''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Στα ίχνη του τελευταίου αυτοκράτορα

                   Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα της Πόλης που με μαγεύει. Πίσω από τις συγκινήσεις, τις βόλτες, τις γεύσεις, τις ευχάριστες παρέες, τον ξέγνιαστο τρόπο ζωής μου και τις περιπλανήσεις μου εδώ, κρύβεται και μια άλλη Πόλη. Η Πόλη των θρύλων και των παραδόσεων. Η Πόλη, που είναι τόση η λάμψη και η μαγεία της, που ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς που τελειώνει το παραμύθι και που αρχίζει η πραγματικότητα. Συλλαμβάνω αρκετές φορές τον εαυτό μου να ακροβατεί σε ένα λεπτό σχοινί που διαχωρίζει αυτές τις δυό διαστάσεις, έτοιμο να χαθεί ανεπιστρεπτί αν η "ακροβασία" δεν γίνει προσεκτικά.
               Μέσα από αυτές τι περιπλανήσεις και τις επαφές με την Πόλη της άλλης διάστασης, σκέφτηκα οτι ήρθε η στιγμή να ''ακουμπήσω'' έναν ακόμα θρύλο. Να περιπλανηθώ στα ίχνη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Στα ίχνη του τελευταίου αυτοκράτορα.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ'

Φινλανδία: Νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων

Φινλανδία: Νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων
Το νομοσχέδιο δίνει και το δικαίωμα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια

Η Φινλανδία έγινε η 12η ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλωνΤο φινλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μικρή πλειοψηφία τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών. Συγκεκριμένα, 105 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του νομοσχεδίου και 92 ψήφισαν κατά.

Ειδική αποστολή στην Ουκρανία (Στα χρόνια της δουλείας, αλλά επίκαιρη όσο ποτέ).

Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ
Οι Άγιοι είναι οι πνευματικοί μας οδοδείκτες. Τον δρόμο του Θεού, αυτοί μας τον δείχνουν. Και μας τον δείχνουν όχι βεβαίως ακαδημαϊκά, αλλά μέσα από την πνευματική τους εμπειρία.
Με τις διδαχές τους και προπάντων με την ίδια τους την ζωή.

Γέροντας Παΐσιος: «Ο διάβολος θυμάται την προηγούμενη κατάστασή του»

Γέροντας Παΐσιος: «Ο διάβολος θυμάται την προηγούμενη κατάστασή του»
- Γέροντα, ο διάβολος θυμάται την προηγούμενη κατάστασή του;
- Αν θυμάται λέει; Αυτός είναι πυρ και μανία, γιατί δεν θέλει να γίνουν άλλοι Άγγελοι, που θα τον αντικαταστήσουν. Και όσο πάει χειρότερος γίνεται. Εξελίσσεται στην κακία και στον φθόνο.
Ω, αν νιώση κανείς το κατάντημα του διαβόλου, θα κλαίη μέρα-νύχτα! Εδώ έναν καλό άνθρωπο βλέπει κανείς που αλλάζει, γίνεται εγκληματίας, και πόσο στενοχωριέται! Πόσο μάλλον να δη έτσι όχι έναν άνθρωπο αλλά έναν Άγγελο!

Γεωργιανοί Επιστήμονες: Το «Χρυσόμαλλο Δέρας» δεν ήταν παραμύθι!

"Το χρυσόμαλλο δέρας δεν είναι μύθος", γράφει το δημοσίευμα.

Ο ελληνικός μύθος, για το ταξίδι των Αργοναυτών, με επικεφαλής τον Ιάσωνα στην Κολχίδα για το Χρυσόμαλλο Δέρας, ήταν μια πραγματικότητα αφού υπάρχουν ιστορικά στοιχεία...

Μια υπέροχη Χριστιανική ιστορία

Μια υπέροχη Χριστιανική ιστορία
Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύτηκε την 21 Σεπτεμβρίου του 1957 στην εφημερίδα της Άρτας "Ελεύθερος Λόγος" από τον Αρτινό Ιατρό Κωνσταντίνο Κοντογιάννη (1912-1979), χειρούργο και γενικό διευθυντή του Νοσοκομείου του Μονάχου την περίοδο 1954-1961.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Έλληνας αρσιβαρίστας σηκώνοντας την μπάρα φώναξε «Λευτεριά στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνας αρσιβαρίστας σηκώνοντας την μπάρα φώναξε «Λευτεριά στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)
Στην κατηγορία 85 κιλών, ο Έλληνας πρωταθλητής Θοδωρής Ιακωβίδης μετά την πετυχημένη προσπάθειά του στα 190 κιλά στο ζετέ φώναξε δυνατά «Λευτεριά στην Κύπρο» γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους στο κλειστό.

Μία συνάντηση με τον Γέροντα Παΐσιο και τα αίσχη της Ουνίας.


Μη φοβάσαι, παιδί μου, ό Θεός σας αγαπά καί είναι μαζί σας. Θα σας βοηθήσει καί ή Εκκλησία σας θα πάει καλά. Να κάνουμε κι εμείς καμία προσευχούλα καί θα δεις.

Η αντίσταση των Βυζαντινών στον καθολικισμό

<< ημείς μεν έφασαν άλλου γεγονότες γένους και άλλον αρχιερέα έχοντες…>>
Ανήκουμε σε άλλο γένος και άλλον αρχιερέα έχουμε.

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ «ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι το λιγότερο εντυπωσιακά τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην «ιστορική», όπως χαρακτηρίζεται από όλους,
επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στην Τουρκία και η αναμενόμενη συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως τα περισσότερα δημοσιεύματα προαναγγέλλουν ότι με την συνάντηση αυτή θα αρχίσει η τελική πορεία ένωσης των «εκκλησιών» μετά από χίλια σχεδόν χρόνια διαχωρισμού. Για παράδειγμα παραθέτουμε το πολύ χαρακτηριστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Star, που έχει μεγάλο αφιέρωμα στην επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο, «Bin yıl sonra İstanbulda barışacaklar», δηλαδή, «Χίλια χρόνια μετά θα ομονοήσουν στην Κωνσταντινούπολη». Όπως αναφέρεται στο κοινό μήνυμα που αναμένεται να εκδοθεί στην συνάντηση του Πάπα της Ρώμης και του Πατριάρχη, θα γίνεται σαφή αναφορά για την κοινή θέληση να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να επιτευχτεί μετά από 960 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι αμφότεροι αφορισμοί, η ποθούμενη ένωση των «εκκλησιών».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές, εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη με σαφή ενωτικό περιεχόμενο, θα επισκεφτεί και το παπικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή Beşiktas, όπου και θα τελέσει λειτουργία καλώντας το παπικό ποίμνιο να παραμείνει πιστό στον Πάπα και στην παπική εκκλησία. Για τον λόγο αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι προετοιμασίες της υποδοχής του Πάπα στην παπική εκκλησία. Οι αρμόδιοι έχουν προμηθευτεί πανάκριβα ανατολίτικα χαλιά πάνω από τα οποία θα βαδίσει ο Ποντίφικας, ενώ όλοι οι γύρω τοίχοι έχουν φρεσκαριστεί και ξαναβαφεί. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, ο Πάπας σε μήνυμα του στο Τουΐτερ για την επίσκεψη του στην παπική εκκλησία, τονίζει πως θα ενθαρρύνει και θα εμψυχώσει το παπικό ποίμνιο της Κωνσταντινούπολης να τον ακολουθήσει  στην πορεία του. Τον Πάπα θα συνοδεύουν περίπου 900 δημοσιογράφοι από πολλές χώρες καθώς είναι πολύ μεγάλο το  ενδιαφέρων, όπως αναφέρεται, για την συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη όπου και θα γίνουν οι κοινές δηλώσει υπέρ της ένωσης των «εκκλησιών». Το μήνυμα αυτό θα μεταδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα καθώς, όπως τονίζεται, είναι τεραστίου παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Όπως είναι φυσικό τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή και ίσως για πρώτη φορά στην Πόλη θα δουν τόσο μεγάλη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. Σε κάθε διασταύρωση θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας και θα γίνεται  αυστηρός έλεγχος όλων των διερχομένων, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα με αντλίες καταστολής θα  στρατοπεδευόσουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα πάνοπλα ελικόπτερα της ασφάλειας θα πετούν στον εναέριο χώρο εποπτεύοντας τα πάντα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων θα έχουν εγκατασταθεί σε ταράτσες από όπου θα περάσει η πομπή του Πάπα για κάθε ενεχόμενο.
Σε όλα αυτά το εντυπωσιακό είναι πως οι Τούρκοι βλέπουν με «καλό μάτι» όλη αυτή την υπόθεση με την επίσκεψη του Πάπα και τα οικουμενιστικά μηνύματα που αναμένονται να γίνουν με τον Πατριάρχη. Όπως αναφέρει σε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο του ο γνωστός παλαίμαχος Τουρκοεβραίος αρθογράφος της εφημερίδας Milliyet, Σαμί Κοέν, με τον τίτλο, «Papa nın ziyareti Türkiye için fırsat», δηλαδή, «Μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία από την επίσκεψη του Πάπα», τονίζεται πως η Τουρκία μόνο κέρδη θα έχει από  αυτή την επίσκεψη καθώς θα διαφημιστεί παγκοσμίως ότι πρωτοστατεί σε ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός, όπως η ένωση των «εκκλησιών». Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα επιφέρει τα μέγιστα κέρδη για το παγκόσμιο ίματζ της Τουρκίας και θα προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα μείνει στην ιστορία σαν η Πόλη όπου έγινε το ιστορικό βήμα της ένωσης των «εκκλησιών».  
Μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό κλίμα που προηγείται της συνάντησης Πάπα- Πατριάρχη, όπως το περιγράφουν και οι Τούρκοι, υπάρχει όμως και μια δυσάρεστη, αλλά πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» (;;;). Αυτή είναι η τραγική απουσία του Ορθοδόξου ποιμνίου, το οποίο δεν θα έχει κανένα λόγο για τα τεκταινόμενα. Για τους παπικούς βέβαια δεν υπάρχει θέμα αφού ο Πάπας τους είναι… «αλάθητος».  Όλες οι προτροπές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα από κάποιους  ιεράρχες, όπως φαίνεται έχουν πέσει στο κενό, ή καλύτερα στο… βάραθρο του Οικουμενισμού, της χειρότερης αίρεσης όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς Αγίους της Ορθοδοξίας οι οποίοι, «τους βερείς ήλασαν και λοιμώδεις λύκους», (Όρθρος Αγ. Πατέρων, Δ΄ και Ζ΄ Οικουμενικών Συνόδων). Κάποιοι βέβαια θα πουν και τι μας ενδιαφέρει εμάς, εμείς θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Αλήθεια, είναι δυνατόν ένα τέτοιο γεγονός να μας αφήνει αδιάφορους ;; Είτε το θέλουμε, είτε όχι, από εδώ και πέρα θα αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί η κρίση θα είναι για όλους και για όλων τα έργα.
«Εάν ένα μαντρόσκυλο, που σκοπός της ύπαρξης του είναι η διαφύλαξης του κοπαδιού παραμένει “ενεό” εμπρός εις τον κίνδυνο όταν δεν υλακτεί βλέποντας τους λύκους να έρχονται και όταν δεν τους τρέπει εις φυγήν, τότε ποιος ο λόγος της υπάρξεως του εις το μαντρί ; Απλώς δια να τρώγει και να κοιμάται ; Μα τότε γίνεται όχι μόνο άχρηστος ο φύλαξ “κύων”, αλλά και άκρως επικίνδυνος, διότι συναγελάζεται με τους λύκους και τους προσκαλεί μέσα εις το μαντρί».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το παρόν εγράφη την 28η Νοέμβριου 2014, ημέρα Παρασκευή, και όταν ο Πάπας της Ρώμης ήταν καθ οδόν προς την Βασιλεύουσα των Πόλεων.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Βροντερό «όχι» στο ίδρυμα Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Βροντερό «όχι» στο ίδρυμα Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)
«Δε θα τους φέρουμε στην καρδιά της Μακεδονίας μας», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας εναντίον της ίδρυσης του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής.

Το ψάρι του καπετάνιου...

Σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί ζούσε προ ετών ένας ιερέας ευλαβέστατος. Η ψυχούλα του ήταν γεμάτη στοργή για το ποίμνιό του και ειδικά για τους πονεμένους. Έφτασε όμως η μέρα που δοκιμάστηκε κι εκείνος και πόνεσε πολύ.

Φιλοκαλία τῶν Ἱερῶν Νηπτικῶν ~ περί ησυχίας- προσευχής- χάρης και πλάνης.

Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης: Δέκα κεφάλαια περί ησυχίας και προσευχής και περί των τεκμηρίων της χάρης και της πλάνης

Θα έπρεπε να πούμε, μαζί με το μεγάλο διδάσκαλο (άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο), ότι θα έπρεπε να μη χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γραφών ή των άλλων πατερικών λόγων, θαυμάσιε Λογγίνε, αλλά να είμαστε θεοδίδακτοι, σύμφωνα με το ρητό: «Θα διδάσκει όλους ο ίδιος ο Θεός» (Ησ. 54, 13) ώστε να μαθαίνομε και να διδασκόμαστε από το Θεό και μέσω του Θεού αυτά που μας ωφελούν.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ

Αφού έχουμε αναμμένο ένα αγνό μελισσοκέρι και το θυμιατό με μοσχοθυμίαμα μπροστά στην Εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας, λέμε τις παρακάτω προσευχές και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Πρώτα Σταυρώνουμε το αλεύρι με τα τρία δάκτυλά μας λέγοντας :

Η δημόσια και η ιδιωτική ζωή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα

                      Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας ήταν η υπέρτατη πηγή κάθε εξουσίας στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η ζωή του σχηματικά παρουσιάζει τρεις όψεις: α) οφείλει να υλοποιεί την αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, πηγή και έκφραση της δύναμης και της αυθεντίας, β) είναι ο στρατιωτικός αρχηγός, ο πολέμαρχος και γ) είναι ο αρχηγός της Εκκλησίας. Έτσι, εντεταλμένος από το Θεό να βασιλεύσει ως «ελέω Θεού» ηγεμόνας, επαγρυπνεί πάνω από τα συμφέροντα του Κράτους υπηρετώντας τη Θεία Πρόνοια. Επιπλέον, οι κρατικές υπηρεσίες, οργανωμένες σε ένα αυστηρά ιεραρχικό σύστημα, ήταν δομημένες πάνω στην έννοια της τάξεως, θεμελιώδη αρχή της αυτοκρατορικής πολιτικής, που αντικατόπτριζε την αρμονία του σύμπαντος. Στα πλαίσια αυτά θα εξετάσουμε σε δύο ενότητες τον αυτοκρατορικό βίο, μέσα από τις βασικότερες τελετές ή εκδηλώσεις που τον χαρακτηρίζουν. Στην πρώτη θα ασχοληθούμε με τις αυτοκρατορικές τελετές δημοσίου χαρακτήρα, ενώ στη δεύτερη με εκείνες που άπτονται του ιδιωτικής του ζωής.  

Γιατί δεν ανοίγει ο τάφος του Μωάμεθ του Πορθητή; Τι φοβούνται οι Tούρκοι...

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Ενώ στην Τουρκία σπάει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων η κινηματογραφική επιτυχία, «Φατίχ 1453», η οποία όμως έχει κατηγορηθεί ακόμα και από Τούρκους ιστορικούς για μεγάλες ιστορικές ανακρίβειες,
άνοιξε για άλλη μια φορά σε δημόσια συζήτηση το ζήτημα του τάφου του Μωάμεθ του Πορθητή και όλων των πιθανών μυστηρίων που κρύβονται εκεί και τα οποία... για πολλούς αποτελούν μεγάλο ταμπού για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ.

100.000 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ.

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Αυτοί δεν έφυγαν, δεν έγιναν πιόνια επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Παραμένουν όρθιοι εκεί που έπεσε ο δεσπότης τους...

Συγκλονιστικό Θαύμα πάνω στον τάφο του Γέροντα Παΐσιου!

“Από τα δώδεκα μου χρόνια υπέφερα από δαιμόνιο. Η ζωή μου είχε γίνει μαρτύριο. Μετά τους εξορκισμούς που μου διαβάζανε αισθανόμουν σαν να με είχαν δείρει...

Ισλαμικό Κράτος: Εκατόμβη νεκρών στο προπύργιο του ISIS, Ράκα

Ισλαμικό Κράτος: Εκατόμβη νεκρών στο προπύργιο του ISIS, Ράκα (βίντεο)
Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί και τους 120 οι τραυματίες από τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα, προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία.

ANANEOYMENH EΛΛHNIKOTHTA, του Χρήστου Γιανναρά

ANANEOYMENH EΛΛHNIKOTHTA
 
Χρήστου Γιανναρά
 
Από το βιβλίο «Ελληνορθόδοξη Παράδοση. Ρίζωμα και Προοπτική».
 
Επιλογή κειμένων και επιμέλεια Π. Χολέβας
  
Η γέννηση της πάνοπλης Αθηνάς από την κεφαλή του Διός, ενώπιον του Ηφαίστου.
Μικρογραφίες από το έργο «Συναγωγή και εξήγηση ιστοριών» του Αγίου Γρηγορίου.
Κωδ. 14 (Συλλογή Παναγίου Τάφου), φ. 312α, 11ος αιώνας.
Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Ιεροσολύμων

 To δυσεπίλυτο πρόβλημα ορισμού της ελληνικότητας διαιωνίζεται στο νεοελληνικό κρατίδιο ως σήμερα. Υπάρχουν πάντα κάποιοι «προοδευτικοί» διανοούμενοι, πού θεωρούν υποτιμητική κάθε επιμειξία του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό και αμφισβητούν πεισματικά την ελληνικότητα της «Βυζαντινής» Αυτοκρατορίας. Όπως υπάρχουν και κάποιοι χριστιανοί διανοούμενοι, με ιδεολογικά επεξεργασμένη πίστη, πού προτιμάνε το όνομα του «Ρωμιού» και της Ρωμιοσύνης στη θέση του Έλληνα και της ελληνικότητας. Υπήρξε και νεοέλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πού δεν δίσταζε να μιλάει για τις πολλαπλές υποδουλώσεις πού γνώρισαν οι Έλληνες: πρώτα στους Ρωμαίους, ύστερα στους Βυζαντινούς και μετά στους Τούρκους!...

                      Δεν είναι δυνατό να προσεγγίσουμε τη σχέση του Ελληνισμού με τη Δύση στα νεώτερα χρόνια, χωρίς να διατυπώσουμε καταρχήν μια πρόταση εξόδου από την πελώρια αυτή σύγχυση πρόταση κάποιου ορισμού της ελληνικότητας. Η πρόταση είναι να δούμε την Ελλάδα όχι καταρχήν ως ΤΟΠΟ, αλλά καταρχήν ως ΤΡΟΠΟ του βίου. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι ο Ελληνισμός απέκτησε γεωγραφικά σύνορα για πρώτη φορά στον 19° αιώνα μόλις πριν από εκατόν εξήντα χρόνια. Και ότι αυτά τα σύνορα του συμβατικού ελλαδικού κρατιδίου πού προέκυψε από την επανάσταση ενάντια στους Τούρκους άφηναν απέξω τα τρία τέταρτα των ελληνόφωνων πληθυσμών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

                    Η αρχαία Ελλάδα δεν είχε ενιαία κρατική υπόσταση, ούτε και σύνορα. Ήταν το σύνολο των «ελληνίδων πόλεων», ανεξάρτητες πόλεις κράτη, πού απλωνόταν από την Μακεδονία ως την Κρήτη και από την Ιωνία ως την Σικελία, την κάτω και κεντρική Ιταλία. Οι πόλεις αυτές αναγνωρίζονταν ως «ελληνίδες» όχι μόνο για την κοινή τους ελληνική γλώσσα, αλλά και για τον κοινό τρόπο του βίου, δηλαδή τον κοινό πολιτισμό τους [Η κοινή ελληνική συνείδηση γίνεται χαρακτηριστικά έκδηλη στις περιπτώσεις των κοινών εορτών και αγώνων (στην Ολυμπία, στην Νεμέα, στον Ισθμό της Κορίνθου και στους Δελφούς), όπου μόνο Έλληνες μπορούσαν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από την πόλη καταγωγής τους] θα απαιτούσε μια εκτενή ανάπτυξη το περιεχόμενο της λέξης ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, αλλά και μόνο η ταύτιση με τον ΤΡΟΠΟ του βίου μπορεί να είναι ένας καταρχήν ορισμός.

                 Στον 4° π.Χ. αιώνα ο Μέγας Αλέξανδρος ενώνει κάτω από τη στρατιωτική του ισχύ τις περισσότερες ελληνίδες πόλεις, προκειμένου να επιχειρηθεί μια μεγαλεπίβολη εκστρατεία εναντίον των Περσών. Κατατροπώνει τους Πέρσες, αλλά συνεχίζει την εκστρατεία του ως την Βακτριανή και τις Ινδίες. Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξανδρος αντιλαμβάνεται την κατάκτηση αυτών των απέραντων περιοχών από τις νότιες ακτές της Κασπίας ως την Παλαιστίνη, Βαβυλώνα, Αίγυπτο και ως τον Ινδικό ωκεανό είναι να ιδρύει παντού καινούργιες ελληνίδες πόλεις, πού μεταφέρουν τον ελληνικό ΤΡΟΠΟ του βίου σε κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου. Έτσι γεννιέται ο «μέγας κόσμος» της ελληνικής οικουμένης ένα εκπληκτικό φαινόμενο πολιτισμικής έκρηξης πού δεν έχει το όμοιο στην Ιστορία.

                Όταν αργότερα η Ρώμη, ακολουθώντας το όραμα του Αλεξάνδρου, θα ενοποιήσει με τις δικές της κατακτήσεις και κάτω από το δικό της διοικητικό σύστημα ένα μεγάλο μέρος των εξελληνισμένων από τον Αλέξανδρο περιοχών, το κοινό και συνεκτικό στοιχείο της αυτοκρατορίας της θα παραμείνει ο ελληνικός πολιτισμός. Συνειδητοποιούμε όχι μόνο την έκταση, αλλά και το βάθος ή την ποιότητα εξελληνισμού της ρωμαϊκής «οικουμένης», όταν διαβάζουμε τα ελληνικά κείμενα ενός φανατικά συντηρητικού Εβραίου: τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Οι Εβραίοι ήταν λαός πού αντιστάθηκε σθεναρά και με αιματηρό τίμημα στον εξελληνισμό του, και ο Παύλος άνηκε στην πιό συντηρητική κοινωνική ομάδα των Εβραίων, στους Φαρισαίους. Κι όμως ο εθνοφυλετικός συντηρητισμός του δεν τον εμποδίζει να χειρίζεται την ελληνική γλώσσα, τις ελληνικές φιλοσοφικές έννοιες, αλλά και κάποιους Έλληνες συγγραφείς, με μια ευχέρεια πού δύσκολα θα την συναγωνιζόταν οποιοσδήποτε Αλεξανδρινός ή και Αθηναίος της εποχής του.

                 Από τον 2° κιόλας π.Χ. αιώνα, η ίδια λατινική αριστοκρατία της Ρώμης προτιμάει στις κοινωνικές αναστροφές τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, και όταν τον 1° μ.Χ. αιώνα ο Παύλος και πάλι γράφει την επιστολή του προς Ρωμαίους, δεν διανοείται να χρησιμοποιήσει τα Λατινικά.

                 Δυόμισυ αιώνες αργότερα, η πολιτική και στρατιωτική ιδιοφυΐα του Διοκλητιανού θα διακρίνει ότι το κέντρο των ιστορικών εξελίξεων έχει οριστικά μετατεθεί στην ελληνική Ανατολή, γι' αυτό και θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του στην Νικομήδεια. Έτσι έχει προετοιμασθεί και το τολμηρό εγχείρημα του Μεγάλου Κωνσταντίνου να μεταθέσει το κέντρο της αυτοκρατορίας σε μιά καινούργια ελληνική πρωτεύουσα, τη Νέα Ρώμη, πού ο λαός θα την αποκαλέσει Κωνσταντινούπολη.

                Με κέντρο πια την Νέα Ρώμη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα διανύση μια θαυμαστή σε κάθε φάση της ιστορική διαδρομή ολόκληρης χιλιετηρίδας. Σίγουρα, η πολιτισμική της ταυτότητα δεν είναι ούτε αμιγώς ρωμαϊκή, ούτε αμιγώς ελληνική. Είναι το χριστιανικό στοιχείο πού πρωτεύει, και μάλιστα η εμμονή και πιστότητα στην ορθόδοξη πρωτοχριστιανική παράδοση. Με άξονα βίου την ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης, του κόσμου και της Ιστορίας, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα αναχωνεύσει οργανικά και δημιουργικά τη ρωμαϊκή παράδοση του δικαίου και της διοίκησης, και παράλληλα την ελληνική φιλοσοφία και τέχνη. Μετά τον 6° αιώνα θα είναι και επίσημα μια ελληνόφωνη αυτοκρατορία, και μετά τον 10° αιώνα θα υιοθετήσει και τους όρους Έλληνας και ελληνικός, φορτισμένους πια με αξιολογικό περιεχόμενο, για να αντιπαρατάξει τη δική της πολιτισμική ταυτότητα στον καινούργιο πολιτισμό πού γεννιέται στην κατακτημένη από βάρβαρα φύλα και φυλές Δύση.

                  Αυτοί οι καινούργιοι κάτοικοι της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, παρ' όλο πού έχουν υποτάξει και εξουθενώσει τους λατινόφωνους Ρωμαίους, φιλοδοξούν να σφετερισθούν, με την λογική της γεωγραφικής οριοθέτησης, τον τίτλο και την ιστορική συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γι' αυτό και αρνούνται το όνομα του Ρωμαίου στους πολίτες της ανατολικής και εξελληνισμένης αυτοκρατορίας. Τους αποκαλούν χλευαστικά «Γραικούς», και από τον 17° αιώνα η ιστοριογραφία τους θα επινοήσει το πρωτοφανές όνομα Βυζάντιο και «Βυζαντινός». Βέβαια το Βυζάντιο υπήρξε ιστορικά: ήταν η πολίχνη στις ακτές του Βοσπόρου αρχαία ελληνική αποικία πού στην θέση της ο Κωνσταντίνος έχτισε τη Νέα Ρώμη. Αλλά είναι φανερό ότι η ανάκληση του παλαιού τοπωνυμίου ενδιέφερε τους Δυτικούς μόνο για να υποκατασταθεί το όνομα της Νέας Ρώμης. Για τους ελληνόφωνους Ρωμαίους, ακόμα ως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το όνομα «Βυζαντινός» θα ήταν μάλλον ακατανόητο θα ηχούσε τόσο παράλογα, ως αν αποκαλούσε κάποιος τον σημερινό κάτοικο της Ελλάδας «Πλακιώτη» (από το όνομα της παλιάς συνοικίας πού γύρω χτίστηκε η καινούργια πόλη των Αθηνών). Και όμως το αυθαίρετο επινόημα των Δυτικών κυριάρχησε τελικά, και είναι σήμερα καθιερωμένο στην κοινή συνείδηση και στην ιστορική επιστήμη.

                   Στο μεταξύ, στον 2° π.Χ. αιώνα ως τον 19°, η γεωγραφική περιοχή όπου άνθισαν οι αρχαίες ελληνίδες πόλεις, γνώρισε διαδοχικά περίπου δεκαεπτά επιδρομές βάρβαρων φύλων και φυλών. Από τις παραδουνάβιες περιοχές ως την Κρήτη, και από την νότια Ιταλία ως τα βάθη της Μ. Ασίας και τον Πόντο, οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί δοκιμάστηκαν σκληρά επί αιώνες από αυτά τα αλλεπάλληλα κύματα των κατακτήσεων, πού σήμαιναν, κάθε φορά, κάποιες επιμειξίες με τους γηγενείς Έλληνες. Έτσι, οποιοσδήποτε ισχυρισμός διά φυλετική ομοιογένεια και «καθαρότητα αίματος» των νεώτερων Ελλήνων θα είχε ερείσματα μάλλον περιορισμένα ή συγκεχυμένα, και σε μεγάλο ποσοστό θα ήταν μόνο ρομαντική αυθαιρεσία. Αλλά το ιστορικό παράδοξο είναι αυτό πού με την ποιητική του γλώσσα διαπίστωνε ο στρατηγός Μακρυγιάννης τον 19° αιώνα: «ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε τους Έλληνες και δεν μπορούνε, τρώνε από μάς και μένει και μαγιά». Αυτή η «μαγιά» των ελληνίδων πόλεων και αργότερα των κοινοτήτων, μέσα από τις κατακτήσεις και επιμειξίες, έσωζε τελικά την ελληνική ιδιαιτερότητα: τη γλώσσα, τη νοοτροπία, την ελληνική νοηματοδότηση του κόσμου και της ζωής από κάποια εποχή και μετά αναχωνευμένα όλα στην εκκλησιαστική ορθοδοξία.

               Βέβαια μια τέτοια «μαγιά» δυναμικής και αδιάκοπα ανανεούμενης ελληνικότητας δεν ανιχνεύεται με αναφορά σε γενεολογικά δέντρα στη συνεχή ιστορική διαδοχή οικογενειών και ονομάτων. Ανιχνεύεται στη λαϊκή ποίηση, στο λαϊκό ήθος, στον τρόπο πού έχτιζαν και εικονογραφούσαν τις εκκλησίες ως την πιο απομακρυσμένη ελληνική κοινότητα, ανιχνεύεται στη μουσική, στις λαϊκές φορεσιές, στα προικοσύμφωνα και στα συνεταιρικά συμβόλαια.

                   Κυρίως στους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν η ΠΡΑΞΗ της ζωής, έκφραση της κοινής εκκλησιαστικής πίστης (όχι ιδεολογικά ή φυλετικά κριτήρια), πού ξεχώριζαν τον ορθόδοξο Έλληνα από τον αλλόθρησκο Τούρκο ή τον ετερόδοξο «Φράγκο»: Ήταν η νηστεία, η γιορτή, ο χορός στο πανηγύρι, το αναμμένο καντήλι στο οικογενειακό εικονοστάσι, το ζύμωμα του πρόσφορου, ο αγιασμός κάθε μήνα.

                  Έτσι, όταν τον δεύτερο χρόνο της εξέγερσής τους ενάντια στην τουρκική τυραννία (1822) οι Έλληνες συγκροτούν την πρώτη και ιδρυτική του νεοελληνικού κράτους Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, δεν έχουν άλλο τρόπο να ορίσουν την ιδιότητα του Έλληνα, παρά μόνο καταφεύγοντας στην θρησκευτική του πίστη. Στο τμήμα Β' παρ. β' του Συντάγματος της Επιδαύρου διαβάζουμε: «Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες».

Από: ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Θέλουμε να είμαστε Χριστιανοί χωρίς Χριστό;

Θέλουμε να είμαστε Χριστιανοί χωρίς Χριστό;
Όταν μιλήσεις στους ψευτοχριστιανούς για σκληρή άσκηση στο κορμί και στο πνεύμα για την αγάπη του Χριστού, θυμώνουνε, σε λένε φακίρη, ειδωλολάτρη, βάρβαρο.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις την πίστη ενός χριστιανού, μίλησέ του για τον ασκητισμό. Ο πιστός θα νοιώσει κατάνυξη, ο χλιαρός, δηλαδή ο ψεύτικος, ο άπιστος, θα διαμαρτυρηθεί.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα: οι ναζί εκτελούν 118 πατριώτες στο Μονοδένρι Λακωνίας (Video)

Σαν σήμερα: οι ναζί εκτελούν 118 πατριώτες στο Μονοδένρι Λακωνίας (Video)
1703.... Καταρρακτώδεις βροχές στο Λονδίνο. Πλημμυρίζει ο Τάμεσης, με αποτέλεσμα 8.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1812.... Ξεκινά στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου και θα καταλήξει σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

Τραπεζικό δάνειο από τη Ρωσία πήρε το κόμμα της Λεπέν.

Το  «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας, του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι...
δανείστηκε χρήματα από την First Czech Russian Bank (FRCB), με έδρα τη Μόσχα, γεγονός που είχε αποκαλύψει ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart.

Financial Times: "Στήνεται αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο-Ο ρόλος της κυπριακής ΑΟΖ "

Financial Times: &quot;Στήνεται αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο-Ο ρόλος της κυπριακής ΑΟΖ &quot;
Η τετραμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ δημιουργεί νέο διαφορετικό momentum στη Μεσόγειο και οι Financial Times προσπαθούν να «διαβάσουν» τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Σε κεντρικό άρθρο του η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, δημιουργεί ένα αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο.

Πότε δεν επιτρέπεται η τέλεσις του Μυστηρίου του Γάμου

Πότε δεν επιτρέπεται η τέλεσις του Μυστηρίου του Γάμου
Δεν επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικού γάμου γενικά στις περιόδους νηστείας και συγκεκριμένα:

Διαχρονική Ιεροψαλτική παθογένεια

Διαχρονική Ιεροψαλτική παθογένεια
Του Θανάση Νάστα
Φαίνεται πως σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά παρεισφρέει και ένα ποσοστό παθογένειας. Απ’ αυτή δεν ξεφεύγει ούτε το έντιμο γένος των Ιεροψαλτών, που εκ πεποιθήσεως εκτιμώ απεριόριστα.

Μεσκόφ: Ρωσία και Ελλάδα, μαζί για την προάσπιση του Χριστιανισμού.

Η Ρωσία θεωρεί απαραίτητο να συνδυαστούν οι προσπάθειες για την προστασία του Χριστιανισμού και των χριστιανικών ιερών τόπων σε όλο τον κόσμο,
κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ στους ρώσους δημοσιογράφους μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Ο Αγιος Στυλιανός ο προστάτης των μικρών παιδιών.

Ό Αγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας , μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Ηταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη.

Aπό τη Ρωσία με... αγάπη

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δώρο στο Παρίσι από τον Πούτιν
Aπό τη Ρωσία με... αγάπη είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήδη έχει φωταγωγηθεί έξω από την Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το αναστημένο σώμα που μας περιμένει στην Αιωνιότητα.

Το αναστημένο σώμα
«το σώμα της ταπεινώσεως ημών» θα το «μετασχηματίσει» ο Κύριος,
ώστε να γίνει «σύμμορφον τω σώματι της δόξης του Θεού».
Η αλλαγή της μορφής και του σώματος του κάθε ανθρώπου.

Για να σωθεί μαγιά δασκάλων…

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς

«Γεννήθηκα το 1887 στον Πειραιά, οι γονείς μου κατάγονταν από τη Χίο. Η μητέρα του αείμνηστου Πορφύρα και η δικιά μου ήταν αδελφάδες, το γένος Συριώτη.

Πού ενταφιάστηκε η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη και από ποιούς; Που βρίσκονται σήμερα τα λείψανα της;

Η Αγία Αικατερίνα Πολιούχος της Ιεράς Μονής Σινά
Αξιοζήλευτο δώρο του Θεού στη Μονή αποτελούν τα Ιερά Λείψανα της αγίας Αικατερίνης, τα οποία βρέθηκαν στο Παρεκκλήσιο της κορυφής του όρους που φέρει...

Τα σώματα μακριά, οι ψυχές μαζί. Γέροντες Πορφύριος και Επιφάνιος...

«Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και η ασθένεια του πνευματικού υποτροπίασε. Χρειάσθηκε νέα εγχείρηση αλλά η κατασταση της υγείας του διαρκώς χειροτέρευε.Ο ασθενής πονούσε αφόρητα , δεν έτρωγε τίποτα , τον διατηρούσαν με ορούς και μέρα με τη μέρα έλιωνε σαν το κερί. Σε μια από τις επισκέψεις μου στο σπίτι όπου έμενε ο πνευματικός μου εκείνος μου είπε με σβησμένη φωνή.: Να πεις στον π. Πορφύριο ότι πονούσε πάρα πολύ και τον παρακαλώ γονυπετώς να προσευχηθεί για μένα.Αν είναι θέλημα Θεού να ζήσω ας με κάνει δώρο στα πνευματικά μου παιδιά, αν πάλι το θέλημα Του είναι να με πάρει ας με πάρει. Ευλογημένο να είναι το όνομα Του.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η άμβλωση είναι φόνος

Η άμβλωση είναι φόνος
Του Στέλιου Μπαφίτη
Η άμβλωση είναι φόνος, διότι αυτός που δολοφονείται είναι άνθρωπος, άσχετα αν ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.

Και λέγοντας «δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως», δεν αναφέρομαι στην ουσία του ασφαλώς, αλλά στην σχηματοποίηση.

Η ατομική υγιεινή δίνει χρόνια και ομορφιά

Η ατομική υγιεινή δίνει χρόνια και ομορφιά
Η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς.
Πόσο σημαντική είναι η ατομική υγιεινή; Μπορεί να ακούγεται ως απίθανο, αλλά είναι αληθινό!
Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η συστηματική ατομική υγιεινή περιορίζει τα ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων, ενώ γενικά εξασφαλίζει καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι είναι "αμελείς" και δεν τηρούν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Το σίγουρο είναι ότι η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς.

Η Κίνα προχωρά στην δημιουργία δεκαοκτώ ναυτικών βάσεων σε όλο τον πλανήτη

Η Κίνα προχωρά στην δημιουργία δεκαοκτώ ναυτικών βάσεων σε όλο τον πλανήτη
Η Κίνα προχωρά στην κατασκευή δεκαοκτώ ναυτικών βάσεων σε όλο τον πλανήτη με σκοπό τη καθιέρωσή της ως πλανητικής δύναμης αλλά και την αντιμετώπιση της αμερικανικής κυριαρχίας σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Το σκέφτεται να είναι πρόεδρος της Ρωσίας ως το 2024 ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία στο αξίωμα το 2018, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα στη χώρα του ως το έτος 2024.
«Ναι, είναι ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος. Δεν γνωρίζω ακόμη εάν θα γίνει πραγματικότητα αυτό ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν σε μια μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Κόντογλου ζωγράφιζε τον Μέγα Αλέξανδρο!

Τα σχέδια του μεγάλου ζωγράφου και λογοτέχνη που έγιναν για την διακόσμηση του Δημαρχείου της Αθήνας πριν από σχεδόν 80 χρόνια παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η θεολογία της... Γκρίνιας.

Φεύγε, σιώπα, ησύχαζε. Περιμάζεψε τον εαυτό σου από κάθε μάταιο περισπασμό.


Η θεολογία της... Γκρίνιας  τoυ Οσιολογ. Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου


Από καιρό ήθελα να γράψω για το φαινόμενο αυτό. Δίσταζα. Τελικά, όπως βλέπετε, το αποφάσισα. Ίσως με τα παρακάτω να κρίνω και τον εαυτό μου. Μάλλον. Από ετών παρατηρείται το φαινόμενο μιας συνεχούς γκρίνιας για τα εκκλησιαστικά δρώμενα από διάφορους κληρικούς, λαϊκούς και μοναχούς, θεολόγους και μη, γνωστούς, ειδικούς, ονομαστούς (δεν θα ήθελα ν’ αναφέρω ονόματα εδώ), με βιβλία κι άρθρα, σε περιοδικά κι εφημερίδες, για τα κακώς κείμενα, για τους κακούς χριστιανούς, τους λαθεμένους κληρικούς, τους αβαθείς αρχιερείς, τις ανοημάτιστες εορτές, τις αντιπαραδοσιακές εθιμοτυπίες, τις λατρευτικές απροσεξίες, τα αήθη ήθη, τ’ αθεολόγητα κηρύγματα, τη νοσηρή λαϊκή ευσέβεια και λοιπά πολλά γνωστά. Θα προσπαθήσω να ’μαι σύντομος.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τρομερό! Μωρό με 8 άκρα λατρεύεται σαν θεός στην Ινδία

Τρομερό! Μωρό με 8 άκρα λατρεύεται σαν θεός στην Ινδία
Κοσμοσυρροή παρατηρείται σε ένα χωριό στη Δυτική Βεγγάλη από Ινδούς που κλαίνε και προσεύχονται για τη γέννηση ενός αγοριού με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια, καθώς πιστεύουν πως είναι ο θεός Μπράχμα.

Τρικαλινη μανα πουλά το νεφρό της για να πληρώσει την κηδεία του παιδιού της.

Άσχημη τροπή έχει πάρει η υπόθεση με 54χρονη Τρικαλινή που θέλει να φτάσει σε ακραία ενέργεια.
Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr η Ε.Τ. έχει απευθυνθεί εδώ και 5 μήνες περίπου στον Δήμο Τρικκαίων για μια οικονομική στήριξη ώστε να τακτοποιήσει το χρέος της απέναντι σε γραφείο τελετών που επιμελήθηκε τον θάνατο του γιού της…

Αυτό είναι το πρώτο λεωφορείο που κινείται με ανθρώπινα απόβλητα.

Το πρώτο λεωφορείο που κινείται εξ ολοκλήρου με ανθρώπινα απόβλητα... και υπολείμματα τροφίμων έκανε την Πέμπτη το πρώτο ταξίδι του στους δρόμους της Βρετανίας.

Το 40 καθισμάτων Βιο-Bus (Βιο-Λεωφορείο), λειτουργεί με φυσικό αέριο βιομεθανίου που παράγεται από την επεξεργασία λυμάτων και υπολειμμάτων από φαγητό.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν!

Ένταση προκλήθηκε ξανά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθώς στις 20 Νοεμβρίου προκλήθηκε επεισόδιο,

Ρύσαι ημάς από του πονηρού…

 
Στην εποχή του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω ζούσε κοντά στη Βέροια ένας λόγιος χριστιανός, που έπεσε σε μια δαιμονική παγίδα.
Παρ’ όλο που συνήθιζε -όπως κάθε χριστιανός- να προσεύχεται με το «Πάτερ ημών» και να τελειώνει την προσευχή του με τα λόγια «ΡΥΣΑΙ ΗΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ», κάποια μέρα άνοιξε από περιέργεια ένα βιβλίο μαγείας που είχε πέσει στα χέρια του...

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

«Νηστίσιμα έχετε;» - Ένα καθημερινό αληθινό γεγονός!

«Νηστίσιμα έχετε;» - Ένα καθημερινό αληθινό γεγονός!
Τετάρτη βράδυ, νωρίς. Μετά από μια πολύωρη συζήτηση για επαγγελματικά θέματα, ο φίλος - συνεργάτης μου έχει τη φαεινή ιδέα: «Πάμε να τσιμπήσουμε κάτι εδώ δίπλα στα...»;
«Πού, άνθρωπέ μου;», τον ρωτάω. «Τι να φάμε;». Ξέρω ότι νηστεύει, όπως κι εγώ.
«Μην ανησυχείς, έχουν και νηστίσιμα», απαντά γελώντας.

Οι γκουρού, ο νέος και ο γέροντας Παϊσιος.

 Οι αναζητήσεις ενός νέου... 

«Ζούσα και κινιόμουν βουτηγμένος μέσα σε ένα μυστήριο. Ο κόσμος, η ζωή ένα μεγάλο μυστήριο…
Το πιο κοντινό μου μυστήριο ήταν ο ίδιος ο εαυτός μου. Ερωτήματα όπως γιατί υπάρχει ο κόσμος; Υπάρχει Θεός; Πως πρέπει να ζήσω; Ποιος είμαι; ποια είναι η φύση μου; Θα πάψω να υπάρχω μετά τον θάνατο; Ποιο είναι το νόημα, ο σκοπός της ζωής; Οι άνθρωποι γύρω μου, η κοινωνία, ζούσαν χωρίς να ασχολούνται καν με τέτοιου είδους απορίες. Η ζωή της κοινωνίας είναι προγραμματισμένη με βάση κάποιες οικονομικές αξίες…..»...

Θα προσευχηθεί ο Πάπας στην Αγια Σοφιά;


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανοιχτό άφησε το Βατικανό το ενδεχόμενο να προσευχηθεί ο Πάπας στην Αγία Σοφία κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο διάστημα.

Ρωσία-Κίνα: Όχι συναλλαγές σε δολάριο αλλά σε εθνικά νομίσματα.

 
Στο ενδεχόμενο Ρωσία και Κίνα να περάσουν στις συναλλαγές σε ρούβλια και γιουάν, είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν,
στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού. Αν η Ρωσία και η Κίνα, είχε πει, ξεκινήσουν τις μεγάλες και μακροπρόθεσμες εμπορικές δοσοληψίες τους σε ρούβλια και γιουάν, τότε η επίδραση του δολαρίου, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, λογικά θα εξασθενήσει.

Οι νέοι του σήμερα

    Οι νέοι του σήμερα
    Aρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος
    «Οι νέοι δεν νοιάζονται...
    Οι νέα γενιά έχει πάρει τον κατήφορο...

    Οι νέοι δεν έχουν ιδανικά...
    Οι νέοι δεν πιστεύουν...
    Οι νέοι είναι γεμάτοι πάθη...»

    CNN: Στο λιβυκό πέλαγος, κοντά στα νότια ευρωπαϊκά σύνορα (Κρήτη) οι τζιχαντιστές.


    Στο λιβυκό πέλαγος, μια ανάσα από τα νότια σύνορα της Ευρώπης (δηλαδή Κρήτη) βρίσκονται πλέον οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γνωστού αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.