''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ

Μεγάλη αντι-νατοϊκή διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου  συγκλονίζει την χώρα .
Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι η μη ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική  συμμαχία.
Για  τον σκοπό αυτό υπεγράφη ψήφισμα με  «εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές,» από τα μέλη της αντιπολίτευσης . Ο αριθμός που προκύπτει είναι ήδη αρκετός  για να αναγκάσει την  κυβέρνηση να διεξάγει το απαιτούμενο δημοψήφισμα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Η  κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δέχθηκε πρόθυμα την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ να ενταχθεί  στο στρατιωτικό μπλοκ  στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ η αντιπολίτευση, διοργανώνει  καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις  κατά της απόφασης αυτής .
Υπάρχουν  τέσσερις διαφορετικοί τρόποι για να προκληθεί  ένα εθνικό δημοψήφισμα σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μαυροβουνίου. Κατόπιν  αιτήματος του προέδρου, της κυβέρνησης,  με πρωτοβουλία  25 και άνω Βουλευτών  ή μέσω ψηφίσματος το οποίο  θα το συνυπογράφει το 10 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτι που μεταφράζεται σε  52.806 πολίτες του Μαυροβουνίου .
Οι διαδηλώσεις κατά της  κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς για την διενέργεια δημοψηφίσματος λόγω πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ,  ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SPP).
Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων  RIA Novosti δήλωσε ότι ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκε  ήδη φθάνει τους  55.000 ως την 16η Ιανουαρίου, αλλά η επιτροπή που έχει  οριστεί προτίθεται να συνεχίσει την εκστρατεία.
«Έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές σε 27 γραφεία σε όλο   το Μαυροβουνίου. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των πολιτών, θα συνεχίσουμε  τις προσπάθειες για την συλλογή υπογραφών ζητώντας δημοψήφισμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βουλευτής  Srdan Milits στο  RIA Novosti.
Ο Μίλιτς  τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αγνοήσει  την αίτηση και αρνηθεί  στους πολίτες το συνταγματικό τους δικαίωμα για δημοψήφισμα, η πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο. 
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο από την ιστοσελίδα pentapsotagma.gr, με τίτλο ( Στο Μαυροβούνιο εκτυλίσσεται σενάριο ουκρανικής κρίσης λόγω ΝΑΤΟ), στην χώρα αυτή  λαμβάνει χώρα σενάριο αποσταθεροποίησης με αφορμή την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ρωσική συνδρομή.
Τα  αντικρουόμενα συμφέροντα Ρωσίας και ΗΠΑ  θα οδηγήσουν ακόμη και σε χειρότερες ανεξέλεγκτες καταστάσεις , πυροδοτώντας ακόμη και εξέγερση. Εάν εισέλθει το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ , η Ρωσία χάνει ολοκληρωτικά την πρόσβαση στην Αδριατική και αποκόβεται από την περιοχή αυτή.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου