''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ξεσηκώθηκαν οι πολίτες στη Σερβία: Oι τραπεζικοί λογαριασμοί βρίσκονται υπό αμερικανική παρακολούθηση



Ξεσηκώθηκαν πολίτες και ανεξάρτητοι κοινωνικοί φορείς στη Σερβία με το γεγονός ότι για να ανοίξει κάποιος έναν τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα πρέπει να υπογράψει συγκατάθεση που επιτρέπει στην οικονομική αστυνομία των ΗΠΑ να παρακολουθεί τον λογαριασμό.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όλες οι τράπεζες στη Σερβία ζητούν από τους πολίτες που επιθυμούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να υπογράψουν τη σχετική συγκατάθεση.
Εάν κάποιος αρνηθεί, η τράπεζα δεν του ανοίγει λογαριασμό.

Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολιτών αλλά και ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων, που θεωρούν παράνομη την απαίτηση αυτή των τραπεζών.

Δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) η οποία, με αφορμή τις καταγγελίες πολιτών, προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα, αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα και τελικά δεν τα κατάφερε επειδή αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της για τον έλεγχο του λογαριασμού από την οικονομική αστυνομία των ΗΠΑ.

Η Κεντρική Τράπεζα Σερβίας (NBS) διαψεύδει τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι εξέδωσε σχετική οδηγία.

«Το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε στις 2 Ιουλίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει το πρωτόκολλο FATSA που αποσκοπεί στη συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανονισμούς που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Σερβίας.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η επικείμενη υπογραφή διακρατικής φορολογικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου FATSA, αφορά αποκλειστικά υπηκόους της χώρας αυτής και σε καμία περίπτωση πολίτες της Σερβίας.

Χιλιάδες πολίτες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σχετική συγκατάθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Ο συνήγορος του Πολίτη καλεί όσους αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα να υποβάλλουν, επίσημα, καταγγελία για να μπορέσει να παρέμβει η Δικαιοσύνη.

 Από  defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου