''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πρόβα παγκόσμιας χούντας: Το μοντέλο του «ελεγχόμενου» διαδικτύου όπως το συναντάμε στην κομμουνιστική Κίνα

Δεν πρόκειται απλά για μία μεμονωμένη «ρύθμιση» στο διαδίκτυο ενός μόνο κράτους, αλλά για άλλο ένα μεγάλο πείραμα για χάρη της παγκόσμιας τάξης.

του Άρη Δημόπουλου

Ο λόγος για μία «πλατφόρμα λογοκρισίας» του Google, όπου η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό θα μπορεί αυτόματα να αποκλείσει ορισμένες ιστοσελίδες ή πληροφορίες και έννοιες που απαγορεύονται από το καθεστώς.

Πρόκειται για την «ενσωματωμένη λογοκρισία» που λανσάρει η Google για την Κίνα, μία απόφαση η οποία ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η συγκεκριμένη εκδοχή της Google θα είναι σε θέση να μπλοκάρει με κάθε…νομιμότητα όρους αναζήτησης, πληροφορίες και ιστοσελίδες που δεν θα…αρέσουν και τόσο στο κινέζικο καθεστώς.

Λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με την «Δημοκρατία», τη «θρησκεία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» θα αποτελούν λέξεις που θα μπαίνουν αυτόματα στην «μαύρη λίστα» της Google στην Κίνα.

Η δυναμική αυτή είσοδος της Google στην Κίνα θεωρείται πως θα αυξήσει εντυπωσιακά τα κέρδη στην αμερικάνικη εταιρεία, πλήττοντας ωστόσο αρκετά το προφίλ της.

Ήδη αρκετοί έχουν εναντιωθεί στην ιδέα μίας μηχανής αναζήτησης όπως η Google στην ουσία να λογοκρίνει τόσο σημαντικές πληροφορίες από μία τόσο μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά όπως η κινεζική.

Από το 2015 και έπειτα στην αχανή χώρα έχουν ψηφιστεί νόμοι για τον αυστηρότερο έλεγχο του κράτους στο διαδίκτυο, παρά το ότι ο αριθμός των χρηστών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ αυξάνεται συνεχώς.

Τα μηνύματα πάντως που περνάει αυτή η άλλοτε κατακριτέα κίνηση της Google είναι πολλά, κυρίως σε όσους θεωρούν το ελεύθερο διαδίκτυο ως κάτι το…δεδομένο.



Πηγή http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/08/blog-post_312.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου