''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η θρυλική μάχη που έκρινε την τύχη της Μακεδονίας.

Όλοι οι άνδρες έκαναν τον σταυρό τους και εξορμούσαν φωνάζοντας «Αέρα»...
Τις παραμονές της επίθεσης ολόκληρη η ελληνική ηγεσία συγκεντρώθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με ολοφάνερη αγωνία επισκεπτόταν τις μονάδες μας των μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης, Σερρών, συσκεπτόταν με τους Αξιωματικούς και έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους απλούς στρατιώτες.Τους εμψύχωνέ και τους μετέδιδε την πίστη Προς τη Νίκη!
Ο Βενιζέλος γνώριζε ότι από την έκβαση της μάχης, κρίνονταν όχι μόνο η αξιοπιστία του μεταξύ της συμμαχικής ηγεσίας, της ΑΝΤΑΝΤ, αλλά και η τύχη του μετώπου. Ακόμα ίσως και η μοίρα της Μακεδονίας.
Ο Βενιζέλος άνοιξε την καρδιά του στους Αξιωματικούς: «….Το Σκρά θεωρείται, είπε, απόρθητο. Ακριβώς δια τον λόγον αυτόν επιβάλλεται να κυριευθεί…»
Μόνο με Νίκη η ΑΝΤΑΝΤ θα πίστευε στις Ελληνικές Δυνάμεις. Απέναντι των 3 Ελληνικών Μεραρχιών (Αρχιπελάγους, Κρήτης, Σερρών) υπό την κάλυψη της 122ης γαλλικής μεραρχίας και της μεραρχίας Τιμόκ της 2ης σερβικής στρατιάς, τον θύλακα του Σκρά υπεράσπιζε η 5η βουλγαρική μεραρχία, αποτελούμενη από 6 συντάγματα πεζικού και 1 σύνταγμα της 3ης βουλγαρικής στρατιάς* 140 πυροβόλα αποτελούσαν τη δύναμη πυρός της οχυρής θέσης. Το κύριο βάρος της επίθεσης σήκωσε η μεραρχία Αρχιπελάγους. Η γαλλική εφημερίδα «Ιλλουστρασιόν» δίνει το πάθος των Ελλήνων για τη νίκη: …Στις 5 η ώρα της 17 Μαΐου το πρωί…. είδαμε τους Έλληνες στρατιώτες να πηδούν από τα χαρακώματα τους…. Όλοι οι άνδρες έκαναν τον σταυρό τους και εξορμούσαν φωνάζοντας «Αέρα» …. Παρά τον ισχυρό φραγμό του εχθρικού πυροβολικού οι Έλληνες πηδούν, διασχίζουν τον φραγμό πυρός και σιδήρου του εχθρού και μέσα σε διάστημα 2 ωρών είχε επιτευχθεί η κατάληψη όλων των αντικειμενικών στόχων. Οι Γάλλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ήταν μια μεγάλη ελληνική ΝΙΚΗ, η 1η σπουδαία συμμαχική νίκη μετά από ένα χρόνο……». Με πάθος και πνεύμα αυτοθυσίας ο Έλληνας πολέμησε και κατέλαβε το απόλυτο μέχρι τότε, οχυρό Σκρά ντι Λέγκεν. Ο άθλος αυτός κόστισε πολύ ακριβά, όμως ο διεθνής αντίκτυπος της Νίκης ήταν τεράστιος.  Ήταν η αρχή του τέλους Α’ Παγκοσμίου Πολέμου *η κατάρρευση του λεγόμενου βαλκανικού μετώπου είχε αρχίσει.
Ο Βενιζέλος δικαιώνεται πλήρως. Μετά από λίγους μήνες η Γερμανία έχει ηττηθεί και οι μεγαλύτεροι εχθροί της χώρας, Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία νικημένοι έχουν παραδοθεί.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των νικηφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων * κατοχύρωσε τα δικαιώματα της στη Μακεδονία και κέρδισε την συμμαχική υποστήριξη στη Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Σήμερα, 92 χρόνια μετά τη Νικηφόρο Μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είμαστε όλοι εδώ, στο ΣΚΡΑ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωϊκούς πεσόντες, για να τους πούμε ότι δεν πέθαναν στο διάβα του αιώνα, να τους πούμε ΟΤΙ ΖΟΥΝ και θα ΖΟΥΝ στις καρδιές όλων ημών, των απογόνων τους!!!
Θέλουμε να τους πούμε ότι δεν άλλαξε τίποτε από τότε μέχρι σήμερα, ότι είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς, γιατί και εμείς είμαστε ΑΙΜΑ από το ΑΙΜΑ τους, ΣΑΡΚΑ από την ΣΑΡΚΑ τους, ΨΥΧΗ από την ΨΥΧΗ τους!!!!
Η 17η Μαΐου 1918 είναι και θα μείνει βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας, στη μνήμη ΗΜΩΝ των ΓΗΓΕΝΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, γιατί σ’ αυτά τα Μακεδονική βουνά γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε , εδώ ζήσαμε, αυτόν τον τόπο αγαπήσαμε, τον ΤΟΠΟ μας.
Σήμερα, με δυνατή και καθαρή φωνή από ‘δώ από τις κορυφογραμμές του Παϊκου- από το Σκρά, στέλνουμε μήνυμα ενότητας , αποφασιστικότητας και αγώνα να μας ακούσει όλη η Ελλάδα, κυρίως η ΑΘΗΝΑ, να μας ακούσει το Ακρωτήρι στα ΧΑΝΙΑ, να μας ακούσει η Χαλέπα, να μας ακούσει ο μεγάλος ΗΓΕΤΗΣ, ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ελευθερωτής της Μακεδονίας μας, ο διορατικός πολιτικός που έκανε το Όραμα πραγματικότητα!

Ο ΗΓΕΤΗΣ που διπλασίασε την Ελλάδα, που κατέστησε σεβαστή την πατρίδα σε όλη την Ευρώπη, την Ευρώπη που αντίκρισε για πρώτη φορά μια Ελλάδα των 2 Ηπείρων και των 5 Θαλασσών, την Μεγάλη Ελλάδα.
Στην Ιστορία των Λαών, στην Ιστορία των Κρατών μα και στην Ιστορία του Μικρού μας Τούτου Τόπου έρχονται στιγμές που πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ ή ένα μεγάλο ΟΧΙ.
 
Από: ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου