''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μπαϊράμι στη Θεσσαλονίκη-Προσευχή στο Γενί Τζαμί

Μπαϊράμι στη Θεσσαλονίκη-Προσευχή στο Γενί Τζαμί
Espresso-από τον Κώστα Ζαφειρίου-φωτογραφίες από ιστοσελίδα seleo.gr
Κατά εκατοντάδες φθάνουν οι Tούρκοι στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες με αφορμή την γιορτή του μπαϊράμ.Πάνω από 2.500 Τούρκοι επισκέπτες αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γιορτάσουν το μπαϊράμι, δηλαδή την ολοκλήρωση του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας του Ισλάμ.
Μέχρι την Πέμπτη στην Τουρκία θα έχουν αργία κι έτσι οι Τούρκοι επισκέπτες συρρέουν από το περασμένο Σάββατο στη συμπρωτεύουσα.
Όπως μεταδίδει το Ράδιο Θεσσαλονίκη, ουρές που έφταναν μέχρι και τα 4 χλμ σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο τελωνείο των Κήπων. Το πρόβλημα εκτονώθηκε στις 3 χθες τα ξημερώματα.
Να σημειωθεί ότι στο τελωνείο Κήπων υπηρετούν συνολικά 32 άτομα, όταν το αντίστοιχο προσωπικό στο τελωνείο στην Τουρκία φτάνει τα 114 άτομα.
Όπως τόνισε στο ραδιοσταθμό, η Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του τελωνείου Κήπων Χρυσή Μπενάζη η Χαλκιδική και η Θάσος είναι οι προορισμοί των Τούρκων εκδομέων Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Στέφανο Χατζημανώλη, 2.500 ως 3.000 Τούρκοι θα γιορτάσουν το Μπαιράμι τις επόμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη.

Χθες το πρωΐ μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι επισκέφθηκαν το Γενί Τζαμί (φωτογραφία από την ιστοσελίδα seleo.gr) που παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης για μία ακόμη χρονιά φέτος,για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων. Θεσσαλονικείς στη θέα των μουσουλμάνων που προσέρχονταν για προσευχή, αναρωτιόντουσαν: «μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;»
Το Γενί Τζαμί , βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της οδού Βασ. Όλγας, επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Χτίστηκε το 1902 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli. Αρχιτεκτονικά το κτίσμα συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα εκλεκτικιστικά στοιχεία, που κυριαρχούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα στα κτίρια της πόλης. Στην αρχή ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της Κωνσταντινούπολης, των λεγόμενων ντονμέδων.

Το 1922, με την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το κτίριο στέγασε για λίγο καιρό πρόσφυγες. Από το 1925, όμως, ως το 1963 αποτέλεσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έδωσε το όνομα του στην οδό, επί της οποίας βρίσκεται. Μέχρι και σήμερα, μάλιστα, στον προαύλιο χώρο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια συλλογή με μαρμάρινα γλυπτά από τη Ρωμαϊκή εποχή και τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Στις μέρες μας το κτίριο ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Από  ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου