''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ της Συρίας εν όψει, αυτό δείχνουν Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία…



Την ώρα που η συζήτηση για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας στη Συρία φουντώνει και αποτελεί άγνωστο Χ το αν θα κινηθεί προς τη Μανμπίζ ή το Τελ Ριφαάτ, η Ρωσία, απροσδόκητα, απέσυρε τις δυνάμεις της από το Τελ Ριφαάτ.
Του Μετίν Γκουρκάν
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) ελέγχει πλέον την περιοχή γύρω από το Τελ Ριφαάτ, ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν την πόλη. Η περιοχή είναι σημαντική για την Τουρκία διότι εκεί υπάρχει η αεροπορική βάση του Μενάγκ και από εκεί μπορεί να προσεγγιστεί το βόρειο Χαλέπι και το Ιντλίμπ. Ο έλεγχος της περιοχής προσφέρει στον ΕΣΣ σημαντικό πλεονέκτημα.
«Θα θέσουμε το Τελ Ριφαάτ υπό τον έλεγχό μας. Ζητάμε από τους συνομιλητές μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη Μανμπίζ», είπε ο Ερντογάν φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Μανμπίζ από τις τρομοκρατικές ομάδες το συντομότερο. Αν δεν γίνει έτσι θα το πράξουμε μόνοι μας μαζί με τον λαό της περιοχής», κατέληξε.
Η τουρκική επίθεση στην Συρία δεν έχει ακριβές χρονοδιάγραμμα, ούτε στόχο να επηρεάσει τις στρατηγικές επιλογές Ουάσινγκτον ή Μόσχας. Έτσι το αίτημα της Τουρκίας προς τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Τελ Ριφαάτ είναι μήνυμα προς τις ΗΠΑ πως η Άγκυρα ίσως επεκτείνει τις επιχειρήσεις της προς τη Μανμπίζ.
Η Τουρκία ουσιαστικά λέει στους Αμερικανούς: Αν αποσυρθείτε από τη Μανμπίζ θα εγκαταλείψουμε τη Ρωσία και θα συνεργαστούμε μαζί σας ανατολικά του Ευφράτη, ενώ αντίστοιχα στους Ρώσους: Αν αποσυρθείτε από το Τελ Ριφαάτ θα συνεργαστούμε μαζί σας για την έξωση των Αμερικανών από τη βόρεια Συρία.
Αδυνατώντας να λάβει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ η Άγκυρα στρέφεται προς το Τελ Ριφαάτ και την συνεργασία με τη Ρωσία. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως η συνεργασία με τη Ρωσία στην Συρία είναι ισχυρότερη από ότι με τις ΗΠΑ.
Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ακάρ περιέγραψε τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ως «…ένα ευχάριστο δούναι και λαβείν βασιζόμενο στην εμπιστοσύνη». «Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι εξαιρετική παρά μεμονωμένα περιστατικά στο έδαφος ή στον αέρα», είπε.
Ρωσία και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα δυτικά του Ευφράτη στις περιοχές του Ιντλίμπ, του Αφρίν και της ανατολικής Γούτα. Τώρα το βασικό ερώτημα είναι: Η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και ανατολικά του Ευφράτη;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί από την Ουάσινγκτον και τις στρατηγικές της επιλογές και την συνεργασία της με τους Κούρδους του YPG ανατολικά του ποταμού.
Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν πως η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί και ανατολικά του Ευφράτη ότι και αν πρόκειται να συμβεί. Η πτώση του Αφρίν και ο έλεγχος του Τελ Ραφαάτ έχουν αυξήσει την τουρκική αποφασιστικότητα.
Για τους Τούρκους υπάρχουν τέσσερις βασικές παράμετροι:
-Για να κερδηθεί επιρροή στην Συρία χρειάζεται σύγκρουση. Η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας και ο Ερντογάν δεν μπορούν να αγνοηθούν.
-Οι ΗΠΑ έσφαλαν πιστεύοντας ότι μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Συρία από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά συνεργαζόμενοι με τους Κούρδους και εξοργίζοντας την Τουρκία.
-Για να έχει κανείς θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον στην Συρία πρέπει να έχει σημαντική παρουσία στο έδαφος.
-Η λαϊκή υποστήριξη από την τουρκική κοινή γνώμη της επίθεσης στην Συρία είναι μεγάλη.
Το συριακό καθεστώς είναι δυνατό να αναλάβει δράση ανατολικά του Ευφράτη σε περιοχές που τώρα ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι η Μόσχα έχει στόχο να χαλάσει τη συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους και να αμφισβητήσει την απόλυτη, αυτή τη στιγμή, κυριαρχία των Αμερικανών ανατολικά του ποταμού, υποστηρίζοντας την Τουρκία όταν ξεκινήσει επιχειρήσεις και εκεί.
Είναι επίσης προφανές πως οι τουρκικές επιχειρήσεις συνδέονται με την σύνοδο Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν που θα γίνει στις αρχές Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν νότια του Χαλεπίου, η Τουρκία χρειάζεται μια καθαρή νίκη στο πεδίο της μάχης. Και η Μόσχα αναμένει η Άγκυρα να καθίσει ισχυρή στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να επιτύχει εξισορρόπηση μεταξύ των σουνιτών, του Άσαντ και του Ιράν δυτικά του Ευφράτη.

Καθώς οι συγκρούσεις καταλαγιάζουν στη βόρεια Συρία τρία μορφώματα αναδύονται, το υποστηριζόμενο από την Άγκυρα σουνιτικό και εχθρικό προς τον Άσαντ, το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ κουρδικό και το υποστηριζόμενο από το Ιράν, φίλα προσκείμενο στον Άσαντ σιιτικό.
Τους επόμενους μήνες η σύγκρουση για πολιτικό έλεγχο μεταξύ των τριών αυτών μορφωμάτων θα φανεί πιο καθαρά, όπως και το τι θα γίνει με το καθεστώς της Δαμασκού.
ΠΗΓΗ: AL MONITOR
defence-point.gr/
https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου