''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Τέλος οι πτήσεις ΗΠΑ πάνω από τη Ρωσία προς Αφγανιστάν…

Στην αύξηση της πίεσης στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον οδηγείται η Ρωσία, τερματίζοντας την άδεια διέλευσης...
από τον εναέριο χώρο της για αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν μη φονικό υλικό και προσωπικό που αφορά στις δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν.

Η απόφαση είναι τυπικά καλυμμένη, αφού παρήλθε το διάστημα που κάλυπτε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η για τη λήξη της περιόδου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία είχε συνομολογηθεί στις 6 Ιουλίου 2009 (Military Transit Agreement) και προέβλεπε τη δυνατότητα πραγματοποίησης άνω των 4.500 πτήσεων σε ετήσια βάση πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο με τον ως άνω περιγραφέντα σκοπό.

Η Ρωσία επέτρεπε και την είσοδο στο Αφγανιστάν με τη χρήση του ρωσικού εδάφους, καθώς η εναλλακτική, μέσω Πακιστάν, εξέθετε τις αποστολές στον κίνδυνο επιθέσεων από την πλευρά των Ταλιμπάν, κάτι που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές από αυτό το δρομολόγιο.

Είναι προφανές, ότι η ρωσική διπλωματία σκοπεύει με τον τρόπο αυτό να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς και τη Δύση γενικότερα τη στρατηγική χρησιμότητα εξασφάλισης της συνεργασίας της, με στόχο να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους στην προσπάθεια κλεισίματος των μετώπων που βρίσκεται παρασκηνιακά σε εξέλιξη.

http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου