''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Συνεχίζεται η αγωνία για το αν θα συνέλθει ο Μίκαελ Σουμάχερ


Εχει πλέον ανοίξει τα μάτια του και επικοινωνεί με την οικογένειά του
Συνεχίζεται η αγωνία για το αν θα συνέλθει ο Μίκαελ Σουμάχερ
«Θα είναι επιτυχία αν ο καταφέρει να σταθεί όρθιος χωρίς βοήθεια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αν μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο μέσα στους επόμενους έξι μήνες», λέει για τον βαρύτατα τραυματία οδηγό Ελβετός νευρολόγος.


                   
Είναι το ερώτημα που εδώ κι έξι μήνες απασχολεί όλους τους φίλους των μηχανοκίνητων σπορ - κι όχι μόνο: θα συνέλθει ποτέ από τις συνέπειες του ατυχήματος που είχε κάνοντας σκι ο Γερμανός οδηγός της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ; Μετά από σχεδόν επτά μήνες αγωνίας και ελάχιστης επαφής με το περιβάλλον 45χρονος αθλητής, όπως ανακοίνωσε πριν 15 ημέρες η εκπρόσωπος της οικογένειας, η Ζαμπίνε Κεμ, «δεν βρίσκεται πια σε κώμα και έχει μεταφερθεί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ώστε να συνεχίσει τη μακρά πορεία αποκατάστασης μακριά από τη δημοσιότητα».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη γερμανική εφημερίδα «Bild» έχει πλέον ανοίξει τα μάτια του, μπορεί να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Κορίνα, και τα παιδιά τους. Ωστόσο, το CNN σε σχετικό του άρθρο υποστηρίζει πως ναι μεν ο βαρύτατα τραυματισμένο πιλότος έχει βγει από το κώμα, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει ποτέ να συνέλθει 100%.

«Αυτό που βασανίζει τον κόσμο είναι το ίδιο που βασανίζει και την οικογένεια του Σουμάχερ: η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, σχεδόν αβέβαιη. Κι όσον αφορά σε άτομα που έχουν υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως ο Σουμάχερ, η ανάρρωση απαιτεί πολλά χρόνια», λέει στο αμερικανικό δίκτυο ο χειρούργος νευρολόγος Πίτερ Χάμλιν. Και προσθέτει: «ειδικά, οι πρώτοι μήνες είναι κρίσιμοι για το κατά πόσο θα καταφέρει όχι να αναρρώσει, αλλά να βγει αλώβητος και ζωντανός από τη δοκιμασία αυτή. Όσο περνάει ο καιρός, πλέον το ερώτημα δεν είναι αν θα καταφέρει να επιβιώσει, αλλά πόσο ποιοτική θα είναι η επιβίωση του για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με έναν Ελβετό κορυφαίο νευρολόγο, ο Σουμάχερ είναι πιθανό να μείνει ανάπηρος σε όλη του τη ζωή. Μιλώντας σε ελβετικά ΜΜΕ, ο Έριχ Ρίντερερ, ο οποίος είναι αυθεντία σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, είπε ότι αποκλείεται ο αθλητής  να αναρρώσει πλήρως και πλέον θα εξαρτάται από τη βοήθεια των άλλων μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Ο Σουμάχερ θα έχει μια μακρά περίοδο αποκατάστασης μπροστά του, γιατί έχει υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Θα είναι επιτυχία αν ο καταφέρει να σταθεί όρθιος χωρίς βοήθεια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αν  μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο μέσα στους επόμενους έξι μήνες», κατέληξε ο Ρίντερερ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου