''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το βατερλώ των ΗΠΑ στην Συρία που θα διδάσκεται στα σχολεία

Αυτά που συμβαίνουν στη νότια Συρία δεν θα μελετηθούν μόνο στις στρατιωτικές σχολές, αλλά αποτελούν από τώρα μια περίπτωση σχολικού μαθήματος, όχι επειδή είναι μια τακτική ανατροπή, αλλά μια τεράστια ανατροπή που σηματοδοτεί τη συνολική πτώση της πρώτης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο στον τομέα της τακτικής.
Στην Αλ-τανφ, οι αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν σε μια βάση που χρησιμοποιείται επίσημα για την ενεργοποίηση ανταρτών, παρέμειναν έκπληκτες από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των τακτικών περικύκλωσης που χρησιμοποιούνται από «ελαφρές» μονάδες των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Σε τρεις συνεχόμενες φορές, τα αντάρτικα στρατεύματα και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ υπέστησαν τακτικές ήττες ενώπιον των συριακών στρατευμάτων και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ζητώντας αεροπορική υποστήριξη. Η παρέμβαση, σε τρεις συνεχόμενες φορές, των Α-10 και F-18 επέτρεψε ασφαλώς να σταματήσει τους ελιγμούς περικύκλωσης των συριακών στρατευμάτων, αλλά δεν μπορούσε να εμποδίσει την ολική καταστροφή μιας αντάρτικής μονάδας ελίτ που ονομάζεται Maghawir Al-Sahra(καταδρομείς σοκ της ερήμου) από τον συριακό στρατό.

Οι συριακές δυνάμεις που στάλθηκαν επί τόπου δεν διέθεταν αεροπορική κάλυψη και στερούνταν απελπιστικά αεράμυνας, λόγος για τον οποίο περισσότεροι από 88 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου των αμερικανικών Warthog από το πρώτο πέρασμα.

Ωστόσο, μια αντι-επίθεση με επικεφαλής τους αντάρτες και τα πράσινα μπερέ της CIAπολύ λίγο μετά τις αμερικανικές επιδρομές κατέληξε σε αποτυχία.
Ορισμένες συριακές μονάδες, αγανακτισμένες από τις απώλειες λόγω των αεροπορικών επιδρομών, παράκαμψαν γρήγορα τους αντάρτες από τις πλευρές τους πέτυχαν έναν από τους τελειότερους ελιγμούς περικύκλωσης της σύγκρουσης. Οι αντάρτες, και μαζί τους οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν παγιδευμένοι και οφείλουν τη σωτηρία τους σε μια πολύ ενεργητική ρωσική παρέμβαση προς τους Σύρους.

Το Πεντάγωνο αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της Ρωσίας στο «κατευνασμό στην Αλ-Τανφ».

Παρά τις τρεις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, οι αντάρτες έχασαν πάνω από 1.300 άνδρες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών να σπάσουν την πολιορκία ή να αντεπιτεθούν. Οι απώλειες των ΗΠΑ, οι οποίες πότε δεν αναγνωρίζονται, ταξινομούνται ως μυστικά άμυνας (secret defense).

Αυτή η δραματική κατάσταση οδήγησε το Πεντάγωνο να αναπτύξει έκτακτα, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων μεγάλης κινητικότητας στην αλ-Τανφ. Πρόκειται για τοφοβερό HIMARS (High Mobility Multiple Advanced Rocket System).

Στην αλ-Τανφ, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έδειξαν να είναι πρακτικά ανίκανοι να αντιμετωπίσουν στο έδαφος συριακές μονάδες, σίγουρα έμπειρες, αλλά χωρίς οποιαδήποτε αεροπορική υποστήριξη (μια σκόπιμη πολιτική της Μόσχας για να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση με την Ουάσιγκτον).

Σε τρεις συγκρούσεις με τους Σύρους, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που μάχονται μαζί με τους αντάρτες, βρέθηκαν κάθε φορά περικυκλωμένες χωρίς καμία άλλη δυνατότητα να σωθούν παρά από την αεροπορική υποστήριξη.
Η Δαμασκός άρπαξε την ευκαιρία για να προχωρήσει μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, ενώ στην αμερικανική πλευρά, μιλάνε, χωρίς πολύ θόρυβο, για κυρώσεις κατά ορισμένων στρατιωτικών διοικητών που κατηγορούνται για ανικανότητα .

strategika51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου