Με σημαντική -συμβολική και όχι μόνο- αναβάθμιση των Κούρδων. Την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Τουρκικής Δημοκρατίας προτείνει ο 72χρονος νέος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου και μέλος του κέντρου ερευνών γεωστρατηγικών θεμάτων ASSAM Ταξίαρχος (ε.α) Adnan Tanrıverd.
Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο η πρόταση για την μετατροπή της Τουρκίας σε Ομοσπονδία περιλαμβάνει τη χρήση της Τουρκικής γλώσσας ως την επίσημη γλώσσα για την διεθνή εκπροσώπηση της χώρας με παράλληλη νομιμοποίηση της χρήσης της Κουρδικής καθώς και των υπολοίπων γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων της χώρας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι πληθυσμοί των εγχώριων εθνικών μειονοτήτων θα έχουν το δικαίωμα της χρήσης διδασκαλίας των γλωσσών κάτι που θα προστατεύεται από το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.
Η τουρκική γλώσσα θα διδάσκεται επίσης στα σχολεία των εθνικών μειονοτήτων αλλά δεν θα είναι η κύρια γλώσσα που θα μαθαίνουν τα παιδιά.
Όσον αφορά την διοίκηση της χώρας ο Adnan Tanrıverd προτείνει την αυτονόμηση των περιοχών όπου κατοικούν οι Κούρδοι και οι άλλες εθνικές μειονότητες της Τουρκίας με απαραίτητη προϋπόθεση την πίστη προς το Τουρκικό κράτος και την δημιουργία του κοινού αισθήματος ότι όλοι οι πληθυσμοί της Τουρκίας ανήκουν και στηρίζουν το κράτος.
Οι κυβερνήτες των αυτόνομων περιφερειών θα εκλέγονται απευθείας από τον λαό.
Τα θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, την εσωτερική ασφάλεια, την άμυνα τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας θα ασκούνται από την κεντρική κυβέρνηση ενώ οι υπόλοιπες αρμοδιότητες για την σωστή λειτουργία της χώρας όπως η υγεία η παιδεία τα δημόσια έργα η πρόνοια κλπ θα ασκούνται από τους κυβερνήτες των αυτόνομων περιοχών.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο ο σύμβουλος του Ερντογάν δίνει τεράστια σημασία είναι η αύξηση των αστεριών που κοσμούν το Σύμβολο της Τουρκικής Προεδρίας από 16 σε 17.
Τα αστέρια αυτά συμβολίζουν τις 16 Αυτοκρατορίες που ίδρυσαν οι Τούρκοι στο πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με τον Adnan Tanrıverd το 17ο άστρο θα πρέπει να συμβολίζει τους Κούρδους στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα προς τους λαούς της Τουρκίας ότι το κράτος θέτει τους Κούρδους σε μια νεα βάση ισότητας και σεβασμού της συνεισφοράς του κουρδικού λαού στην συγκρότηση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007, από το Στρατηγό (ε.α) Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε προτείνει την συγκρότηση μιας Ομοσπονδίας με 8 αυτόνομες περιοχές.
Για δεύτερη φορά η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2014 από τον αρθρογράφο Αχμέτ Τακάν, της εθνικιστικής εφημερίδας Γενί Τσαγ ο οποίος πρότεινε την δημιουργία μιας ομοσπονδίας με 25 αυτόνομες περιοχές με την κάθε περιοχή να αποτελεί μια οντότητα με τις πληθυσμιακές και τις εθνοτικές ομάδες που κατοικούν σ’ αυτήν.
Όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Αχμέτ Τακάν, όλα τα ζητήματα που μέχρι τώρα σχετίζονταν με τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, όπως η ασφάλεια και η υγεία, θα μεταφερθούν στους δήμους οι οποίοι θα έχουν τη δική τους αυτόνομη βουλή και θα έχουν αυτονομία στην συλλογή των φόρων.
Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών αυτό σύμφωνα με τον αρθρογράφο θα χωριστεί στα δύο, ενώ θα ιδρυθεί το Υπουργείο Ασφαλείας, στο οποίο θα υπάγονται η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία.
Οι Γενικές Διοικήσεις θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα, όμως θα έχουν αυτόνομες διοικήσεις σε κάθε περιοχή, ακόμα και τοπικές μονάδες ειδικών δυνάμεων.
Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει εντολές στις μονάδες αυτές για ζητήματα εξοπλισμών αλλά και γενικής πολιτικής του κράτους.
Αναφορικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό αυτός θα συντάσσεται από την κεντρική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο για όλα τα παραπάνω θα ληφθεί ως βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο της Γερμανίας.
Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν τελικά οι παραπάνω θέσεις θα υιοθετηθούν από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα τολμήσει να προβεί σε μια τόσο ριζοσπαστική πολιτική απόφαση που θα αλλάξει την μορφή της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Γιώργος Τσιμπούκης, viadiplomacy
Στρατηγικός Αναλυτής
https://hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου