Είναι η απόσταση που διανύει με τα πόδια, καθημερινά, ο Τζέημς Ρόμπερτσον, ένας αφρικανός μαύρος 56 ετών, για να πάει στη δουλειά του από το Ντιτρόιτ, την πόλη που πτώχευσε, στο διπλανό Μίτσιγκαν. Σε ένα μεγάλο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στην Detroit Free Press ανέβηκε το πορτρέτο αυτού του άνδρα που δείχνει τι ζουν οι κάτοικοι του Ντιτρόιτ που ήταν στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας, από τη στιγμή που πτώχευσε θεαματικά και κατέρρευσε.
Είτε φυσάει είτε βρέχει, είτε χιονίζει, ο κ. Ρόμπερτσον πρέπει να διανύσει όλα αυτά τα χιλιόμετρα με τα πόδια από τη στιγμή που το παλιό αμάξι του Χόντα χάλασε, το 2005. Από τότε δεν μπόρεσε να αγοράσει νέο αυτοκίνητο γιατί στοιχίζουν πάρα πολύ οι ασφάλειες αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ αφού στοιχίζουν 5.000 δολάρια (4.400 ευρώ) το χρόνο. Ο μισθός του είναι 10,55 δολάρια (9,3 ευρώ) την ώρα (αν σκεφτεί κανείς ότι στο Μίτσιγκαν πληρώνονται 8,15 δολάρια την ώρα, 7,2 ευρώ) και δεν του επιτρέπει να πληρώσει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Ρόμπερτσον εργάζεται σε αυτοκιντοβιοτεχνία στο Μίτσιγκαν, μετά την πτώχευση της πόλης του Ντιτρόιτ. Η πόλη του αυτοκινήτου δεν έχει λεωφορεία
Ολα θα πήγαιναν καλά αν η πόλη του Ρότσεστερ Χιλς, στο Ντιτρόιτ, όπου ζει ο κ. Ρόμπερτσον δεν είχε μειώσει τα δρομολόγια των λεωφορείων. Για να πάει στη δουλειά του ο κ. Ρόμπερτσον πρέπει να περάσει μια ολόκληρη περιοχή που δεν έχει λεωφορείο και αυτό συνέβη γιατί οι ψηφοφόροι τριών πόλεων δεν πλήρωσαν για να έχουν τέτοια πολυτέλεια! Στο Ντιτρόιτ, την αμερικανική πόλη που θεωρείτο υπ'αριθμόν ένα κατασκευάστρια πόλη των ΗΠΑ το να μην υπάρχουν λεωφορεία είναι πραγματικά σκληρό. Μετά από 33 χιλιόμετρα περπάτημα ο κ. Ρόμπερτσον φτάνει στο λεωφορείο: Μερικές φορές κάποιος τον παίρνει με το αυτοκίνητο: Εκλαψε η Αμερική
Το άρθρο της τοπικής εφημερίδας κάνει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που έχει πολύ κουράγιο και αξία γιατί φτανει πάντα στην ώρα του στη δουλειά παρά την θύελλα που κάνει συχνά. Είναι ολιγαρκής και πλέκει το εγκώμιο της συζύγου του αφεντικού του που μαγειρεύει νόστιμα και τρώνε στη δουλειά. Αυτή η εικόνα του εργαζομένου-πρότυπο συγκίνησε την Αμερική.
Από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου 80.000 δολάρια (70.500 ευρώ) συγκεντρώθηκαν στο όνομά του μέσα από τα social media. Την ιδέα ξεκίνησε ένας φοιτητής στο Wayne State University το οποίο συγκέντρωσε 30.000 δολάρια (26.500 ευρώ). Πολλά άτομα πρότειναν να προσφερουν στον κ. Ρόμπερτσον ένα αυτοκίνητο της επιλογής του ή του πρόσφεραν ακόμη και το δικό τους αυτοκίνητο καθώς και χρήματα για να πληρώσει την ασφάλεια.
Αλλοι πρότειναν να πληρώσουν μίνι λεωφορεία που να μεταφέρουν τον κ. Ρόμπερτσον. Ο ίδιος απάντησε σε αυτή την πρόσκληση:
«Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθεί ένα συνεχές δρομολόγιο και όχι μόνο ένα λεωφορειάκι για μένα. Αυτή η πόλη έχει ανάγκη από λεωφορεία που να κυκλοφορούν καθημερινά, όλη μέρα. Μπορείτε να μεταφέρετε στον δήμαρχο ό,τι σας είπα;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου