''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Επέτειος 69 χρόνων από την πυρηνική βόμβα του Ναγκασάκι

Επέτειος 69 χρόνων από την πυρηνική βόμβα του Ναγκασάκι
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο στο Ναγκασάκι για να τιμήσουν την 69η επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας που, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, μετέτρεψε την ιαπωνική πόλη σε φλεγόμενη σφαίρα σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε κοντά στον τόπο όπου αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος έριξε την ατομική βόμβα με το παρατσούκλι «Fat Man» στις 11.02 τοπική ώρα στις 9 Αυγούστου 1945.
Έξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας έτσι τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παίρνοντας τον λόγο μπροστά στους επιζώντες και τις οικογένειές τους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι, ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο της τροποποίησης του ειρηνιστικού δόγματος που ακολουθεί η Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η αποκήρυξη του πολέμου αποτελεί θεμέλιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρήση των πυρηνικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις. Σύμφωνα όμως με διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι πρότεινε το 2009 την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, όπου επρόκειτο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, αλλά η πρόταση συνάντησε την άρνηση της Ιαπωνίας.

Από  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου