''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τι είπαν Μέρκελ-Πούτιν για την Ουκρανία-Για κλιμάκωση μιλά το Κρεμλίνο.

πουτιν
 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα ότι...
η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά, «τείνει να κλιμακωθεί» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου.
«Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν έναν εποικοδομητικό, πολύ διεξοδικό διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν με
λεπτομέρειες τις πιθανές επιλογές για την διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η κατάσταση τείνει να κλιμακωθεί» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Ρία Νοβόστι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που διευκρίνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, που διήρκησε μία ώρα και ένα τέταρτο και ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επίσης «υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της επείγουσας επανάληψης (των συναντήσεων) της ομάδας επαφής για την Ουκρανία (όπου συμμετέχουν εκτός αυτής της χώρας, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τη συμμετοχή των ανταρτών) ίσως υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεων» επισήμανε ο εκπρόσωπος.
«Σύμφωνα με εκείνους, προκειμένου οι εργασίες της ομάδας επαφής να μπορέσουν πλήρως να επαναληφθούν, είναι απαραίτητο να κηρυχθεί όσο το δυνατό συντομότερο μια κατάπαυση του πυρός, οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και να επαναληφθούν οι δραστηριότητες επιτήρησης» προσέθεσε ο Πεσκόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης τόνισε «την έντονή του ανησυχία στο θέμα των επιθετικών ενεργειών» του Κιέβου, αναφερόμενος στην ρίψη μιας οβίδας σε μια ρωσική πόλη στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα έναν νεκρό.
Εντωμεταξύ σε μια ανακοίνωση ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν τη διενέργεια «απευθείας συνομιλιών όσο το δυνατόν συντομότερα» μεταξύ του Κιέβου και των Ουκρανών αυτονομιστών.
Η Μέρκελ και ο Πούτιν, που συναντήθηκαν σήμερα στο Ρίο, «συμφώνησαν (ότι κρίνουν) ότι οι απευθείας συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεων» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σε αυτό το δελτίο τύπου.
«Εκτός αυτού, ένας αποτελεσματικός έλεγχος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων όπως και μια ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι απαραίτητα προκειμένου (να επιτευχθεί) ο στόχος μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός» συνεχίζει το δελτίο τύπου που εκδόθηκε στο Βερολίνο.
Ο Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, σε αυτό το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου