''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Θα προσευχηθεί ο Πάπας στην Αγια Σοφιά;


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ανοιχτό άφησε το Βατικανό το ενδεχόμενο να προσευχηθεί ο Πάπας στην Αγία Σοφία κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο διάστημα. Το θέμα της προσευχής του Πάπα κατά την επίσκεψή του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αγιά Σοφιά απασχολεί την τουρκική κυβέρνηση και προσπαθεί από τώρα να ''πιάσει κλίμα'' και να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο- προς το παρόν με δημοσιεύματα...  
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Lombardi, σε δημοσιογραφική ερώτηση (που αποτυπώθηκε στην ιστοσελίδα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και στο NTV),σχετικά με το αν θα προσευχηθεί ή όχι ο Πάπας τώρα κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία, είπε ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει μία κάποια τέτοια προσευχή και τόνισε αφήνοντας τα όλα ανοιχτά : ''Θα δούμε εάν ο Πάπας, ο ίδιος προσωπικά, με καλή πρόθεση και σιωπηλά, κάνει κάτι τέτοιο''.

Και αμέσως - για να φτιαχτεί το ...κλίμα, όπως προαναφέραμε- υπενθυμίστηκε στον εκπρόσωπο του Βατικανού ότι ο Πάπας Παύλος ο 6ος, κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία το 1967, είχε κάνει ‘'σταυρό'’ και η κίνησή του αυτή, την περίοδο εκείνη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις...

Την θέλουν Τζαμί

Όλα αυτά διότι η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την Αγιά Σοφιά ως Μουσείο, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης ( μηδέ του Ερντογαν εξαιρουμένου) θέλουν να την μετατρέψουν σε Τζαμί, όπως πάλι στο παρελθόν...Ωστόσο ο Ερντογάν ξέρει και το τι σημαίνει για την Χριστιανοσύνη συνολικά η Αγια Σοφιά

Την είδηση μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu (και το NTV), με τον τίτλο ''Ο Πάπας θα προσευχηθεί στην Αγία Σοφία;'', και μεταξύ άλλων γράφει σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία στις 28 Νοεμβρίου, ότι ο εκπρόσωπος του Βατικανού είπε ''Η Τουρκία είναι μία χώρα που προσελκύει την προσοχή. Βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Είναι μία χώρα σημαντική που η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μουσουλμανική και επίσης σημαντική για το διαθρησκευτικό διάλογο. Στη χώρα αυτή υπάρχει και μία μικρή Καθολική κοινότητα''.

Θα του γίνει υποδοχή στο ''Σαράι'' του Ερντογάν

Ο Lombardi είπε ότι ο Πάπας θα φθάσει στην Άγκυρα στις 28 Νοεμβρίου και ότι η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, σε ερώτηση αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία για το νέο γιγαντιαίο ''Σαράι''-Προεδρικό Μέγαρο που εγκαινίασε ο κ. Ερντογάν , είπε : ''Έχουμε υπόψη μας τις συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία για το θέμα αυτό. Τα μέγαρα αυτά δεν ανοικοδομούνται μέσα σε μία μέρα και το εν λόγω μέγαρο κατασκευάστηκε πριν αποφασίσει ο Πάπας να μεταβεί στην Τουρκία. Το θέμα αυτό δεν ενδιαφέρει άμεσα τον Πάπα ή το Βατικανό. Είναι ένα θέμα που συζητείται στην Τουρκία''.

Ο Lombardi είπε ότι ο Πάπας κλήθηκε από πολλές χώρες και ότι δε θα μετέβαινε στην Τουρκία εάν δεν τον καλούσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ακόμα είπε ότι οι τοπικές αρχές ( της Τουρκίας δηλαδή ) είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για το που θα φιλοξενηθεί ο Πάπας και ότι εκείνοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

http://www.onalert.gr/stories/tha-proseyxithei-o-papas-stin-agia-sofia/38644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου