''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Foreign Affairs για όνομα Σκοπίων: Ο Νίμιτς πρέπει να δώσει ένα τέλος

 «Είναι καιρός να βγει το νοτιοσλαβικό κράτος από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί, σχετικά με το NATO και την ΕΕ», σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο «Foreign Affairs».
Το άρθρο υπογράφουν από κοινού οι δύο πολιτικοί αναλυτές Έντβαρντ Τζόζεφ και Γιάνους Μπουγκάισκι, οι οποίοι αναλύουν την πιθανότητα των χωρών της περιοχής να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Φαντασθείτε ότι είστε ο ηγέτης μιας μικρής χώρας των Βαλκανίων, η οποία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στους δυτικούς θεσμούς. Αλλά, η χώρα σας, έχει μακροχρόνιους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, κάτι σαν την Ουκρανία.

«Στη συνέχεια, η Δύση επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας και είστε αναγκασμένοι να επιλέξετε: « Με τη Δύση ή εναντίον της;»

Αν είστε σαν τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δηλώνετε ουδετερότητα.

Αλλά αν εσείς είστε σαν το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο και δεν ακολουθείτε τη Δύση, δεν θα υπάρξει ποτέ αναγνώριση σας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διατεθειμένες να υποστούν τον ρωσικό οπορτουνισμό, όχι όμως αυτόν του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και των Σκοπίων», τονίζουν οι συντάκτες επισημαίνοντας το αδύναμο έρεισμα της κυβέρνησης του νοτιοσλαβικού κράτους στην επιμονή του για το όνομα «Μακεδονία».

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι «υπό το φως της ουκρανικής κρίσης, η Ουάσιγκτον πρέπει να δράσει προκειμένου οι τρεις αυτές χώρες να προσχωρήσουν στους θεσμούς της Δύσης.

Πρέπει να επεκτείνουν την πολιτική επιρροή τους στα Βαλκάνια, γιατί η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει εκτός από τις πολιτικές διασυνδέσεις και οικονομικούς παράγοντες και το σημαντικότερο τις ενεργειακές σχέσεις.

«Εάν η δυσαρέσκεια σε αυτό το φτωχό και εθνοτικά διαιρεμένο κράτος (Σκόπια) συνεχιστεί, θα μπορούσε αυτή να επεκταθεί και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου εκεί είναι σημαντική η παρουσία των δυνάμεων του NATO και των ΗΠΑ.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν διεθνείς προσπάθειες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που κρατά αυτή τη χώρα εκτός του NATO και της ΕΕ».

Οι συντάκτες αφού επισημαίνουν ότι η εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ο Σλάβος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν οδηγεί πουθενά, γράφουν ότι θα μπορούσε να λάβει μια υποστήριξη από τον ΟΗΕ.

«Μία από τις επιλογές που έχει σε σχέση με την Αθήνα, είναι να πείσει τους συμμάχους στο NATO, να στραφούν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για να στηρίξουν την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ανακοινώσει την πρόθεσή της να ανοίξει έναν διάλογο υψηλού επιπέδου με τα Σκόπια, ένα σημαντικό βήμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να μπλοκάρει.

»Η Ουάσιγκτον με τη σειρά της, να προτείνει την επιστροφή των συναινετικών κανόνων, σε περίπτωση βέτο μιας χώρας του NATO, όταν υπονομεύεται (στην προς ένταξη χώρα) η εσωτερική σταθερότητα και κατά συνέπεια η περιφερειακή ασφάλεια.

Με αυτήν την πολιτική υποστήριξη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, θα μπορούσε να δώσει τέλος στο μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος και να δώσει τη δυνατότητα στο ετοιμόρροπο κράτος των Σκοπίων να σταθεροποιήσει τα σύνορά του με την ένταξή του στο NATO και την ΕΕ».

Οι συντάκτες του άρθρου πιστεύουν ότι «το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον, θα πρέπει να διατυπώσουν μια σειρά κυρώσεων σε Σκόπια και Ελλάδα, σε περίπτωση που απορρίψουν την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του νοτιοσλαβικού κράτους, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

NEWSBOMB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου