''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Όλα τα λεμόνια και τα πορτοκάλια στον κόσμο έλκουν την καταγωγή τους από μία και μόνο περιοχή

Πού εντοπίζονται οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης;
Οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων, όπως αποκαλύπτει μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε το DNA από δεκάδες διαφορετικά εσπεριδοειδή από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Τα πρώτα εσπεριδοειδή εκτιμάται ότι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Τελικά, εξελίχθηκαν τα γνώριμα δέντρα, από όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι σήμερα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες καλλιέργειες διεθνώς.

Παρά τη διάδοσή τους όμως, η έως τώρα η εξελικτική ιστορία τους δεν ήταν ξεκάθαρη. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα γονιδιώματα άνω των 50 ποικιλιών εσπεριδοειδών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό 'Ασαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.
Όταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία. Από εκεί, έφθασαν στην υπόλοιπη Γη, έως και την Αυστραλία, πριν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Τα σημερινά εσπεριδοειδή αποτελούν συνεπώς την κατάληξη μιας μακράς φυσικής εξελικτικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο, καθώς και χιλιάδων ετών καλλιέργειας και διασταυρώσεων από ανθρώπους.

http://www.protothema.gr/zoi/article/759360/ereuna-ola-ta-lemonia-kai-ta-portokalia-ston-kosmo-elkoun-tin-katagogi-tous-apo-mia-kai-mono-periohi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου