίδι της Άγκυρας, τραβώντας τη Ρωσία πάνω και κάτω, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο να ξαναζωντανέψουν οι τακφιριστές στρατιώτες της Ουάσιγκτον και να επιστρέψουν στην πορεία. Αλλά από τη Δευτέρα και με την άρνηση του Hayat Tahrir al-Cham (HTC) να σεβαστεί τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στην Αστανά-Νουρσουλτάν, αυτό το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού τελείωσε.



Οι δυνάμεις του Τίγρη πραγματοποίησαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτης 7 Αυγούστου, μια πρώτη σημαντική προέλαση στο βόρειο τμήμα της Χάμα, υποχρεωτικό πέρασμα για να ξεκινήσει τη μεγάλη επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ. Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τους τρομοκράτες εναντίον της αεροπορικής βάσης του Hmeimim, δεν έχει πλέον κανένα πολιτικό λόγο να σεβαστεί και κάνει ό, τι πρέπει να κάνει, δηλαδή να εξασφαλίσει μια πολύ ευρεία αεροπορική κάλυψη της επιχχείρησης.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες μέρες να μιλούν για αυτό που αποκαλούν "την ικανότητα των ανταρτών να αποκρούσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος". Αυτό ήταν χωρίς να υπολογίσουν την αλλαγή πολεμικής τακτικής του συριακού στρατού που μόλις συνέβη και φέρει τους πρώτους καρπούς της. Την Τρίτη 6 Αυγούστου, απελευθερώθηκε το χωριό al-Arbaeen, που βρίσκεται στο βορρά της Χάμα. Ο συριακός στρατός ανακατάλαβε πράγματι τον έλεγχο του χωριού από τους τρομοκράτες του HTC (πρώην Νούσρα).
Η ανακατάληψη του χωριού Al-Arbaeen ήρθε μερικές ώρες μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που έθεσαν ο συριακός στρατός και η Ρωσία στην Άγκυρα. Οι συριακές δυνάμεις κατευθύνονται τώρα προς το χωριό Ζάκα, του οποίου η ανακατάληψη θα επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις να έχουν πλήρη πρόσβαση στη δυτική πλευρά των θέσεων της Jaysh Al-Izza. Πρόκειται για δύο τοποθεσίες, ήτοι η Kafar Zita και η Al-Lataminah, οι οποίες προσφέρουν μια de facto ζώνη ασφαλείας στους τρομοκράτες. Το Al-Arbaeen ήταν μία από τις τελευταίες τέσσερις πόλεις που έπεσαν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, οι άλλες τρεις ήταν οι Kafr Zita, Lataminah και Zakah.
Την 1η Αυγούστου, ο συριακός στρατός απελευθέρωσε το χωριό Hasraya, την τοποθεσία του al-Khulaifat και τα υψώματα του al-Sirtil, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός πύργος επικοινωνίας, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους τρομοκράτες.
Αυτό το πρώτο χτύπημα θα ακολουθήσουν άλλοι, τώρα που ο συριακός στρατός αποφάσισε να τερματίσει τους τρομοκράτες στη Χάμα και να πορευτεί ίσια προς την Ιντλίμπ. Από τον Μάιο, όταν ο συριακός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση του στο βορρά, η Τουρκία δεν έπαψε να αγοράζει χρόνο και να βοηθά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αναζωογονήσουν τους τρομοκράτες.
«Αλλά η ώρα δεν είναι πλέον για συμβιβασμό.
Πράγματι, ο δι’ αντιπροσώπων στρατός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πιθανότητα να επικρατήσει, δεδομένης της σαφούς εναέριας ανωτερότητας και σύντομα χερσαίας, της Συρίας.
Το καλοκαίρι του 2019, το να υπολογίσεις μια στρατηγική νίκη των τρομοκρατών που θα ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών τακτικών νικών όπως το 2015, είναι εντελώς αδιανόητο.
Εάν οι τρομοκράτες επιδιώξουν μόνο να αποκρούσουν τις επιθέσεις του συριακού στρατού ή να ξεκινήσουν περιορισμένες επιδρομές αντίποινων, ο πόλεμος τους χάνεται εκ των προτέρων.
Αναμφισβήτητα, οι βροχοπτώσεις των ρωσο-συριακών στρατών τελικά θα νικήσουν τους τρομοκράτες και τους χορηγούς τους και το βόρειο τμήμα της Συρίας θα επανέλθει εξ ολοκλήρου υπό κρατικό έλεγχο.
Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν, αλλά σκοπεύουν να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους για να επιβληθούν στις συριακές πετρελαιοφόρες περιοχές, στο βορρά και την ανατολή», εκτιμούν οι αναλυτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου