''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, εξελίσσεται στο παρασκήνιο και ένας άλλος πόλεμος που αφορά...
 τις κρυπτογραφικές επικοινωνίες μεταξύ του συριακού στρατού που στηρίζεται από Ρωσία, Ιράν και Λίβανο, και του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Συριακού Στρατού» που στηρίζεται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf, από την αρχή του εμφυλίου της Συρίας είχε ξεσπάσει ένας πόλεμος αποκρυπτογράφησης των κρυπτογραφημένων ραδιοφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων. Από την αρχή του εμφυλίου με την ουσιαστική βοήθεια της Τουρκίας, ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Συριακός Στρατός είχε καταφέρει να σπάσει όλους τους κώδικες ραδιοφωνικών επικοινωνιών των Σύριων καθεστωτικών, με αποτέλεσμα να καταφέρει μεγάλες επιτυχίες σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Τώρα όμως με την ανοιχτή επέμβαση των Ρώσων φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και οι υποκλοπές αυτή την φορά γίνονται από την άλλη μεριά προς την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, ένα «Kripto Skandal».

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποιούσαν το κρυπτογραφικό σύστημα επικοινωνιών με την κωδική ονομασία TETRA. Οι κωδικοί όμως αυτού του συστήματος είχαν σπάσει με την επέμβαση των Τούρκων με αποτέλεσμα να γίνονται γνωστές οι κινήσεις του καθεστωτικού στρατού και να έχει βαριές απώλειες. Το σύστημα που έσπασε τους συριακούς κώδικες επικοινωνίας ήταν τουρκικό.

Η κατάσταση αυτή έγινε γνωστή στους Ρώσους που αποφάσισαν να επέμβουν κατά του τουρκικού συστήματος υποκλοπών. Έτσι οι Ρώσοι χτύπησαν το τουρκικό σύστημα και εξασφάλισαν την μη υποκλοπή των επικοινωνιών του συριακού στρατού ενώ προώθησαν τις υποκλοπές επικοινωνιών των αντιπάλων. Η επιτυχία αυτή οφείλεται καθαρά στους Ρώσους αλλά και στην βοήθεια των Ιρανών, που βοήθησαν να σπάσουν τα τουρκικά συστήματα.

Ο χαρακτηριστικός αυτός πόλεμος ονομάστηκε «Kripto krizi» και είναι άλλη μια διάσταση της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στο γήπεδο του αιματηρού συριακού εμφυλίου.

Για άλλη μια φορά όπως φαίνεται οι Τούρκοι βρήκαν τον δάσκαλο τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου