''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Κατάρρευση της Τουρκίας μέσα στο 2019 προβλέπουν οι επενδυτές

σχόλιο Σημεία Καιρών : Η Τουρκία πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Πιάστηκε στα δόκανα και πρέπει να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει.. Αν επιστρέψει κάτω από τις πιέσεις, στην αγκαλιά της Δύσης, τότε θα έχει να κάνει με τα νύχια της Ρωσικής Αρκούδας… Ο καιρός γαρ εγγύς…

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Μαρτίου, όταν η τουρκική λίρα κατέρρευσε ξαφνικά καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, οι αναλυτές της JPMorgan έριξε λάδι στη φωτιά δημοσιεύοντας το νέο στόχο για το νόμισμα στα 5,90 δολάρα/λίρα.

Μάλιστα, οι αναλυτές της JPMorgan, Anezka Christovova και Saad Siddiqui, συνιστούσαν στους επενδυτές να ανοίξουν short θέσεις, καθώς οι τουρκικές αρχές δείχνουν ότι «αποδίδουν λιγότερη σημασία στη σταθερότητα του νομίσματος μειώνοντας τη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων» μετά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου».

Όπως αναφέραν οι αναλυτές, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι πλέον «μη βιώσιμα» και ως εκ τούτου «η στήριξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών καθίσταται δυσχερής».

Η πρόβλεψη, προκάλεσε την οργή του Erdogan, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της τράπεζας και των κεφαλαιαγορών της Τουρκίας ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για την JPMorgan.

Απελπισμένος να δημιουργήσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την ξαφνική απότομη πτώση του νομίσματος, ο Erdogan οδήγησε τον ρυθμιστικό φορέα των τραπεζών, BRSA, να δηλώσει ότι το σημείωμα των αναλυτών της JPMorgan είχε περιεχόμενο «παραπλανητικό στόχευε στη χειραγώγηση» που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβλητότητα στις αγορές και ένα νέο πλήγμα στη φήμη των τουρκικών τραπεζών.

Έκτοτε η πτώση της λίρας επιταχύνθηκε, φτάνοντας στα 5,95 δολάρια/λίρα την Παρασκευή…

Αλλά τώρα, μια νέα τράπεζα αποφάσισε να πάρει την θέση της JPMorgan και να προκαλέσει τον Erdogan, με μια νέα σύσταση για short στη λίρα, προβλέποντας μάλιστα ότι θα καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αυτή ήταν η Goldman Sachs, και ο αναλυτής Zach Pandl, ο οποίος προβλέπει την αδυναμία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη λίρα.

Σύμφωνα με τη Goldman, την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε απροσδόκητα από τη δήλωσή της δέσμευση για πρόσθετη σύσφιγξη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν χρειαστεί για μείωση των επιτοκίων και περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος.

«Τα επιτόκια εξακολουθούν να μην είναι αρκετά υψηλά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη λίρα», όπως δείχνει το αυξανόμενο μερίδιο των συναλλαγματικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, Murat Unur και Clemens Grafe.

Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να «αναλάβει δράση για τη σταθεροποίηση της λίρας», προσθέτοντας ότι «οι αποταμιευτές απαιτούν υψηλότερα premium κινδύνου προκειμένου να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο των καταθέσεων τους στην τουρκική λίρα».

Όπως εκτιμά επομένως η Goldman η λίρα αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 6,25 δολαρίων σε τρεις μήνες, των 6,5 δολαρίων σε έξι μήνες, και θα καταρρεύσει στο χαμηλό όλων των εποχών των 7 δολαρίων μέσα σε 12 μήνες, σημειώνοντας 15% πτώση το επόμενο έτος.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Όπως κάθε τύραννος, όταν εξολοθρεύσει τους αντιπάλους του στρέφεται στους δικούς του, έτσι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλυψε τώρα εχθρούς μέσα στο ίδιο το κόμμα του.

Πρώτοι και καλύτεροι στη λίστα να χάσουν τα κεφάλια τους είναι οι Νταβούτογλου και Γκιουλ.

Εχθρούς εντός του ισλαμικού κόμματός του (AKP) βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δηλώνει αποφασισμένους να το αντιμετωπίσει λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογικές ήττες στην πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υποστηρικτές του αποδίδουν τις ήττες που υπέστησαν σε εκλογική νοθεία από άγνωστες ομάδες, ενώ διεξάγουν δικαστικό αγώνα για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Καθώς μαχόμαστε έξω από το κόμμα, πρέπει να πω ότι έχουμε ανθρώπους που μας κάνουν ζημιά κι από το εσωτερικό», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του σε υποστηρικτές του κόμματος του.

Δεν αναφέρθηκε στα ονόματα των εσωτερικών εχθρών του, αλλά είναι γνωστό σε ποιους αναφέρεται.

«Αυτό που συμβαίνει σε κάθε επαρχία και σε κάθε εκλογική περιφέρεια, το έχουμε πληροφορηθεί.

»Τα γνωρίζουμε όλα, για το μέλλον αυτού του κόμματος θα αποδώσουμε ευθύνες. Δεν θα τους κουβαλάμε στην πλάτη μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νταβούτογλου – Γκιουλ

Στο προσκήνιο επέστρεψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που εδώ και τρία χρόνια ήταν στον «πάγο» από το καθεστώς Ερντογάν.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε προ ημερών για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία, για τη συμμαχία του με τους «Γκρίζους Λύκους» και τον παρεμβατισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yenicag» ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, 11ο πρόεδρο της Τουρκίας, να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου κόμματος διασπώντας το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Λέγεται ότι έχουν 50 βουλευτές μαζί τους και ότι υπόσχονται στη Δύση να επαναφέρουν την Τουρκία στην «κανονικότητα».

https://simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου